Zasięg anteny kierunkowej 20KM, da radę ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
John82
Stały użytkownik forum

Zasięg anteny kierunkowej 20KM, da radę ?

Post autor: John82 »

Witam .
Zastanawiam się nad tym by kupić antenę GSM . Ale najbliższy nadajnik HSDPA (Play) znajduję się około 20km w linii prostej od mojego miejsca zamieszkania zero zasięgu jakiegokolwiek :(, po drodze lasy i jeźiora (Mazury) . Czy mam szanse poprzez w/w antenę złapać sygnał chociażby EDGE .Antene mogę zamontowac na kominie mojego domu ? Posiadam modem Huawei E169 ale wejście antenowe ukryte jest pod obudową bo to wersja brandowana dla sieci Vudafone .Więc można powiedzieć ,że nie ma wejścia na antenę  . Druga możliwość to telefon Nokia n95 . Czy w jakiś sposób mogę do któregoś z tych urządzeń podłączyć antenę ? Jakiś konektor czy coś w tym stylu ? No i czy w ogóle jest złapie zasięg z takiej odległości . Porszę o jakies podpowiedzi , linki do allegro z ewentualnym sprzętem . No chyba ,że nie mam się co łudzić  . Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg anteny kierunkowej 20KM, da radę ?

Post autor: Sundance_kid »

John82 jaka sieć? Piszesz o Play ale z 2G u Playa licho.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

John82 pisze:najbliższy nadajnik HSDPA (Play) znajduję się około 20km w linii prostej od mojego miejsca zamieszkania zero zasięgu jakiegokolwiek , po drodze lasy i jeźiora (Mazury)
To są bardzo ciężkie warunki dla sygnału sieci komórkowych. Szczególnie HSDPA/UMTS.
Sundance_kid pisze:Piszesz o Play ale z 2G u Playa licho.
I też nie wiadomo czy będzie możliwość logowania się do 2G z Play Online. Niektórzy mogą, inni nie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

20 km to tylko i wyłącznie przy pełnej widoczności optycznej,i to też nie wiadomo,jak stacja jest skonfigurowana (jaki tilt anten,ew.ograniczenia propagacyjne).

[ Dodano: 2009-07-22, 16:03 ]
YaHooo pisze:Niektórzy mogą
Ci którzy mogli (w LAC 2025 na Podbeskidziu i okolicach [Tychy]) od niedawna już też nie mogą.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk_ pisze:Ci którzy mogli (w LAC 2025 na Podbeskidziu i okolicach [Tychy]) od niedawna już też nie mogą.
Czyli z tego wniosek, że w 2G Playa nie ma się co pchać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

Witam i dziękuję za odpowiedzi :)

Co do widoczności . Nadajnika oczywiście nie widać bo za daleko . W mieście ma zasięg HSDPA tak więc nie wiem czy pójdzie 2g w ogóle . Chyba sobie odpuszczę . Na codzień mieszkam w Wawie i tu mam HSDPA ,ale czasem chciałbym zabierać net do domu rodzinnego na Mazurach . Więc teraz wiem ,że póki co nie ma na to szans . Poczekam może kiedyś w tej wsi postawia nadajnik play'a . Choć wątpię . Chociaż podoba mi się pomysł Ery i Orange . W w/w wsi jest wieża jedna wspólna dla tych dwóch operatorów . Czy Play nie mógł by się dogadać z właścicielem i zamontować tam i wszędzie indziej swoj nadajnik ? Era z Orange mogła . Stoi jedna wieża i nadaje dwoch operatorów . Logiczne i ekonokmicznie rozwiązanie . Może i Play wpadnie na taki pomysł i zaczeni dogadywać sie z innymi operatorami . Bo na nowy nadajnik to będzie ciężko na Mazurach uzyskać pozwolenie. Dlatego Era zaczęła dogadywać się z Orange i odwrotnie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

John82 pisze:Czy Play nie mógł by się dogadać z właścicielem i zamontować tam i wszędzie indziej swoj nadajnik ?
Jeśli to wieża własna PTC albo Centertela to oni P4 nie wpuszczają pod żadnym pozorem na swoje obiekty (tzn.dają zaporowy czynsz),z wiadomych przyczyn.
Jedynie Playa można uświadczyć czasami an obiektach TP Emitela.

[ Dodano: 2009-07-22, 20:59 ]
John82 pisze:. Może i Play wpadnie na taki pomysł i zaczeni dogadywać sie z innymi operatorami
Na pomysł wpadać nie musi,tylko nikt nie chce się z nimi dogadać :]

[ Dodano: 2009-07-22, 21:02 ]
John82 pisze:Bo na nowy nadajnik to będzie ciężko na Mazurach uzyskać pozwolenie.
Mylisz się myśląc,że na dowieszenie się na istniejącym obiekcie nie trzeba pozwoleń...
Jeśli na nową stację nie chce się motłoch zgodzić,to tylko wina ludzi,a nie operatorów...skoro nadal chcą w ciemnocie żyć...ciekawe,że nadajniki pewnej toruńskiej rozgłośni nie są "wieżami śmierci"...

[ Dodano: 2009-07-22, 21:04 ]
Patryk_ pisze:Poczekam może kiedyś w tej wsi postawia nadajnik play'a .
Jak to duża (kilkutysięczna) wieś o charakterze turystycznym lub na gęsto zaludnionym terenie,to na pewno nawet UMTS będzie.
Jeśli mała wioska,to nigdy się nie doczekasz niczego poza CDMA450 Orange.
ODPOWIEDZ