SE K850i jako modem.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

SE K850i jako modem.

Post autor: Blazej »

Witam.
Ostatnio przeczytałem gdzieś że mój fon sony ericsson k850 posiada EDGE mam takie pytanie jak je uruchomić bo jak łączę telefon z kompem to łączy przez GPRS a u mnie jest zasięg EDGE bo na modemie e169 jest.Chciałbym połączyć się do neta nie przez modem tylko telefon bo jak wiadomo on jako modem lepiej działa.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: SE K850i jako modem.

Post autor: krystianb »

Po czym tak wnioskujesz? Zwykle jest tak, ze jak jakis telefon/modem ma egdge czy hsdpa to wlacza to sie samoczynnie jesli jest dostepne. Moze laczysz sie z innym bts'em?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

krystianb pisze:Po czym tak wnioskujesz?
Tak mi się wydaje bo czasem na telefonie łapie mi UMTS a na modemie nigdy.
krystianb pisze:Moze laczysz sie z innym bts'em?
Możliwe, a nie da się jakoś inaczej(ręcznie) włączyć EDGE w telefonie lub oprogramowaniu (PC suit)?
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Blazej, w opcjach sieci komorkowych wybierasz "Tylko GSM" i wtedy jak EDGE bedzie dostepny to transmisja pojedzie na tej technologii. Sprawdz jeszcze Sony Ericsson Update Service czy masz najnowszy soft w telefonie :)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blazej pisze: nie da się jakoś inaczej(ręcznie) włączyć EDGE w telefonie lub oprogramowaniu (PC suit)?
Jeśli masz na myśli wymuszenie łączenia się po EDGE zamiast GPRS, to jest niemożliwe. Trzeba by poszukać miejsca w którym telefon łączy się po EDGE i tam go kłaść.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ