Modem radiowy ma funkcje karty sieciowej???

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michaelangelo
Początkujący użytkownik forum

Modem radiowy ma funkcje karty sieciowej???

Post autor: michaelangelo »

Witam wszystkich!
Mam jeden komputer i niedługo będe miał aktywowany internet w netii. Jako, że telefon jest na dole a komputer na górze (na dole nie ma gdzie umieścić kompa) nie moge podłączyć routera Linksys WAG54G2-EE kablem Ethernet, musze szukać rozwiązań bezprzewodowych. Nie mam jednak w komputerze karty sieciowej Wi-Fi, a nie chce wydawać kolejnych pieniędzy na sprzęt. Znalazłem więc ciekawe rozwiązanie ale nie wiem czy zadziała.
Posiadam stary modem od internetu radiowego - Globetrotter Option ICON II USB. Po instalacji modemu gdy wchodze w menedżera urządzeń w zakładce karty sieciowe wyświetla się taka nazwa: GlobeTrotter Module HSDPA Network Card. Skoro modem działa metodą bezprzewodową i chłonie sygnał to czy ma możliwość połączenia się przez tą swoją karte sieciową z moim routerem? CZy jest możliwe skonfigurowanie sieci bezprzewodowej z wykorzystaniem tego modemu/karty sieciowej usb? Czekam na odpowiedzi. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Modem radiowy ma funkcje karty sieciowej???

Post autor: Jo_gurt »

michaelangelo, z tego co mi wiadomo to ten Option nie ma modułu WiFi. A jego główne zadania (czyli łączność komórkowa) to zupełnie inna para kaloszy.
michaelangelo

Czyli pozostaje zakup karty sieciowej Wi-Fi :/
Jaką możecie mi polecić do tego routera do 50zł. I które są lepsze do stacjonarnego kompa: USB czy PCI czy nie ma różnicy? :gwiazdki:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

michaelangelo pisze:Jaką możecie mi polecić do tego routera do 50zł.
Ja bym polecił coś na USB, tylko nieco droższego Edimax EW-7318USg.

A czemu na USB? Bo moim zdaniem to jest bardziej uniwersalne rozwiązanie, poza tym kartę zawsze można podłączyć po kablu USB i będziesz mieć silniejszy sygnał niż karta PCI której antenka schowana jest za biurkiem.

Aha i jeszcze jedno stanowczo odradzam karty Pentagrama. U mnie czasem zamiera połączenie na 2-3sekundy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
michaelangelo

YaHooo pisze:A czemu na USB? Bo moim zdaniem to jest bardziej uniwersalne rozwiązanie, poza tym kartę zawsze można podłączyć po kablu USB i będziesz mieć silniejszy sygnał niż karta PCI której antenka schowana jest za biurkiem.
Dzięki za propozycje. Pytałem po prostu czy nie ma w tych USB jakiś wad ukrytych bo moim zdaniem lepiej wygląda na pierwszy rzut oka PCI w kompie, ale skoro mówisz że jest dobre to ok. Sprawdziłem i nawet nieźle sie prezentuje. Ale nie będzie potrzebny do tego żaden access point, wystarczy router z wbudowanym modemem który mam?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

michaelangelo pisze:Ale nie będzie potrzebny do tego żaden access point, wystarczy router z wbudowanym modemem który mam?
Tak, bo ten router ma wbudowany też AP :)
michaelangelo

Dzięki za info. Mam jeszcze pytanie poboczne. Jeśli mam w domu jeden komputer, to nie musze podłączać komputera kablem ethernet do routera tylko moge bezprzewodowo go dać od razu czyli w ogóle bez kabli. Tzn. router stoi na dole przy telefonie, a karte USB mam w kompie tworze sieć bezprzewodową bez kabli. To wypali, czy musi być przynajmniej jeden komp bezpośrednio podłączony kablem do AP? :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:A czemu na USB? Bo moim zdaniem to jest bardziej uniwersalne rozwiązanie, poza tym kartę zawsze można podłączyć po kablu USB i będziesz mieć silniejszy sygnał niż karta PCI której antenka schowana jest za biurkiem.
Ja jednak poleciłbym kartę PCI, ale z antenką na kablu. Dlaczego? Ponieważ każde urządzenie USB w trakcie pracy obciążą procesor w znacznie większym stopniu, niż karty rozszerzeń PCI. Taka jest niestety duża wada standardu USB. Jeśli michaelangelo nie zamierza co chwilę podłączać i odłączać karty, to lepszym rozwiązaniem będzie karta pod PCI.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

michaelangelo pisze:To wypali, czy musi być przynajmniej jeden komp bezpośrednio podłączony kablem do AP?
Oczywiście, możesz mieć kilka komputerów po WiFi. Kabel przydaje się do konfiguracji routera jeżeli zgłupieje i nie będzie mozna sie po WiFi zalogować (i będzie włączona opcja logowania z WiFi)
Nie pomagam na PW!
michaelangelo

Blido pisze:Ponieważ każde urządzenie USB w trakcie pracy obciążą procesor w znacznie większym stopniu, niż karty rozszerzeń PCI. Taka jest niestety duża wada standardu USB. Jeśli michaelangelo nie zamierza co chwilę podłączać i odłączać karty, to lepszym rozwiązaniem będzie karta pod PCI.
To akurat nie problem mam w kompie dwa procesory na OC więc nie doświadczam obciążenia, tym bardziej że akurat posiadam podłączonych do peceta kilka rzeczy na USB w tym HUB i modem. Liczy się cena. Co jest tańsze PCI czy USB? Jeśli możesz Blido poleć mi jakieś karty wifi na PCI, porównam sobie ceny z tą USB, którą polecił mi YaHooo.
wojteks pisze:Oczywiście, możesz mieć kilka komputerów po WiFi. Kabel przydaje się do konfiguracji routera jeżeli zgłupieje i nie będzie mozna sie po WiFi zalogować (i będzie włączona opcja logowania z WiFi)
Mi chodzi o pierwszy komputer bo w domu mam jeden. Czy pierwszy może być podłączony od razu do wifi bez kabla(na razie nie mam zamiaru tworzyć sieci, bo laptopa planuje kupić dopiero za rok ;) .
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

michaelangelo pisze:Czy pierwszy może być podłączony od razu do wifi bez kabla
Może, choć konfigurację warto zrobić przez kabel. Ale konfigurację robisz raz i zapominasz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

michaelangelo pisze:Pytałem po prostu czy nie ma w tych USB jakiś wad ukrytych
Nie ma :) Chyba, że kupisz słaby model, to wtedy może źle działać, ale to się również tyczy kart na PCI.
Blido pisze:Ja jednak poleciłbym kartę PCI, ale z antenką na kablu.
A o takiej możliwości zapomniałem :) Ale tych kart nie znam, więc nie mogę polecić nic konkretnego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
michaelangelo

A ktoś zna jakieś karty PCI dobre i tanie, które pasowałyby do mojego routera? :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja bym celował w Tp-Link TL-WN551G.
ODPOWIEDZ