Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Mieszkam za lesznem 15 km tez jest zasieg play . Łapie Play głogowa tak mam napisane na CB kanał 50 w siemens m65 teraz to przed momentem zauważyłem jak w głosnikach za szumiało .To możliwe ze ok 50 km i mam zasieg play z głogowa ?? Jak to możliwe że z leszna nie łapie a z głogowa tak .
4 kreski zasięgu 6 stopnowej skali .Szkoda że cyfrówki nie mam to zdięcie bym wrzucił na neta .
Właśnie szkopuł w tym że zobacz sobie na mapie gdzie jest leszno a głogów to prawie 50 km w lesznie jest Play na swych BTS-ach i w głogowie . Ja mieszkam 15 km na zachód od leszna
Samo przeszło na Play bo do BTS-a plusa ma ok 1.5 km . A dziś już nie idzie z Play-a zasięg z Głogowa tylko z Leszna Może była dobre warunki atmosferyczne dla fali były i tyle km szła . Bo było wilgotno i kropiło .
Wniosek jaki mi się nasuwa że jak jest wylgotno to fala lepiej idzie .
Ja bym się tym nie sugerował. W UMTS CB nie jest nadawane. Równie dobrze w wielu miejscach widać CB "Zasieg 3G iPlus" czy coś w tym stylu ale to idzie na GSM (2G) i nie ma nic wspólnego z zasięgiem 3G.
szmitz pisze:Mnie też to dziwi a jak to możliwe ze tyle km przecież do play z Leszna mam ok 13 km a było napisane Głogów .
A skąd wiesz, że Cell info jest wpisane poprawnie? Zdarzają się błędy w nazwach miejscowości Najlepiej posłużyć się <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a> i odczytać LAC oraz CID stacji.
wojteks pisze:Równie dobrze w wielu miejscach widać CB "Zasieg 3G iPlus" czy coś w tym stylu ale to idzie na GSM (2G) i nie ma nic wspólnego z zasięgiem 3G.
To wprowadził Plus niedawno. Na stacjach 2g które mają również 3g pierwsze po zalogowaniu się do BTS'a Cell info jest takie "Zasięg 3G iPlus".
Ja to sprawdzałem w telefonie co nawet EDGE niema . Jest to siemens m65 z anteną wbudowaną na zewnatrz . Jak włozyłem kartę po 10 min. do huawei e220 to na plusa sie logował z katy fresh-a . nawet jak wyłaczyłem telefon i właczyłem to pokazywało to co wyzej na skanie . wojteks, masz rację szkoda ze nie zalogował sie to tego BTS-sa w modemie bo ten telefon nie wyświetla LAC i CID.
Mój kolega kilka miejscowośći w kierunku głogowa też miał w CB napisane Głogów . Dziś z nim gadałem tylko że on nie interesuje się mobilnośćią to foty nie robił . szkoda .
Niżej daje skan z anteny jak ktoś jest zainteresowany to znajdzie na necie lepszą fotke .
Też mnie dziwi jak ten sygnał dochodzi z Niemiec prawie 250 km ale to juz inna sprawa i post .