Stałe ip orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lebak
Użytkownik forum

Stałe ip orange

Post autor: Lebak »

Czy po aktywowaniu usługi stałego ip w orange czy będą dalej blokowane wysokie porty. Ponieważ mam problem z programem do sharingu. A jak nie czy jest sposób na to. A taki offtopic to aktywowanie stałego ip jest za darmo
19kB download 14kB upload.
Okres rozliczeniowy 6 ka?dego miesi?ca. Zdj?te ograniczenie transferu juz 5!!!!!!! Orange
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Stałe ip orange

Post autor: bob »

Jest za darmo tylko chyba ja płacę. :?
Jeśli będziesz miał tą usługę to już wszystko będziesz mógł wyczyniać :D
Tytkins
Stały użytkownik forum

Post autor: Tytkins »

z tego co wiem to nie ma stałego ip w orangutanie , jest publiczny IP , a to oznacza że np. torrent chodzi bez problemu , i nie ma sie problemu " jesteś za NAT" :) ,
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tak.tak chodzi o publiczny IP z punktem dostępowym VPN.Jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi.Tylko może Ty się orientujesz jaka jest zależność ,że jedni płacą ,a inni nie.
mario006
Użytkownik forum

Post autor: mario006 »

bob pisze: Tak.tak chodzi o publiczny IP z punktem dostępowym VPN.Jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi. [...]

Oj tu się mylisz to są dwie różne rzeczy – „publiczne IP” i te „stałe IP”. A sytuacja ma się tak, że będąc osobą indywidualną(usługa NIE na firmę) stałego IP nie będziesz miał, możesz mieć IP publiczne(IP za każdym podłączeniem do sieci będzie inne, ale „widziane” w sieci) i w tym przypadku nie musisz płacić. Natomiast w przypadku stałego IP(dotyczy firm) masz IP przypisane na stałe i tu już trzeba robić opłaty, ale masz dzięki temu możliwość identyfikacji po IP i robienia sieci wirtualnych wymaganych w niektórych systemach firm(i tym podobnych bajerów). To wygląda właśnie jakoś tak, sorki jak jakieś błędy w informacji, ale o publicznym IP dowiadywałem się jakiś rok temu i w stosunku do dzisiejszego stanu mogą być jakieś rozbieżności.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

No,tak wiem to wszystko.Sorki że tak niechlujnie napisałem.Cały czas chodzi o to publiczne IP,nie stałe - takie dokładnie mam (za każdym łączeniem z netem inne :D )Co innego stałe co innego publiczne-zmienne.Ta kwestia nie podlega dyskusji.Nie wiem dlaczego tylko za to publiczne(nie stałe) IP płacę mając neta na firmę z Orange podczas gdy każdy kto tu się nim pochwali nie płaci za nie (dokładnie 5 zł netto,co miesiąc).Od czego to może zależeć.
Kiedyś pytałem w BOK to powiedzieli mi ,że indywidulne umowy mają IP PUBLICZNE za darmo,a na firmę są właśnie płatne ,wtedy to kazałem sobie dodać tą usługę.Lecz coś mi się nie zgadza ponieważ na forum pokazują się osoby którzy mają darmowe IP PUBLICZNE mając umowę na firmę np. BE STANDARD.Ja płace za BE 99zł netto + APN:VPN 5zł netto.Kiedyś przeczytałem na forum ,że do "starych" umów jest darmowe a do nowych płatne ale info z BOK dzieliłby nowe na firmę (płatne) i dla klientów indywidualnych(bezpłatne).Jaka jest prawdziwa zależność ?
Tytkins
Stały użytkownik forum

Post autor: Tytkins »

ja mam abonament za 120 zł , i mam za free , nie doliczają mi za pub IP ,
jeżeli ktoś płaci za pub ip , to proponuje sie z burakami pokucić troche ,
mi żeby zdjeli limit musiałem pół roku walczyć z nimi , ale mi sie udało i od 4michów nie mam limitu ,
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Ja mam starą umowę za 60 pln na firmę i publiczne IP bez opłat.
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

canidy pisze:Ja mam starą umowę za 60 pln na firmę i publiczne IP bez opłat.
Tak samo mam. :D
mentryba
Użytkownik forum

Post autor: mentryba »

Mialem to samo.Iplus ma zablokowane standardowe porty w sharingu czyli 600, 6010 sprobuj znalezc dawce z mniejszym portem i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ci pojzie.Mi lata :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tytkins pisze:ja mam abonament za 120 zł , i mam za free , nie doliczają mi za pub IP ,jeżeli ktoś płaci za pub ip , to proponuje sie z burakami pokucić troche
Dziękuje Ci za natchnienie.Już wszystko gra.Jeszcze raz wielkie dzięki :D
ODPOWIEDZ