problem z EDGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z EDGE
Mam problem z zasięgiem EDGE w Krakowie (Bronowice (stare)) iPlus . Korzystam z telefonu Nokia 6021 jako modem. Lączę się za pomocą oprogramowania z noki (PC Suite). Prędkość mam taka jak w gprs, wiec cos nie tak z egde jest. Mam dwa pytania. Czy jakos specjalnie w telefonie czy programie mam uaktywnic EDGE bo moze domyslnie jest gprs. I drugie Czy jest sens inwestowac w telefon z UMTS (Czy mozliwe jest ze w miejscu gdzie prawdopodobnie nie mam EDGE bede mial UMTS)
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: problem z EDGE
TU mapa i sprawdź czy jesteś daleko od EDGE.
Nie trzeba niczego włączać w telefonie, jak jesteś w zasięgu to Cie przełącza automatycznie. Raczej nie ma tak by był UMTS a nie było EDGE.
Nie trzeba niczego włączać w telefonie, jak jesteś w zasięgu to Cie przełącza automatycznie. Raczej nie ma tak by był UMTS a nie było EDGE.
pozdrawiam, magmike
-
Dzięki za odpowiedz. Na mapce niby jestem w zasięgu i to z zapasem
. Wiec zbytnio nie wiem co jest grane. Mam jeszcze jedno pytanie: Da sie jakos na samym telefonie odczytac czy jest EDGE czy gprs? ( pochodzil bym po okolicy i obczail bo niesteny nie mam laptopa a stacjonarny komp troche za duzy jest
)

- vegas
- Stały użytkownik forum
Dla chcącego nic trudnegohatred pisze:( pochodzil bym po okolicy i obczail bo niesteny nie mam laptopa a stacjonarny komp troche za duzy jest)

Jeżeli chodzi o DCT3 to problemu chyba by nie było żeby sprawdzić czy jest edge. No ale gorzej jest nowszymi (DCT4) tam już jest problem z netmonitorem. Poszukaj na forum bo było już o tym.
-
- Użytkownik forum
było było;) w łodzi za 40pln mi odblokowali netmonitora....
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Sprawdź ustawienia połączenia i prędkość na portach. Nie łącz się za pomocą oprogramowania Nokii, wprowadza ono szereg ograniczeń. Zestaw połączenie Dial-Up i tyle. Jeżeli nie będziesz mógł ustawić większej prędkości niż 115200 to poszukaj wątku na forum o Hiserial.sys, program do zmiany prędkości portu.hatred pisze:Korzystam z telefonu Nokia 6021 jako modem. Lączę się za pomocą oprogramowania z noki (PC Suite). Prędkość mam taka jak w gprs, wiec cos nie tak z egde jest.
Inna sprawaz, że możesz być w zasięgu BTSa z GPRS, który ma mocniejszy sygnał niż ten z EDGE, a o ile się orientuję to w komórce nie jesteś w stanie ustawić innej częstotliwości, chociaż nie wiem na jakiej działa Plusowy EDGE i GPRS.
-
Uzyskałem niecałe 10 kilo mierzona na http://test.sopee.net/ . Więc tu już nie GPRS? Ale mimo wszstko to lipa z takim transferem. Jakieś pomysły na zwiększenie go?
- pimosz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ta strona to lipahatred pisze:Uzyskałem niecałe 10 kilo mierzona na http://test.sopee.net/ .

- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak na prawdę wszystkie te strony to lipa.Wszystko zależy od konfiguracji modemu i prędkości nominalnej naszego sprzętu.I tak na przykład mierzyłem
prędkość stronką http://www.pliki.bph.pl/cp/businessnet/test.html przy APN:
INTERNET i wyszedł absurd, a przy APN:VPN i pomiar się zgadzał w porównaniu z wynikami z aplikacji NETMETER (piszę tu o wielokrotnym testowaniu)
prędkość stronką http://www.pliki.bph.pl/cp/businessnet/test.html przy APN:
INTERNET i wyszedł absurd, a przy APN:VPN i pomiar się zgadzał w porównaniu z wynikami z aplikacji NETMETER (piszę tu o wielokrotnym testowaniu)
-
Potwierdzilem mniej wiecej ten transfer w NetMeter i normalnie patrzac na predkosc z jaka mi sie sciagaja pliki....srednia gdzies tak 9 kilo. Lipny ten EDGE. Musze czegos poszukac o wzmocnieniu sygnalu lub cos innego...moze umts sprobuje jak gdzies phona dorwe
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
Tą mapkę dobrze znam. Ale na niej nie można polegać. Jestem zdecydowanie w zasięgu EDGE i UMTS a EDGE jak chodzi lipnie tak chodzi....