Samsung SGH-Z810

Firmware, APN, pasma, bridge, IPv4/IPv6, sterowniki, konfiguracja urządzeń i rozwiązywanie problemów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
danielmiller
Stały użytkownik forum

Samsung SGH-Z810

Post autor: danielmiller »

Witam! Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem samsunga z810. Potrzebuje do niego konektora. Wie ktoś może jakie złącze on posiada?? Proszę o pomoc. Teraz podzielę się wrażeniami. MOdem jest jak na razie niezawodny i bardzo przyzwoity w porównanieu z moim poprzednim (huawei e620). Na edge w huaweiu miałem pingi 800-2200!! było to nieznośne. W samsungu pingi to 120-700!! Nie mogę niestety sprawdzić jaki zasięg mam w samsungu bo nie che on współpracować z topnetinfo. Poniżej zamieszczę screen z topnetinfo. Może ktoś bd wiedział co jest nie tak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Samsung SGH-Z810

Post autor: Jo_gurt »

danielmiller, a nie masz tam do wybrania innego portu związanego z Samsungiem poza COM16?
danielmiller
Stały użytkownik forum

Mam, ale tylko jeden i jest to COM:modem :/ zaraz dam zrzut. Czy ktoś wie jakie złącze powinien mieć konektor żeby pasował do tego modemu??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jest taka sprawa danielmiller, że jakiś czas temu ja też miałem ten sam problem z Samsungiem SGH-E590. Pomogło zainstalowanie nowszej wersji TNI. W moim wypadku była to wersja 3.37g test i z nią nie miałem takich problemów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
danielmiller
Stały użytkownik forum

Niestety mi to nie pomogło :/ może dla samsunga komunikacja AT jest inna niż ta wpisana w TNI
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie wiem, te Samsungi sprawiają dużo problemów :( A poprzez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a> możesz nawiązać połączenie z telefonem?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
danielmiller
Stały użytkownik forum

Hehe to nie telefon a najprawdziwszy modem :D:D ma nawet 7,2 mb/s spróbuje zachwilke przez hypertermianal
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

danielmiller pisze:Mam, ale tylko jeden i jest to COM:modem :/ zaraz dam zrzut.
Niestety wszystko wskazuje na to że ten modem nie ma specjalnego portu do komunikacji AT lub jest on wyłączony. W związku z tym niestety pozostaje naprzemienne korzystanie z portu "modem" - połączenie lub komunikacja AT. Jest mało prawdopodobne aby udało się zmusić port diagnostic w tym modemie (może to być w ogóle nie wykonalne) do komunikacji AT - osobiście takiego sposobu nie znam. Starałem się kiedyś zmusić taki port do współpracy w Novatelach (bo wiem że istnieje taka możliwość) ale niestety nie udało mi się do końca tego zrobić.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

danielmiller pisze:Hehe to nie telefon a najprawdziwszy modem :D
Ups moja pomyłka ;)

Zatem chyba janek222 ma rację, jak jest 1 port to nic się nie da zrobić :(
danielmiller
Stały użytkownik forum

Tzn. w sumie mam 2 porty:
1: COM17: Modem SAMSUNG MOBILE Modem #2
2: COM18: Port SAMSUNG MOBILE Modem Diagnostic Serial Port (WDM) (COM18)

[ Dodano: 2009-06-26, 19:51 ]
Czyli przez ten port diagnostic nie da się komunikować z modemem komendami AT?? Czyli ten modem to szajs :/
www.e-ledago.pl klocki lego
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

danielmiller pisze:Czyli przez ten port diagnostic nie da się komunikować z modemem komendami AT?
Nie da się, chyba że o czymś nie wiem. Porty "Diagnostic" i "Data" mają inne cele, co producent to inna filozofia, dlatego pewności 100% nie ma. Np. w Huawei można przełączyć port do komunikacji AT w tryb Diagnostic, Data, gorzej z powrotem. Sierra w nowszych modelach udostępnia cztery porty: Modem, AT, Diagnostic, Data. Option: Modem, AT, Diagnostic.
danielmiller pisze:Czyli ten modem to szajs :/
Z tego punktu widzenia niestety tak (chyba że np. można włączyć port AT o czym nie wiemy) co nie przesądza o tym że jest to zły modem.
Pozdrawiam
Janek
ODPOWIEDZ