Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mieszkam w miejscowości Strękowizna k. Augustowa i zdecydowałem się na zakup zestawu iPlus - Huawei E156G i mam obecnie dylemat jeżeli chodzi o zakup antenty kierunkowej. Moją sytuację BTSową przedstawię na tym oto jpg'u :
I teraz pytanie : czy kupować antenę UMTS 13dBi i kierować na Augustów czy 900mhz na Szczebrę? Za kupieniu anteny UMTS chyba jest fakt, że wczoraj wieczorem modem E156 "złapał" na 20 minut 3G.
Wieś jak widać jest otoczona Puszczą Augustowską.
Zaznaczyłem jeszcze nadajnik CDMA ponieważ ewentualnie mogę jeszcze zwrócić iPlus i zakupić modem CDMA i usługę Freedom Pro.
Dokładnie 6km to prawie nic dla UMTS Plusa na pewno nie będzie problemów z zalogowaniem do NodeB.Jeszcze jak wczoraj miałeś na 20 min bez anteny 3G, to powinno z antenką śmigać .A i spróbuj może wymusić 3G w programie od łączenia z internetem może zakup anteny na razie nie będzie potrzebny
YaHooo pisze:No wiesz jak sam napisałeś łapiesz bez anteny zewnętrznej zasięg 3g, a to jest dużo
Wczoraj powiesiłem kabel usb z modemem na klamce od okna i iPlus manager pokazał 3G. Dzisiaj, gdy modem leży na parapecie tylko EDGE.
Jeżeli iPlusa manager nie oszukuje to wydaje mi się, że zakup panela z bestpartner jest warty świeczki. Kiedy zakupie, zainstaluję i podłączę to napiszę jakie osiągi.
Teraz z EDGE mam dwie kreski i maksymalne transfery w dzień to ok 15 kB/s.
jajcys pisze:Wczoraj powiesiłem kabel usb z modemem na klamce od okna i iPlus manager pokazał 3G. Dzisiaj, gdy modem leży na parapecie tylko EDGE.
Możesz w opcjach programu wymusić łączenie się tylko po 3g (jak Ci radził Tomek7), bo widać na parapecie masz silniejszy sygnał 2g i temu modem nie łączy się po UMTS.
Dzięki za pomoc. Z racji, że w piątek Plus podniósł limity pobierania/wysyłania danych, rozwiążę umowę i podpiszę ją ponownie. Jutro zaś w W-Wie zakupię panel bestpartnera i przy okazji porównam osiągi z NodeB Plusa i Orange. Wszystkie rezultaty podam na forum
yagi wiem o co biega Ale obawiam się, że jak tak się iPlusa odda i będzie za jakiś czas chciało podpisać umowę, to Plus będzie się chciał bronić przed ponownym zerwaniem umowy biorąc kaucję.
Jak rozmawiałem z BOKiem to zapytałem się, czy najlepszym wyjściem będzie rozwiązanie i ponowne podpisanie umowy, dostałem odpowiedź twierdzącą
Tak, mam iPlus na próbę.
PS mam już panel z Bestpartnera, kabel 10M i konektor więc jutro podam osiągi
[ Dodano: 2009-07-21, 14:09 ]
Niestety, wszelkie próby z panelem Bestpartnera zakończył się niepowodzeniem. Najmocniejszy sygnał, jaki miałem to -105dBm i 1% z UMTS. EDGE zaś bez anteny śmiga -89dBm 15%. Panel ustawiłem na wys ok. 9m. Czy może wiecie, co mogłem schrzanić?
jajcys pisze:Czy może wiecie, co mogłem schrzanić?
W dobrej polaryzacji ustawiałeś? Czasem się może zdażyć że wysoko jest gorzej niż nisko, jak anteny nodeB są pod dużym kątem ustawione. Próbowałeś tam gdzie sam modem łapał 3g?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
po 5 miesiącach używania iPlusa postanowiłem ponownie spróbować kupić antenę, tym razem na GPRS/EDGE i nakierować ją na Szczebrę (obrazek na 1 stronie tematu). Jest to jakieś 4km w tym 2km puszczy Augustowskiej i teraz pytanie czy antena ATK 20 nie będzie za mocna?
pozdrawiam
PS na zakup anteny zdecydowałem się ponieważ w Strękowiźnie co chwila zrywa mi połączenie, wyskakuje bład 216 lub 289 a po zabraniu kompa i modemu do W-Wy wszystko hula i jestem już 3 godziny bez rozłączania się połączenia.
obecny transfer na wsi to 3-10 kB (przez chwile nawet 20 z getrightem). Na załadowanie google czekam jakies 15 sek.
jrepin pisze:z doswiadczenia wiem ze UMTS bardzo dobrze pracuje na antenach typu Yagi,polecam anteny ze strony www.agrolan.pl
A ja z doświadczenia wiem, że antena panelowa, sprawuje się o wiele lepiej Wiem co mówię bo miałem do czynienia, z antenami różnych typów i antena panelowa sprawdziła się najlepiej. A anten ze sklepu który podałeś nie będę oceniał, bo nie korzystałem z nich Anteny YAGI są dobre ale na niskie częstotliwości.