dB dBm dBi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
man1
Stały użytkownik forum

dB dBm dBi

Post autor: man1 »

dB (decybel) to 1/10 bela,a bel (B) to logarytmiczna jednostka pomiaru mocy w radiokomunikacji i elektronice.

dBi to miara zysku anteny w odniesieniu do anteny izotropowej (czyli hipotetycznej anteny o zysku 0 dB).

dBd to miara zysku w odniesieniu do anteny dipolowej

dBm (to się pokazuje przy zasięgu) mówi o tym,o ile decybeli moc ta różna od jednego miliwata. np 20dBm= 100mW

moja karta wifi (na USB) pokazuje mi sygnał w "-dBm" - Akurat czemu w wartościach ujemnych (dodam że im bliżej anteny AP to wartość robi się bliższa zeru i na odwrót . Jak ustawie ją jako APC to wartość sygnału wynosi ok -40dBm.

ale jak tą kartę (wifi usb) ustawię w tryb AP a tp-linka w tryb APC to w nim sygnał wynosi 45dB. Czy pomoże mi ktoś to zrozumieć, dodam że słabo znam się na wifi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: dB dBm dBi

Post autor: YaHooo »

man1 pisze:Akurat czemu w wartościach ujemnych (dodam że im bliżej anteny AP to wartość robi się bliższa zeru i na odwrót
Bo tak jest, że dla ujemnych dBm im bliższa wartość 0dB tym wyższa moc. Czyli przykładowo -60dBm to jest więcej niż -80dBm. Zatem to, że jak masz bliżej anteny kartę oznacza, że masz większy sygnał i to jest prawidłowe zachowanie :) Bliżej anteny nadawczej ma się większą moc sygnału.
man1 pisze:Jak ustawie ją jako APC to wartość sygnału wynosi ok -40dBm.
To jest moc jaka dociera do karty od AP.
man1 pisze:ale jak tą kartę (wifi usb) ustawię w tryb AP a tp-linka w tryb APC to w nim sygnał wynosi 45dB.
To jest moc jaką odbiera TP-link w swojej antenie.
man1 pisze:Czy pomoże mi ktoś to zrozumieć, dodam że słabo znam się na wifi.
Więc generalnie można napisać (pomijam tłumienie kabli antenowych), że moc jaką odbiera antena w urządzeniu jest równa:

Kod: Zaznacz cały

P_odb = P_nad + Z_nad - T_pow + Z_odb
P_nad - moc jaką wysyła nadajnik do anteny,
Z_nad - zysk anteny nadawczej,
T_pow - tłumienie powietrza na drodze antena nadawcza-odbiorcza,
Z_odb - zysk anteny odbiorczej
Wzór ten możesz zastosować dla obu przypadków czyli że karta pracuje jako APC, albo AP. Wtedy musisz podstawić odpowiednią wartość zysku anteny nadawczej, mocy nadajnika oraz innych w zależności od tego które urządzenie nadaje (karta, alko TP-link).

To, że raz masz sygnał przy nadawaniu kartą inny niż przy nadawaniu TP-linkiem oznacza, że mają różne moce nadawania. Dokładniej to TP-link ma moc nadawania większą o 5dBm niż karta wi-fi :) Oczywiście zakładam, że w tym czasie nie zmieniałeś wzajemnego położenia sprzętu, ani nic nie zasłoniło przestrzeni pomiędzy nimi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
man1
Stały użytkownik forum

Post autor: man1 »

Serdeczne dzięki "YaHooo " teraz to rozumiem
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

man1 nie ma za co. W razie dalszych pytań. Pisz śmiało.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
diabelik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: diabelik »

Ja mam pytanie czysto teoretyczne, które mnie strasznie nurtuje i nie daje spokoju, gdyż nie mogę za bardzo tego zrozumieć, a odpowiedzi nigdzie nie mogę znaleźć. Oto to pytanie:

Bel jest to: log(P/P0) - wzór pierwszy
Decybel: 10log(P/P0) - wzór drugi

czy ktoś potrafi mi wyjaśnić dlaczego decybel to 0,1 bela, skoro z powyższych wzorów wyraźnie wynika, że decybel to 10 * log(P/P0), czyli inaczej 10*wzór pierwszy(wzór na bela), co prowadzi do wniosku, że 1 decybel to 10 beli, a nie 0,1. To tak jakby powiedzieć że 10dm to 1cm, a 1dm to 0,1cm, zupełnie dla mnie nielogiczne:/

Nie mogę tego zrozumieć, próbowałem w ten sposób, że jeśli część logarytmowana jest mniejsza od 1, to wartość wyjdzie ujemna i wtedy rzeczywiście 1 decybel to 0,1 bela (tzn. wartość 10 razy mniejsza), ale jeśli część logarytmowana jest większa od 1 to już się nie zgadza, dlatego myślę, że istnieje jakieś inne racjonalne wyjaśnienie tego zjawiska, niestety nie mogę na nie trafić, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A więc można to zrobić tak.
Bel jest to: log(P/P0) - wzór pierwszy
Decybel: 10log(P/P0) - wzór drugi

Czyli niech tak będzie, że:
1B=log(P/P0)

Liczbowo jest to:
1=log(P/P0) (*)

Zatem zobaczmy ile to dB
xdB=10*log(P/P0)

Ale teraz podstawiasz z wzoru (*), czyli masz:
xdB=10*1=10
x=10dB

Czyli wychodzi, że:
10dB=1B

Albo jak kto woli zobaczyć co znaczy przedrostek http://pl.wikipedia.org/wiki/Decy
Awatar użytkownika
diabelik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: diabelik »

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Miałem jakieś zaćmienie, po prostu źle się do tego zabrałem. Powinienem to rozumieć jako normalna zamiana jednostek, czyli po prostu myśleć o wartości log(P/P0) jako wzorze na Bela, a wzór 10log(P/P0) to po prostu wzór na decybela, bo wartość się tak naprawdę przecież nie zmienia, jest tylko inna jednostka i od razu z tego widać, że 1B = 10dB, poprzez podstawienie np: za (P/P0) = 10, z racji, że wzory dają taką samą wartość (z inną jednostką) można je przyrównać i wychodzi wtedy: log10B=10log10dB -> 1B = 10dB. Ja wcześniej myślałem o belu i decybelu jak o odrębnych wartościach, zupełnie nie racjonalnie się do tego zabrałem, tym bardziej jestem wdzięczny YaHooo za nakierowanie mnie na właściwy sposób myślenia:)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie ma za co diabelik, każdemu się może tak zdarzyć :)
ODPOWIEDZ