dlink dl-524 plus laptop

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matt1988
Początkujący użytkownik forum

dlink dl-524 plus laptop

Post autor: matt1988 »

Witam
Szukałem odpowiedzi na takie pytanie ale nie mogłem znaleźć czy jest możliwość podłączenia neta(kablówki) do routera i korzystanie z neta w lapku przez wifi?? Bo jak czytałem to rozdziela ogólnie na dwa lub więcej kompów poprzez wcześniejsze podłączenie routera przez kabel do jednego z kompów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: dlink dl-524 plus laptop

Post autor: wojteks »

matt1988 pisze:Bo jak czytałem to rozdziela ogólnie na dwa lub więcej kompów poprzez wcześniejsze podłączenie routera przez kabel do jednego z kompów.
To źle czytałeś. Router służy do dzielenia jednego adresu IP np. z sieci kablowej na kilka komputerów podłączonych do niego czy to po kablu czy przez WiFi (o ile router ma wbudowanego AP).

Poczytaj
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8140
Nie pomagam na PW!
matt1988

ok dzięki ogólnie wystarczyło zmienić ip na automatyczne i chula :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

matt1988 pisze:Bo jak czytałem to rozdziela ogólnie na dwa lub więcej kompów poprzez wcześniejsze podłączenie routera przez kabel do jednego z kompów.
Coś strasznie namieszałeś.
Router właśnie ma zastąpić kompa, więc po co łączyć go do kompa, żeby rozdzielał na kolejne kompy. Do tego wystarczyłoby <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i switch. Mówiąc inaczej router to taki mały komputerek, który zajmuje się w skrócie mówiąc podziałem sygnału.

Tobie chyba chodziło o to, że do konfiguracji potrzeba podpiąć go na chwilę do jednego kompa?

[ Dodano: 2009-07-07, 13:40 ]
Widzę, że zanim napisałem posta, to minutę spóźniłem się :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
matt1988

znaczy o to chodzi że jak czytałem no to ludzie podpinali router do stacjonarnego kablem i rozprowadzali sygnał dopiero na inne ja podpiąłem przez kabel do laptopa i chodziło ale jak chciałem bez kabla to nie działało ale wreszcie ustawiłem :)
ODPOWIEDZ