Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: Jo_gurt »

$PREZES$ pisze:ze względu na pogodę
Optymista :hyhy:
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

A może orange ostro sie wzięło do pracy z limitami i powoli zaczynają przecinać bo mój kolega kupił dziś i nie widziałem żeby mu coś przecinało :gwiazdki: .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Oficer pisze:i powoli zaczynają przecinać
Gilotyny nie da się nie zauważyć, jak zaczą ciąć to więcej niż 64Kb/s (8KB/s) nie zobaczysz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hugoEmPe
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hugoEmPe »

Witam!

Mój laptop nie widzi w ogóle sieci Wi-fi z tego routera... Próbowałem ręcznie znaleźć to połączenie wpisując jego nazwę i teraz jest ono widoczne, ale nie da się z tym w ogóle połączyć :/ Sprawdzałem wszystkie ustawienia czytając cały ten wątek i niby wszystko powinno być OK, z laptopem również wszystko gra... Z góry dziękuję za odpowiedź!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hugoEmPe pisze:Mój laptop nie widzi w ogóle sieci Wi-fi z tego routera.
Czy konfigurowałeś WiFi w routerze? (właczyłeś WiFi, SSID, szyfrowanie WPA2-PSK).
Czy laptop widzi inne sieci i łączy się z nimi?
Nie pomagam na PW!
Nawrota

Post autor: Nawrota »

ja mam taki problem: swieca mi sie wszystkie diody oprocz Connect
przy polaczeniu przez kabel ten JRk nie ten przez USB pojawiaja mi sie te komputerki na dole i pisze 100mb/s i leca te przychodzace i odchodzace ..ale nei moge wlaczyc neta ;/
pojawia mi sie ta strona gdzies sie loguje ale po zalogowaniu i tak nic ;/
nie moge otworzyc google ani nic ..co robic? pomozcie :(
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

TO spróbuj przez USB najpierw a później ethernet bo też tak miałem ale jakoś samo przeszło jak podłączyłem pierwszo na USB.
Pozdrawiam
Nawrota

Post autor: Nawrota »

kurcze nic nie daje ;/ przez usb wcale nie ma polaczenia internet wcale nie dziala ..nie wiem co jest grane ..w orange powiedzieli ze oni nic nie moge z tym zrobic ;/

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-07-05, 09:12 ]
Używaj dużych liter!
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Spróbuj zmienić przeglądarkę.
Awatar użytkownika
forester
Użytkownik forum

Post autor: forester »

Nawrota na 99 % masz źle zainstalowane sterowniki do reutera.Spróbuj przeczytać po kolei instrukcję bo z tego co opisujesz to masz zasięg i połączenie z netem a tylko PC nie może się połączyć ... a może wyłącz bramę w windzie lub w antywirusie ...
MAri

Post autor: MAri »

witam!
Mam MV400 (testowałem też na MV410), generalnie doszedłem do wniosku że nie działają ustawienia zaawansowane modemu tj. WAN setup - żadna z pozycji tam ujętych.

Posiadam rejestrator i chciałbym mieć do niego dostęp z zewnątrz. Próbuje Port Forwarding - nie działa. W sieci adresowej orange zgłasza się zawsze menu do logowania modemu , a z sieci zewnętrznej brak odpowiedzi.
DYNDNS nie działa.
inne pozycje serwer DMZ - nie działa
response to PING nie działa (w sieci adresowej Orange zawsze odpowiada modem)

Czy komuś udało się na tym g... uruchomić coś bardziej zaawansowanego?
Czy ktoś ma jakiś nowszy firmware? w obu sprzedawanych modelach jest ten sam ze stycznia.
Trup

Post autor: Trup »

A ja mam inny problem. Zanika mi połączenie. Korzystam z modemu AV400R i do pewnego momentu było wszystko w porządku, jednak po jakimś miesiącu użytkowania zaczął się ten problem. Co kilka minut zanika mi połączenie. Pomaga restart routera. Używam auto reboota ale takie restarty nieco mi przeszkadzają w pracy.

Poziom sygnału:
-44dBm
div.-38 dBm

Wykonałem telefon do boku to pan powiedział mi że to wina vira, Zrobiłem 3 gruntowne skany całego dysku. 3-ma różnymi programami i NIC nie wykryło. Połączenie nadal się zrywa. Pan zadał bardzo nie logiczne pytanie "A sprawdzał pan pingi po takowym zaniku połączenia?" Się pytam jak mam to zrobić jeżeli nie zachodzi jakikolwiek transfer i nie wracają pakiety... Jeżeli ktoś wie czym można to zaradzić to bardzo bym prosił o pomoc.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Widocznie wina modemu bo sieci raczej nie-masz tyle nadajników w okolicy że to musi działać. Naciskaj ich niech sprawdzą modem. ;)
Trup

Post autor: Trup »

Hmm, a wymiana modemu może pomóc? Jeżeli tak to czy za to dokonuje się jakiejś opłaty itp. itd. Jeżeli tak to bez wahania jutro pójdę i wymieniam.

@ Dobra problem zażegnany.

Przyczyną był uTorrent. Gdyż tydzień temu postanowiłem ściągnąć kilka filmów, no i znalazłem moje tytuły. Czyli problem tkwił w sieci p2p. Ale gdy ściągam włączam auto reboota i nie ma problemu :). Ale i tak dzięki za pomoc.
easy2002

Post autor: easy2002 »

Witam Wszystkich
Mam podobny problem co większość
jestem z północnej części polski

Modem MV410R - na próbę jeszcze :) więc proszę o pomoc

czytałem ten wątek i doczytałem że większości osoba się rozłącza ten router
ale chciałbym opisać moje problemy

Rozłączanie połączenia z operatorem
pokazuje mi się wtedy - 114 dB i strasznie skacze sygnał
restuje albo zdalnie poprzez soft albo poprzez wyłącznie 0/1 na routerze
oba skutkują
Dlaczego się tak dzieje ?? Sygnał ma około -70 do 80 dB

ostatnie dwa dni sobota i niedziela działało super około 3 Mb
ale tylko na LAN na Wi-fi tylko do 1,2 Mb co może być powodem ??
Dlaczego jest różnica między LAN a Wi-Fi ??

Czy jest jakiś dobry soft do zliczania pobranych bajtów ??

Czy jest jakiś dobry soft do tego routera ??

Z góry dziękuję :)
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

easy2002 pisze:Czy jest jakiś dobry soft do zliczania pobranych bajtów ??
Używam programu NetMeter 1.1.3 Prosty, ale trzeba uważnie konfigurować bo może np.liczyć bajty przesyłane w sieci wewnętrznej razem z połączeniem z internetem co da fałszywy obraz. Program darmowy, wersja angielska ale obsługa intuicyjna.
easy2002

Post autor: easy2002 »

Witam
Dziękuję za odp.
A co z tą różnicą między prędkością na LAN a Wi-Fi
:(
MZBUJ

Post autor: MZBUJ »

Witam,

jestem nowym użytkownikiem FreedomPro. Odebrałem modem na próbę. Uruchomiłem, działało, podpisałem umowę i niby wszystko ok.
Pewnego dnia wziąłem modem do pracy aby pokazać kumplowi, tam też działał ale po powrocie do domu nie loguje się do sieci cdma. Tzn dioda zasięgu się świeci, parametrów żadnych nie zmieniałem ale nie świeci się conect i oczywiście nie ma internetu. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie co można zrobić aby zadziałało? :zdziwko:

Pozdrawiam,
Mariusz
arseniq

Post autor: arseniq »

Trup pisze:Hmm, a wymiana modemu może pomóc? Jeżeli tak to czy za to dokonuje się jakiejś opłaty itp. itd. Jeżeli tak to bez wahania jutro pójdę i wymieniam.

@ Dobra problem zażegnany.

Przyczyną był uTorrent. Gdyż tydzień temu postanowiłem ściągnąć kilka filmów, no i znalazłem moje tytuły. Czyli problem tkwił w sieci p2p. Ale gdy ściągam włączam auto reboota i nie ma problemu :). Ale i tak dzięki za pomoc.
w jaki sposób właczasz ten auto reboot? ja mam tego neto ale nie instalowałem żadnego oprogramowania tylko podpiołem modem przez kabel sieciowy.. Też używam utorrenta i mi zawiesza sie tak co ok godzinę - myślałem że to przez to że mi film się ściąga z prędkościa prawie 160kb/s i może to dla tego modemu/routera za szybko;P

Jak sie okaże że nie moge ściągać niczego to <cenzura>...
Arseniq
MZBUJ

Post autor: MZBUJ »

Problem, rozwiązany. Problem leżał po stronie Orange. Niestety nie wtajemniczyli mnie w szczegóły techniczne ale ważne, że działa! :ok:
Pozdr
Thayer

Post autor: Thayer »

Witam,
Mam pewien problem z połączeniem komputera przez kabel jr45. Postąpiłem zgodnie z zaleceniami na tym forum i działa zarówno internet przez usb i wifi, AxessManager również wykrywa ethernet i pisze, że połączono, ale się nie łączy. W opcji "Połącz z" jest wykrywana sieć bezprzewodowa i połączenie telefoniczne, ale gdy chce się z nim połączyć wpisując login i hasło z umowy to nie można się połączyć z siecią. Dlaczego? Skoro w axessie jest wykrywane połączenie, a system go nie wykrywa to gdzie jest jakiś błąd?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Thayer pisze:ale gdy chce się z nim połączyć wpisując login i hasło z umowy to nie można się połączyć z siecią.
Hasło i login z umowy wpisuje się do routera Axesstel a w komputerze jest normalny adres IP przyznany przez router (to po kablu) a po WiFi dodatkowo występuje szyfrowanie, najlepiej skonfigurować na WPA2-PSK
Nie pomagam na PW!
hoobz

Post autor: hoobz »

Thayer pisze:Mam pewien problem z połączeniem komputera przez kabel jr45.
Wyłącz sobie odpytanie o PIN karty RUIM przy pomocy Axesstel Manger'a, żeby nie wpisywać PINu po każdym restarcie routera. Potem przestaw przełącznik z przedniego panela w prawy położeniu i net będzie latał po LAN i WiFi bez używania AM. No chyba, że masz uszkodzony sprzęt lub jesteś poza zasięgiem.
wojteks pisze:po WiFi dodatkowo występuje szyfrowanie, najlepiej skonfigurować na WPA2-PSK
Najwyżej WPA-PSKa bo WPA2 nie jest wspierane.

[ Dodano: 2009-07-27, 23:10 ]
easy2002 pisze:A co z tą różnicą między prędkością na LAN a Wi-Fi
Raczej niemożliwe żeby była różnica w prędkości musiałeś coś zmierzyć zmierzyć, bo jakbyś nie patrzył wąskim gardłem będzie radio cdma. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że komp z WiFi był daleko od routera, ale to musiałoby być naprawdę spora odległość.
Thayer

Dzięki za pomoc. Działa!
antonio350

Post autor: antonio350 »

Witam.Mam problem z modemem.Jak podłączona jest antena Dipola to mi modem szaleje,gubi połączenie,przechodzi w stan gotowy ale nie można połączyć.Jak mam orginalną antenę to jest komunikat niewłaściwa karta ruim i zamyka program.Czy brać modem i jechać go wymienić czy może coś żle robię?Bez używania programu też są problemy jak ściągam plik to prędkość spada do zera zrywa połączenie i za pomocą Autoreboota za jakiś czas się uruchamia i tak w koło.
Thayer

Witam ponownie,
Dzisiaj podłączyłem nowy komputer do sieci, zainstalowałem sterowniki itd. Nie wykrywa połączenia ethernet, ale usb już tak. Łączy się z wifi, ale tgylko lokalnie. Czy powinienem zmienić jakieś ustawienia? Dlaczego nie chce się łączyć?
Paul14071985

Post autor: Paul14071985 »

U mnie to samo nie wykrywa ethernetu wie ktoś co jest grane?? Stery są wporzo, i przez USB chodzi ale ethernetu nie wykrywa??
Ostatnio zmieniony 2009-07-30, 04:34 przez Paul14071985, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon X2 5600+
Asus Radeon 4850 HD
2GB Patriot Dual
Asus M2N-Sli Deluxe
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Paul14071985 pisze:U mnie to samo nie wykrywa ethernetu
Czy przełącznik na MV400 w pozycji "ethernet"?
Czy włączona karta sieciowa w komputerze?
Czy dobry kabel ethernet?
Nie pomagam na PW!
Paul14071985

Post autor: Paul14071985 »

Tak przełącznik w dobrej pozycji, stery i sieciówka wporzo co do kabla to może nie jestem przekonany ale odkąd modem wrócił z serwisu bo nic wcześniej nie działało to znowu zaczynają się z nim dziać dziwne rzeczy (problemy z połączeniem nawet przez USB,migające diody itp.) więc może mam po prostu jakiś wadliwy sprzęt?? Wie ktoś może na jakiej podstawie mogę żądać wymiany?? No chyba że ktoś zna jakiś sposób na poradzenie sobie z tym problemem??

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-07-30, 10:57 ]
Polecam zapoznanie się z Regulaminem Forum i Netykietą. Szczególnie z fragmentami o prawidłowej pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-07-30, 09:55 przez Paul14071985, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon X2 5600+
Asus Radeon 4850 HD
2GB Patriot Dual
Asus M2N-Sli Deluxe
misiek20pl

Post autor: misiek20pl »

Witam , kolega wczoraj wziął OFP na próbę. Próbował sam zainstalować ale mu się nie udało połączyć z internetem, mówił ze w oknie AxessManeger zasięg był . Jako ze on się za bardzo na tym nie zna poprosił mnie o pomoc . Wziąłem od niego modem sterowniki i chciałem zobaczyć czy u mnie będzie działało . Modem ładnie się zainstalował przez USB niestety dioda signal się nie świeci i nie znajduje sieci co może być tego przyczyną ? próbowałem przez Ethernet to samo, nie znajduje zasięgu do nadajnika mam 8 - 9 km po lini prostej, po drodze nie mam żadnych większych przeszkód sprawdzałem na mapce zasięg powinien być. Co może być przyczyną braku zasięgu, możne coś robią na btsie a może źle coś jest ustawione w modemie ze lampka sygnału się nie świeci ?

[ Dodano: 2009-07-31, 13:57 ]
Problem rozwiązany należało w ustawieniach zmienić wybór systemu na tylko 1xEvDO. Necik śmiga bez porównania lepiej niż moje marne Edge, co prawda zasięg slaby bo dioda pali się na czerwono, poziom sygnału skacze miedzy -80 - -90 ale zakup antenki powinien znacznie poprawić szybkość usługi
a to moje wyniki:
Obrazek
ODPOWIEDZ