Nokia 6610i i Nokia PC Suite
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nokia 6610i i Nokia PC Suite
Pomóżcie, bo powoli zaczynam wymiękać. Naczytałem już się sporo, ale chyba jednak jeszcze mam jakieś braki. Nokia PC Suite zainstalowane, kabelek CA-42 też, telefon 6610i w tym programie chyba widać (skoro widzę jego zasoby w eksploratorze, muzyczki, obrazki itd). Problem jest przy łączeniu z internetem - nie znaleziono modemu. Poczytałem, że w panelu sterowania powinno się dodać modem, piwinno być widać po zabiegach instalacji Nokia cable (czy jakoś tam) ale ja widze na liście tylko modemy standardowe. Wskazuję sterownik z dysku, widzę Nokia 6610I cable, instalator pyta których portów chcę użyć do instalacji i nie widzę żadnego w możliwościach wyboru. A spodziewałem sie zobaczyć usb-to-serial com5.
Czuję że juz jestem bardzo blisko, pomocy
Maciej
Czuję że juz jestem bardzo blisko, pomocy
Maciej
- pablo
- Stały użytkownik forum
Re: Nokia 6610i i Nokia PC Suite
Powiedz coś więcej.
Kabel orginał?
Strona Noki podaje że do tego telefonu pasuje dku-5 a w akcesoriach ca-42.
Kabel orginał?
Strona Noki podaje że do tego telefonu pasuje dku-5 a w akcesoriach ca-42.

Pozdrawiam.
Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
6610i ma IrDE.
Jeżeli masz ją w swoim kompie, to zestaw połaczenie w programie via IrDA.
Chodzi całość bez problemu.
Jeżeli masz ją w swoim kompie, to zestaw połaczenie w programie via IrDA.
Chodzi całość bez problemu.
-
Kabelek chyba nie jest oryginalny, bo kosztował 30zł. Zapewniano mnie, że nie powinno być problemów.
Nokia 6610i irdę ma, mój komputerek nie ma. Tak więc miałem dylemat czy iść w stronę kableka czy w stronę irdy. Wybrałem kabelek, bo wiele niezachęcającego naczytałem się o irdzie, że na przykład układ 620 to najlepiej jakby z prędkością 9600 działał. Jeśli rozwiejecie moje wątpliwości co do irdy, to mam układ ze sprzedawcą, że kaalek mogę oddać i kupić irdę. Ale sądzę, że mój problem, póki co, tkwi w nieumiejętności zainstalowania sterownika do Nokii jako modemu. Ściągnąłem go ze strony Nokii, dostałem plik .inf, zupełnie nie wiem jak się z nim obejść, ale to chyba nie temat na tą grupę, no chyba że znajdzie się życzliwy? :-)
Maciej
Nokia 6610i irdę ma, mój komputerek nie ma. Tak więc miałem dylemat czy iść w stronę kableka czy w stronę irdy. Wybrałem kabelek, bo wiele niezachęcającego naczytałem się o irdzie, że na przykład układ 620 to najlepiej jakby z prędkością 9600 działał. Jeśli rozwiejecie moje wątpliwości co do irdy, to mam układ ze sprzedawcą, że kaalek mogę oddać i kupić irdę. Ale sądzę, że mój problem, póki co, tkwi w nieumiejętności zainstalowania sterownika do Nokii jako modemu. Ściągnąłem go ze strony Nokii, dostałem plik .inf, zupełnie nie wiem jak się z nim obejść, ale to chyba nie temat na tą grupę, no chyba że znajdzie się życzliwy? :-)
Maciej
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Na wstępie muszę zaznaczyć, że ten opis konfiguracji sterownika podaję z pamięci.
Bardzo dawno nie używałem Windowsa.
Więc jest to tylko opis pobieżny.
W menadżerze urządzeń wybierz dodanie nowego sprzętu i że wybierzesz sam sterownik i urządzenie.
Potem w rodzaju urządzenia -> modem i podajesz ścieżkę dostępu do pliku *.inf sterownika.
To tak mniej więcej w skrócie.
Co do IrDY, to muszę przyznać, że do GPRS mi wystarczała.
W PC mam ją jako urządzenie dołączone bezpośrednio do płyty głównej.
Nie jest to żadne wyszukane urządzenie (kosztowało chyba 20-30 zł).
Jeżeli twoja płyta główna ma miejsce do takiego podłączenia, to jest to lepsze niż podłączona na szeregowym czy USB.
Bardzo dawno nie używałem Windowsa.
Więc jest to tylko opis pobieżny.
W menadżerze urządzeń wybierz dodanie nowego sprzętu i że wybierzesz sam sterownik i urządzenie.
Potem w rodzaju urządzenia -> modem i podajesz ścieżkę dostępu do pliku *.inf sterownika.
To tak mniej więcej w skrócie.
Co do IrDY, to muszę przyznać, że do GPRS mi wystarczała.
W PC mam ją jako urządzenie dołączone bezpośrednio do płyty głównej.
Nie jest to żadne wyszukane urządzenie (kosztowało chyba 20-30 zł).
Jeżeli twoja płyta główna ma miejsce do takiego podłączenia, to jest to lepsze niż podłączona na szeregowym czy USB.
-
Też mi się wydawało, że tak się instaluje sterowniki :-) I też tak zrobiłem. Wskazałem plik i.f, a dokładnie Nokia6610i_Cable_98SE_ME_2000_XP.inf, pojawia się sterownik Nokia 6610i cable, a potem pojawia się pytanie, który z portów chcę użyć do instalacji. I tu nie mam żadnej możliwości wyboru, mimo, że mam zainstalowany Prolific USB-to-serial Comm Port (com5). Co robić?
Co do irdy. Zapewne do gprs wystarczy. No ale zara będzie program wymiany telefonów i pojawi się edge. Czy wtedy irda też wystarczy?
Maciej
Co do irdy. Zapewne do gprs wystarczy. No ale zara będzie program wymiany telefonów i pojawi się edge. Czy wtedy irda też wystarczy?
Maciej