Huawei E160E Orange Problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
djlusiak
Stały użytkownik forum

Huawei E160E Orange Problem

Post autor: djlusiak »

Witam. Kolega zamówił sobie usługę Orange Free i dostał modem jak w temacie. Instaluje, wszystko przebiega sprawnie, sterowniki poprawnie zainstalowane, aplikacja również. I tutaj zaczyna się mordęga. Aplikacja Orange Free nie chce znaleźć żadnej sieci, czasem nie potrafi wysłać wiadomości tekstowej ale co najważniejsze, nawet jeżeli sieć zostanie znaleziona to aplikacja dostaje zawiechy na "odebraniu żądania nawiązania połączenia" po czym konieczny jest restart komputera. Żeby nie było sprawdzałem aplikację Top_netinfo kolegi z forum. Tutaj również bez powodzenia. Po poprawnym ustawieniu APN-u i innych rzeczy w konfiguracji program wydaje szereg błędów, przestawia się na UMTS gdzie 1% zasięgu z Playa(ma być EDGE w Orange,zasięg zawsze jest, jak w opcjach wymuszam GPRS/EDGE to samo, trzeba resetować modem komendą AT) a gdy już się wydaje że wszystko ok, dostaje zawiechy. System operacyjny to Windows XP Professional. Myślałem że to wina nieaktywowanej karty SIM, ale po przełożeniu jej do telefonu Orange World działa. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E160E Orange Problem

Post autor: YaHooo »

A macie możliwość przetestowania modemu ma innym komputerze? Modem przechodzi kwerendę http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55678#55678 ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
djlusiak
Stały użytkownik forum

Na moim o dziwo bez problemu, z tym że ja mam troszkę starszą wersję aplikacji klienckiej (8.0 a 8.0.4 to chyba jednak nie ma większego znaczenia). Działa na XP Home SP2, kolega ma tak samo z tym że Professional. I dalej nie działa :( Windows był reinstalowany kilka razy dzisiejszego dnia :D oczywiście z formatowaniem partycji. Wiecie może czy aplikacja Business Everywhere wymaga jakiegoś DirectX-a albo NET.Frameworka? Może ta informacja okazać się przydatna
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

djlusiak pisze:Wiecie może czy aplikacja Business Everywhere wymaga jakiegoś DirectX-a albo NET.Frameworka?
Niestety nie wiem, ale podejrzewam, że nie powinna niczego takiego wymagać ;)

Dla pewności zainstaluj po prostu oprogramowanie Huawei http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
djlusiak
Stały użytkownik forum

Dziś po wielu próbach doszłem do wniosku że to wina modemu. Wziąłem swojego Optiona i poszłem do kolegi, działa u niego wyśmienicie, natomiast ten Huawei się wiesza zazwyczaj na uwierzytelnianiu albo w ogóle Windows nie jest w stanie go wykryć. Pewnie wadliwy egzemplarz jakiś...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Niestety wszystko na to wskazuje, że to wina modemu. Dlatego należy go reklamować i tyle.
Awatar użytkownika
djlusiak
Stały użytkownik forum

Udało się jednak bez instalacji Orange Free. Sterowniki i Huawei Mobile Partner ze strony 3gsterowniki.neostrada.pl wystarczyły. Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zatem cieszę się, że dobrze poszło :)

PS. wystarczy tylko 1 punkt pomógł ;)
ODPOWIEDZ