HSDPA a granie online

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: HSDPA a granie online

Post autor: ja.michal »

Patryk_ pisze:Oczywiście przy 6m maszcie będzie odgromówka.
No to dobrze. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Patryk_, a pozwolenia budowlane są? :hyhy:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Patryk_, a pozwolenia budowlane są?
To,co teraz mam na dachu,wystaje na 3,5 m.
Do 3 m wolno bez zgłoszenia budowlanego,więc jeszcze ujdzie,szczególnie na wsi,gdzie nadzór nieczęsto zagląda :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Patryk_ pisze:Do 3 m wolno
No właśnie, a ty coś o 6m mówisz ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:a ty coś o 6m mówisz
Jak będzie 6m,to i będzie zgłoszenie - w końcu maszt biorę ze sklepu,kompletny,z "papierami" (dane techniczne konstrukcji,etc.).
Drakon81
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Drakon81 »

Witam.
Posiadam "Play Online E160 na KARTĘ", w miejscu wykorzystywania jest bardzo dobry sygnal; serwisy www, polaczenia do kont mailowych, polaczenia z serwerami gier mmorpg znajdujacych sie na terenie kraju sa bez zarzutu, majac na wzgledzie typ lacza. Natomiast przy polaczeniu z oficjalny serwerem WoW'a 'Deathwing' ping jest w granicach 200-400, czasami 100+ [ms], ale po chwili polaczenie jest zrywane. I niestety jest to regula.
Bede bardzo wdzieczny za rade, moze ktos spotkal sie z takim problemem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Drakon81, internet komórkowy nie nadaje się do grania w gry online. Za duże pingi. Druga sprawa, że Play ma download HSDPA a upload UMTS. Na UMTS są większe pingi. Prawdopodobnie skacze na przemian HSDPA <-> UMTS powodując duże pingi i cię rozłącza.
Nic tutaj nie poradzisz.
Spróbuj zrobić ping większych danych. Np. 20000 bajtów.
Wpisujesz

Kod: Zaznacz cały

ping adresIP/stronaWWW -n 20 -l 2000
Drakon81

Post autor: Drakon81 »

JProbowalem, bez poprawy. Jak pisalem sa serwery gier online przy ktorych nie ma takiego problemu, opoznienie jest ~150ms, sprawdzalem to tez. Ddlatego tez dopuszczam i licze na to ze polaczenie z tym serwerem jest obciazone jakims bledem ktory mozna usunac i nie bedzie zrywane.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Drakon81, to mogą być ustawienie serwera. Jeśli jest za duże wahanie pingu to po prostu wyrzuca.
Awatar użytkownika
krzyhu
Stały użytkownik forum

Post autor: krzyhu »

ja.michal pisze:Drakon81, internet komórkowy nie nadaje się do grania w gry online. Za duże pingi. [/code]
Owszem nadaje się - tylko do jednych gier bardziej, do innych mniej. Tak więc proszę nie zrażać ludzi do internetu GSM ok?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krzyhu pisze:Owszem nadaje się - tylko do jednych gier bardziej, do innych mniej.
Nawet do Ogame się nie nadaje a co tu dopiero o CS czy podobnych grach mówić. Oczywiście mówię o grze na poważnie a nie dla zabicia czasu.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krzyhu pisze:Owszem nadaje się - tylko do jednych gier bardziej, do innych mniej.
No to graj w CSa, Wolfa czy inną dynamiczną przez sieć GSM. :]
To turówek, niektórym strategii, ekonomicznych to się czasem i nadaje. :)
Mam do czynienia z netem komórkowym od dłuższego czasu i różne rzeczy próbowałem robić z tym i granie jest tym czego nie da się komfortowo robić. Zwłaszcza teraz kiedy gry przesyłają coraz więcej informacji.
krzyhu pisze:Tak więc proszę nie zrażać ludzi do internetu GSM ok?
Nie zrażam do internatu GSM. Tylko po co gadać ludziom, że się da spokojnie grać jak prawdopodobni nie da. Po co ludzie mają się na koszty narażać i jeszcze mieć pretensje do ludzi na forum, że im powiedzieli, że się da a teraz nie działa.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Owszem że się nadaje jak kolega wspomniał do jednych tak a do innych mniej.Ja na EDGE mam ping ok 250 w CS-a jak najbardziej da się grać :D jak ktoś zrobi serwer ping waha się na poziomie 200-290 .Kolega ma Hsdpa ping 120 w fife 08 bez ścinki gra :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tomok7 pisze:jak ktoś zrobi serwer
Właśnie. Na publicznych kiszka.

A tak ogólnie to desperaci z Was. :rotfl:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tomok7 pisze:mam ping ok 250 w CS-a jak najbardziej da się grać
Dać się da ale co to za gra. Dobre serwery w większości przypadków odrzucają osoby z pingiem wyższym niż 150 a komfortowa gra kończy się przy pingu 70-80ms do serwera.
tomok7 pisze:jak ktoś zrobi serwer ping waha się na poziomie 200-290
To typowy przykład serwera postawionego na neostradzie do czegoś większego niż duel (UT).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

krzyhu pisze:Tak więc proszę nie zrażać ludzi do internetu GSM ok?
No tak,każdy potencjalny user łącza komórkowego nie widzi świata poza grami :rotfl: :rotfl:
Daruj...są ludzie,którzy mają co innego do roboty,niż tylko granie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z resztą co za granie w 2-3 osoby jak mapa wielka. :dobani:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ja.michal pisze:Z resztą co za granie w 2-3 osoby jak mapa wielka. :dobani:
Nie trzeba grać na wielkiej mapie. Np. CS w dwie osoby na mapach typu aim lub awp jest całkiem fajny.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Blido, ja bardziej to napisałem na podstawie ET i mapki fuel dump. Raczej lipa grać tam w mniej niż 6 a nawet 8. :dobani:
Piszę to jak jeszcze grałem czyli gdzieś w liceum. ;) Dawno temu. :] CS mi nie podchodzi. :]
Awatar użytkownika
krzyhu
Stały użytkownik forum

Post autor: krzyhu »

Ja tu nie mówię o EDGE-u tylko HSDPA co było dla mnie oczywiste... Wystarcza ono spokojnie do pogrania w RTS-y (Warcraft 3/Starcraft Battle.Net, W40k: DoW) czy MMORPG-i (Metin2, Shadowbane). Co do FPS-ów - Tribes: Zemsta śmiga aż miło.
juzer13

Post autor: juzer13 »

Witam. U mnie doszło do niecodziennej sytuacji... Otóż, mieszkając na wsi koło niewielkiej mieściny (wtedy modem blueconnecta E220) wcześniej poinformowany przez erę o tragicznej prędkości neta grałem sobie spokojnie w Guild Wars (MMO). Pingi były w granicach 400-500, nie było to coś pięknego, ale dało się grać i o dziwo nie było lagów (EGDE). Po przeprowadzce i braku poprawy prędkości neta okazało się, że mój modem był zepsuty (!!!). Po miesiącu czekania na nowiutki E160 dorwałem wreszcie do mojej ulubionej gry i przez ten jeden dzień było cudownie - ping 150-200, żadnych lagów, można nawet bylo przez teamspeaka bez problemu pogadać. No, ale musiałem w nocy ściągnąć wszystkie pliki do gry (około 25tys. w statach BC było, że ściągnąłem 250mb). Po nocce dostałem esa na BC, że przekroczyłem limit (!!!), który wynosi w erze 500mb. Po telefonie do obsługi dowiedziałem się, że ściągnąłem nie 250mb tylko 1,2gb. Zecydowałem się na zwiększenie limitu do 2gb, oczywiście za "tanią" cenę. Po zwiększeniu limitu stronki WWW chodzą ładnie, ale w grze sprawa jest całkiem inna. Pingi są raz 250 raz 1000, co 20sek mam długiego laga. Dodam jeszcze, że skanowałem 3 razy, wszystkie syfy usunięte, zainstalowałem też System Mechanica. Łapie u mnie w dzień UMTS/HSDPA, a w nocy samo HSDPA. Czy jest możliwość ustabilizowania tych pingów, czy muszę czekać 6 miechów na koniec umowy? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 16:29 przez juzer13, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

juzer13, jak nie masz anteny to możesz z anteną coś zdziałać. Na pewno ustabilizuje połączenie.
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

Ok teraz trochę moich testów z grami itp.
Mam PLAY ONLINE z modemem E160 i limitem 5GB.
O to SCREENY z pingowania strony:
http://img268.imageshack.us/img268/2865/ping.png
http://img29.imageshack.us/img29/2559/play.png

Ok przejdźmy do konkretów. Jestem wielkim fanem gier "online" i przekaże wam teraz wyniki moich obserwacji, o to gry w, który grałem na tym interenecie:

MuOnline- grając w tą grę nie mam w zasadzie żadnych lagów, grało się bardzo komfortowo, nawet jak miałem ORANGE z modemem EDGE ED77 grało się nie źle;]

PowerSoccer- sportowa gra przez przeglądarkę, gra się dobrze, chociaż czasami trzeba się przyzwyczaić do chwilowego lagu.

Tibia- gra się jak gra, chwilowe lagi, ale da się grać jak najbardziej.

Metin2- gram w to czasami, gra się wspaniale, żadnych lagów.

CS 1.6- ping 100-150-180ms, no cóż powiem tak- to jednak nie jest komfortowa gra, aby grać w CSa trzeba mieć ping 50ms. No, ale oczywiście da się grac w pełni fajnie, tylko ogromnym minusem są kicki z serwerów za ping, gdyby nie to grałbym w to całymi dniami.

NeverwinterNights- w pełni komfortowa gra, nawet jak miałem ORANGE z modemem EDGE ED77 grało się nie źle;]

KnightsOnline- fajnie się gra, czasami chwilowe lagi, ale nie jest źle.

CabalOnline- tak jak KO fajnie się gra, ale czasami chwilowy zwis.

Diablo2 battle.net- w pełni wypasiona gra, fajnie się gra.

GTA SAN ANREAS MULTIPLAYER- akurat w tą grę gram najczęściej, fajnie się gra żadnych lagów, pingi 100-200ms, trzeba się nauczyć grać z takim pingiem tzn. trzeba przewidywać ruchy gracza jak do niego strzelasz. Nie jest tak źle, powiem więcej jest dobrze :)

MEDAL OF HONOR AA: Ping 100-300 zależy jaki serwer, gra się bardziej komfortowo niż w CS 1.6, do tego jeszcze jest jeden, ogromny PLUS, nie wywalają za pingi, w MOHAA ping 150ms to standard, nie czepiają się za ping tak ja w CS-ie. Powiem że całkiem fajnie się gra. !

Grałem jeszcze w wiele innych gier, ale przez przeglądarke, a z tym nie ma żadnych problemów.

To na razie tyle. Jak sobie coś przypomnę napisze, bo na pewno o czymś zapomniałem ;]]
Zaraz przetestuje jeszcze Medal Of Honor: AA, bo akurat mam.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Ja czegoś nie rozumiem mam modem Option Icon taki duży biały na nim pingi ogromne od 400 do 600ms :zdziwko: .Gdy wsadze kartę do Se k800i on ma gprs to na nim ping tylko 250- 300 ms .Najciekawsze gdy użyję n73 jako modem to ping skacze jak szalony od 160-600 ms wszystkie te pingi były robione na EDGE .Na modemie mam zasięgo wg TNI -71dBm 21dBi 55% ,Se podobnie a nokia 35 % to max ,Bts oddalony o jakies 3 km
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Nie chce tworzyć nowego topiku, więc napisze tutaj.
Mam problem, ponieważ są wakacje, wielu znajomych już wyjechało, a ja wyjeżdżam dopiero w sierpniu na wakacje więc zostałem sam i nie mam co robić. Postanowiłem kupić oryginalną symulację piłki nożnej, jeszcze nie wiem czy to będzie FIFA, czy PES, ale mniejsza z tym, chciałem się Was zapytać, może orientujecie się jak wygląda sprawa grania przez internet w FIFę czy PES-a na internecie komórkowym HSDPA???
Może ktoś z Was grał i mógłby mi powiedzieć czy się da zagrać...?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

To wygląda tak, jak byś grał z kimś z zagranicy. Tzn możesz mieć lagi, w sumie lagi będą na pewno przy łączu komórkowym (ja na Xbox-ie 360 i neostradzie mam lagi (czasem) grając z ludźmi z Niemiec). Jeśli chodzi o granie to musisz mieć bodajże konto (przy FIFIE) na stronie EA. Co do PES-a niech się wypowiedzą osoby które w to grały ;)
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

To wygląda tak, jak byś grał z kimś z zagranicy. Tzn możesz mieć lagi, w sumie lagi będą na pewno przy łączu komórkowym (ja na Xbox-ie 360 i neostradzie mam lagi (czasem) grając z ludźmi z Niemiec).
Hehe, dzięki za pomoc, czyli rezygnuje z fify, skoro Ty masz lagi na Neo, to co dopiero ja na HSDPA.
Jeśli chodzi o granie to musisz mieć bodajże konto (przy FIFIE) na stronie EA.
Wiem wiem, hehe chyba mnie źle zrozumiałeś, wiem jak się gra, tylko nie wiem czy pogram na HSDPA przez neta.
Co do PES-a niech się wypowiedzą osoby które w to grały ;)
No właśnie.. ;) ?

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

w sumie lagi będą na pewno przy łączu komórkowym
Nie prawda kumpel grał i gra bez laga może jeden na mecz góra 2 sekundy ;)
100ml
Użytkownik forum

Post autor: 100ml »

Witam, podepne sie pod temat poniewaz dyskusja jest zwiazana poniekad z moim pytaniem.
Czy widac duza poprawe gdy przeniose sie z tel podpietego pod pc (n73) - aktualnie z takiego polaczenia korzystam, na modem z obsluga hsdpa? Chodzi mi glownie o granie w gre Soldat. Aktualnie gdy gram korzystajac z polaczenia za posrednictwem n73 mam pingi w granicach 166-233. Jezeli jest ktos wstanie sprawdzic, kto posiada HSDPA i podanie pingow tutaj bede wdzieczny ( www.soldat.pl - jest to gierka 2d wazaca ok 13mb ). Ogolnie jaki polecacie modem dosyc tani do 250 z obsluga HSDPA? Pingowalem tak jak poprzednicy onet.pl i sredni ping oscyluje w granicach 400ms ;P. Pozdrawiam
Pozdrawiam
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Ja na HSDPA mam przeciętnie 120 ms. Jasne że zauważysz różnicę. Co do modemu to niech się specjaliści wypowiedzą.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
ODPOWIEDZ