Nokia 6300 i internet Vodafone NL
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nokia 6300 i internet Vodafone NL
Witam mam wykupiony internet z Vodafone 10E na miesiac bez limitu danych na karcie prepaid. Jako modemu uzywam Nokii 6300. Duzo szukalem informacji na temat tego internetu w necie i wlasciwie wszyscy pisza ze moga spokojnie rozmiac przez skypa a transfer maja w granicach od 50 do nawet 170 kilobajtow na sekunde. W moim przypadku niestety tak nie jest. Moj transfer waha sie od 3-6 kb/s . Co moze byc przyczyna tak slabego internetu? Zasieg w komorce jest caly czas na full. W chmurce w polaczeniu mam pokazane lacze przez BT 115Kb/s a przez kabel 460 Kb/s lecz internet zawsze dziala z taka sama predkoscia. Nie mieszkam tez na jakims odludziu. Mam 5km do centrum miejscowosci Nordwijk i 2 km do centrum Nordwijkerhout. Mysle nad zamiarem kupna modemu gsm ale nie wiem czy cos to da. Chyba ze mam cos zle ustawione w telefonu. Niestety internet radiowy odpada bo nie ma tu zadnych hotspotow przynajmniej ja nic nie lapie a mam antene zeewnetrza do mojej radiowki.Naprawde nie wiem o co chodzi prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 09:35 przez dziodzio5, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Nokia 6300 i internet Vodafone NL
Ten telefon ma tylko EDGE,więc cudów nie oczekuj.
50-170 kilobajtów na sekundę to już wymaga 3G/HSDPA.
50-170 kilobajtów na sekundę to już wymaga 3G/HSDPA.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Dokładnie .Patryk_ pisze:Ten telefon ma tylko EDGE,więc cudów nie oczekuj.
Jednak to za mało jak na EDGE i to jest prędkość GPRS.dziodzio5 pisze:Moj transfer wacha sie od 3-6 kb/s
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
dziodzio5 3-6 kb czy kB?
Czy przypadkiem w Holandii nie ma EDGE?
Czy przypadkiem w Holandii nie ma EDGE?
-
- Guru bezprzewodowy
Może nie jest w zasięgu EDGE.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Marens z tego co czytałam to w Holandii nie ma EDGE. Jest GPRS i od razu po tym UMTS.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie wiedziałem a to jest cenna informacja.
Też tłumaczy w jakiś sposób ofertę bez limitów gdyż dawać limity na GPRS to troszkę bez sensu.
Też tłumaczy w jakiś sposób ofertę bez limitów gdyż dawać limity na GPRS to troszkę bez sensu.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
marens trzeba ją jeszcze zweryfikować. Bo w kilku miejscach trafiłam na nią.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Może warto pokusić się o jakiś telefon z 3g bądź HSDPA,różnica bedzie nieporównywalna 

-
blokada
Witam
Mam takie pytanie jestem w Holandii i właśnie mam zamiar kupić tego vodafone. Mam nokie e51 więc nie powinno być problemów. Ale słyszalem od niektórych że jak podłączy się telefon do laptopa jako modem, to blokują internet i 10€ papa. Prosiłbym o odpowiedz osób ktore z tego korzystają i wypowiedzenie się na ten temat. Ja bm internetu używał do stronek i gg.
Proszę o szybką odpowiedz.
Z góry dzięki
Mam takie pytanie jestem w Holandii i właśnie mam zamiar kupić tego vodafone. Mam nokie e51 więc nie powinno być problemów. Ale słyszalem od niektórych że jak podłączy się telefon do laptopa jako modem, to blokują internet i 10€ papa. Prosiłbym o odpowiedz osób ktore z tego korzystają i wypowiedzenie się na ten temat. Ja bm internetu używał do stronek i gg.
Z góry dzięki
-
co do hsdpa to fakt zasięg jest prawdopodobnie wszędzie i to z max predkością i nie ma się co obawiac o wyłaczenie vodafona bo qmpel ma juz kilka miesięcy i ares i skype jedzie nontop więc można poszaleć... pozatym czym jest 10jurków skoro na łapke dostajesz z 6na godzinę lekkiej pracy? 
pozdrawiam

pozdrawiam
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: blokada
Skąd takie wieści? Absurdalna sprawa, zwlaszcza ze to Holandia, a nie np. Białoruś. Z resztą, kto by wdrażał taki system który ma wykryć czy dane połaczenie jest docelowo wykorzystywane przez komputer, czy też telefon. Telefonem z symbianem możesz równie dobrze zapchać łacze jak torrentami na PCie. Ja kiedyś moją E51 sciągałem mp3ójkę z rapida na karte pamieci telefonumspider1 pisze:Witam
Z góry dzięki

-
Na innym forum wypowiedziało się pare osób którym zablokowano neta. Obecnie używam tego vodafona i na razie jest ok, ale nic nie ściągam. Blokują dlatego że maja w ofercie mobilny internet do laptopa za 30€/mc i to jeszcze z limitami. A na telefon jest za 10 i bez limitów. W regulaminie jest napisane że nie można używać telefonu jako moden do laptopa, PC oraz do polaczeń VoIP. Kupiłem starter za 15€ z 10 na koncie, aktywowałem i chodzi już kilka dni.
-
-
dzien dobry!
ja jako calkowity laik mma pytanie: czy ten holenderski prepaid internet bedzie mi dzialal na sony ericcson k810i? czy do tego internetu sa specjalne karty, czy kupuje sie zwykly starter?
ja jako calkowity laik mma pytanie: czy ten holenderski prepaid internet bedzie mi dzialal na sony ericcson k810i? czy do tego internetu sa specjalne karty, czy kupuje sie zwykly starter?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Będzie działał, o ile telefon nie ma założonej blokady simlock. Ewentualnie ma blokadę na sieć z której jest karta SIM.alpha pisze:czy ten holenderski prepaid internet bedzie mi dzialal na sony ericcson k810i?
Karty SIM są takie same. Jeśli chodzi o starter to może być inny starter. Może warto zwrócić uwagę, na to czy nie ma jakichś prepaidów dedykowanych dla dostępu do internetu na kartę. Coś jak SimData w Plusie, albo Play Online na kartę.alpha pisze:czy do tego internetu sa specjalne karty, czy kupuje sie zwykly starter?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
ok dzieki:)