MojMM : czy potrzebny na windows 95/98/ME?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
MojMM : czy potrzebny na windows 95/98/ME?
Witam
Znalazlem rozwiazanie umozliwiajace pelne dzialanie mojej aplikacji na windows 98 i pokrewnych.
Wada tego rozwiazania jest koniecznosc zarejestrowania aplikacji w windows, do czego moze sluzyc plik .bat ktory przygotuje.
Prosze o informacje czy wersja na windows 9x jest Wam potrzebna czy tez nie, gdyz nie wiem czy jest sens zmieniac obecne rozwiazanie dialup w moim programie.
Znalazlem rozwiazanie umozliwiajace pelne dzialanie mojej aplikacji na windows 98 i pokrewnych.
Wada tego rozwiazania jest koniecznosc zarejestrowania aplikacji w windows, do czego moze sluzyc plik .bat ktory przygotuje.
Prosze o informacje czy wersja na windows 9x jest Wam potrzebna czy tez nie, gdyz nie wiem czy jest sens zmieniac obecne rozwiazanie dialup w moim programie.
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Pogar
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: MojMM : czy potrzebny na windows 95/98/ME?
Według mnie, nie masz się nad czym zastanawiać. Jeśli tylko dasz radę zrobić taki uniwersalny program, który obsługuje wszystkie systemy i podaje PIN, to będzie to wielkie osiągnięcie. Bo na przykład iPlus manager pod Win98 w ogóle się nie instaluje, a pod ME- tylko jedna wersja 1.3- chodzi okropnie.A czy to jest potrzebne? Powiem, tak- czasem wręcz niezbędne a często przydatne. Na przykład, jak ktoś ma stary sprzęt, albo nie ma sterów do swojej karty graficznej w Win2000 i XP- bo producent to olał. Różne są przypadki. Poza tym warto mieć internet na dwóch róznych systemach, jak coś się zacznie chrzanić to łatwo ustalić, czy to wina softwaru.
-
program to nie wszytko...
sterowniki sa koniecznoscia.
sterowniki tworza wirtualne porty COM, do ktorych sa "podlaczone" modemy...
Nie ma sterownika, nie wiec portu COM i zainstalowanego modemu w windows..w takim wypadku zaden dialer nie zadziala....
wersja beta z wsparciem windows 9x juz jest opublikowana. szczegoly w watku o aplikacji.
sterowniki sa koniecznoscia.
sterowniki tworza wirtualne porty COM, do ktorych sa "podlaczone" modemy...
Nie ma sterownika, nie wiec portu COM i zainstalowanego modemu w windows..w takim wypadku zaden dialer nie zadziala....
wersja beta z wsparciem windows 9x juz jest opublikowana. szczegoly w watku o aplikacji.
--
Pogar
Pogar
- ikinyw
- Użytkownik forum
Jak najbardziej popieram rozwijanie aplikacji dla wielu systemow windows. Osobiscie korzystam z 2 systemow XP i win98 i zarowno na xp jak i 98 nie udalo mi sie obejsc koniecznosci wpisywania pinu, a ten programik zupelnie to eliminuje, co niewatpliwie jest jego wielka zaleta:)
Zastanawia mnie tylko, bo mam taki czesty zwyczaj sprawdzania czy modem wybral odpowiedni numer - z uwagi na dialery, czy ten programik zawsze wybiera numer zapisany w pliku konfiguracyjnym, czy pobiera ten z ustawien dial-up? I czy nie jest przypadkiem tak ze aplikacja za kazdym polaczeniem wprowadza odpowiedni APN i nr do wybrania, bo bylo by to przy okazji zabespiecznie antydialerowe:)
Zastanawia mnie tylko, bo mam taki czesty zwyczaj sprawdzania czy modem wybral odpowiedni numer - z uwagi na dialery, czy ten programik zawsze wybiera numer zapisany w pliku konfiguracyjnym, czy pobiera ten z ustawien dial-up? I czy nie jest przypadkiem tak ze aplikacja za kazdym polaczeniem wprowadza odpowiedni APN i nr do wybrania, bo bylo by to przy okazji zabespiecznie antydialerowe:)
ikinyw
-------------------------------------------------------
iPlus-Option 3G/GPRS Toshiba Satellite Pro 4600
-
jest takjak mowisz:
po wcisnieciu polacz program tworzy na nowe polaczenie modemowe i wpisuje numer.
apn tez jest ustawiany kazdorazowo.
aplikacja nie dzowni na zadne lewe numery.
dla nie wierzacych zrodla lub wczesniej podany serial port monitor :-)
po wcisnieciu polacz program tworzy na nowe polaczenie modemowe i wpisuje numer.
apn tez jest ustawiany kazdorazowo.
aplikacja nie dzowni na zadne lewe numery.
dla nie wierzacych zrodla lub wczesniej podany serial port monitor :-)
--
Pogar
Pogar
- ikinyw
- Użytkownik forum
Dzieki. To teraz zpokojna moja glowa:)
Jeszcze raz gratuluje bardzo udanego programu
Jeszcze raz gratuluje bardzo udanego programu

ikinyw
-
dzieki :-))
daj znac czy Ci dziala kompletnie na win98 (tzn pin, apn oraz nawiazywanie polaczenia).
daj znac czy Ci dziala kompletnie na win98 (tzn pin, apn oraz nawiazywanie polaczenia).
--
Pogar
Pogar
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Co za dyskryminacja userów innych (stabilniejszych) OS'ów.
Czy jedynym właściwym i politycznie poprawnym systemem jest M$ Windows?
Nie potrzeba Wing..., żeby odpalić MM.
Wystarczy proste połaczenie Pingwina z programikiem "Wine" i wszystko śmiga aż miło.
Nie potrzeba Wing..., żeby odpalić MM.
Wystarczy proste połaczenie Pingwina z programikiem "Wine" i wszystko śmiga aż miło.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
To może przy okazji zapodasz link do jakiegoś manuala?Vipera pisze:Wystarczy proste połaczenie Pingwina z programikiem "Wine" i wszystko śmiga aż miło.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To właśnie użytkownicy windows mają problem z wprowadzeniem automatycznym at+cpin co świadczy o OS`ie .Dla stabilnych systemów nie trzeba tyle zachodu...Vipera pisze:Co za dyskryminacja userów innych (stabilniejszych) OS'ów.

Pozdrawiam bob
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Pod Linuksem z zainstalowanym Wine wpisujesz w konsoli:BliSki pisze:To może przy okazji zapodasz link do jakiegoś manuala?
Kod: Zaznacz cały
#man wine
Jeżeli masz szczęście i Twoja dystrybucja ma manuala po polskiemu, to w ogóle nie będzie problemu.
Dla tych co chcieliby wiedzieć więcej o Wine, nie instalując wcześniej Linuksa polecam:
WINE - Instalacja i Konfiguracja (format PDF)
Strona domowa projektu (wersja angielska)
oraz dla ciekawych:
Google Linux
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja mam starszego laptopa,slabszy procesor i powiem ze na sile mam ty XP ..jesli cos bedzie dzialac na 98 to od razu zmieniam system !!!!!
-
jesli tylko znajdziesz drivery dla swojej karty dla win98 to mozesz sprobowac, ale gwarancji na powodzenie Ci nikt nie da...
moze zamiast winxp zainstaluj windows 2000? na pewno jest "lzejszy" od xp a architektura prawie taka sama
moze zamiast winxp zainstaluj windows 2000? na pewno jest "lzejszy" od xp a architektura prawie taka sama
--
Pogar
Pogar