Zastanawiam się nad tym by kupić antenę GSM . Ale najbliższy nadajnik HSDPA (Play) znajduję się około 20km w linii prostej od mojego miejsca zamieszkania zero zasięgu jakiegokolwiek
Zasięg anteny kierunkowej 20KM, da radę ?
Moderator: Moderatorzy
-
John82
- Stały użytkownik forum
Zasięg anteny kierunkowej 20KM, da radę ?
Witam .
Zastanawiam się nad tym by kupić antenę GSM . Ale najbliższy nadajnik HSDPA (Play) znajduję się około 20km w linii prostej od mojego miejsca zamieszkania zero zasięgu jakiegokolwiek
, po drodze lasy i jeźiora (Mazury) . Czy mam szanse poprzez w/w antenę złapać sygnał chociażby EDGE .Antene mogę zamontowac na kominie mojego domu ? Posiadam modem Huawei E169 ale wejście antenowe ukryte jest pod obudową bo to wersja brandowana dla sieci Vudafone .Więc można powiedzieć ,że nie ma wejścia na antenę  . Druga możliwość to telefon Nokia n95 . Czy w jakiś sposób mogę do któregoś z tych urządzeń podłączyć antenę ? Jakiś konektor czy coś w tym stylu ? No i czy w ogóle jest złapie zasięg z takiej odległości . Porszę o jakies podpowiedzi , linki do allegro z ewentualnym sprzętem . No chyba ,że nie mam się co łudzić  . Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Zasięg anteny kierunkowej 20KM, da radę ?
John82 jaka sieć? Piszesz o Play ale z 2G u Playa licho.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To są bardzo ciężkie warunki dla sygnału sieci komórkowych. Szczególnie HSDPA/UMTS.John82 pisze:najbliższy nadajnik HSDPA (Play) znajduję się około 20km w linii prostej od mojego miejsca zamieszkania zero zasięgu jakiegokolwiek , po drodze lasy i jeźiora (Mazury)
I też nie wiadomo czy będzie możliwość logowania się do 2G z Play Online. Niektórzy mogą, inni nie.Sundance_kid pisze:Piszesz o Play ale z 2G u Playa licho.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
20 km to tylko i wyłącznie przy pełnej widoczności optycznej,i to też nie wiadomo,jak stacja jest skonfigurowana (jaki tilt anten,ew.ograniczenia propagacyjne).
[ Dodano: 2009-07-22, 16:03 ]
[ Dodano: 2009-07-22, 16:03 ]
Ci którzy mogli (w LAC 2025 na Podbeskidziu i okolicach [Tychy]) od niedawna już też nie mogą.YaHooo pisze:Niektórzy mogą
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli z tego wniosek, że w 2G Playa nie ma się co pchać.Patryk_ pisze:Ci którzy mogli (w LAC 2025 na Podbeskidziu i okolicach [Tychy]) od niedawna już też nie mogą.
Pozdrawiam YaHooo 
-
John82
- Stały użytkownik forum
Witam i dziękuję za odpowiedzi
Co do widoczności . Nadajnika oczywiście nie widać bo za daleko . W mieście ma zasięg HSDPA tak więc nie wiem czy pójdzie 2g w ogóle . Chyba sobie odpuszczę . Na codzień mieszkam w Wawie i tu mam HSDPA ,ale czasem chciałbym zabierać net do domu rodzinnego na Mazurach . Więc teraz wiem ,że póki co nie ma na to szans . Poczekam może kiedyś w tej wsi postawia nadajnik play'a . Choć wątpię . Chociaż podoba mi się pomysł Ery i Orange . W w/w wsi jest wieża jedna wspólna dla tych dwóch operatorów . Czy Play nie mógł by się dogadać z właścicielem i zamontować tam i wszędzie indziej swoj nadajnik ? Era z Orange mogła . Stoi jedna wieża i nadaje dwoch operatorów . Logiczne i ekonokmicznie rozwiązanie . Może i Play wpadnie na taki pomysł i zaczeni dogadywać sie z innymi operatorami . Bo na nowy nadajnik to będzie ciężko na Mazurach uzyskać pozwolenie. Dlatego Era zaczęła dogadywać się z Orange i odwrotnie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .
Co do widoczności . Nadajnika oczywiście nie widać bo za daleko . W mieście ma zasięg HSDPA tak więc nie wiem czy pójdzie 2g w ogóle . Chyba sobie odpuszczę . Na codzień mieszkam w Wawie i tu mam HSDPA ,ale czasem chciałbym zabierać net do domu rodzinnego na Mazurach . Więc teraz wiem ,że póki co nie ma na to szans . Poczekam może kiedyś w tej wsi postawia nadajnik play'a . Choć wątpię . Chociaż podoba mi się pomysł Ery i Orange . W w/w wsi jest wieża jedna wspólna dla tych dwóch operatorów . Czy Play nie mógł by się dogadać z właścicielem i zamontować tam i wszędzie indziej swoj nadajnik ? Era z Orange mogła . Stoi jedna wieża i nadaje dwoch operatorów . Logiczne i ekonokmicznie rozwiązanie . Może i Play wpadnie na taki pomysł i zaczeni dogadywać sie z innymi operatorami . Bo na nowy nadajnik to będzie ciężko na Mazurach uzyskać pozwolenie. Dlatego Era zaczęła dogadywać się z Orange i odwrotnie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to wieża własna PTC albo Centertela to oni P4 nie wpuszczają pod żadnym pozorem na swoje obiekty (tzn.dają zaporowy czynsz),z wiadomych przyczyn.John82 pisze:Czy Play nie mógł by się dogadać z właścicielem i zamontować tam i wszędzie indziej swoj nadajnik ?
Jedynie Playa można uświadczyć czasami an obiektach TP Emitela.
[ Dodano: 2009-07-22, 20:59 ]
Na pomysł wpadać nie musi,tylko nikt nie chce się z nimi dogadaćJohn82 pisze:. Może i Play wpadnie na taki pomysł i zaczeni dogadywać sie z innymi operatorami
[ Dodano: 2009-07-22, 21:02 ]
Mylisz się myśląc,że na dowieszenie się na istniejącym obiekcie nie trzeba pozwoleń...John82 pisze:Bo na nowy nadajnik to będzie ciężko na Mazurach uzyskać pozwolenie.
Jeśli na nową stację nie chce się motłoch zgodzić,to tylko wina ludzi,a nie operatorów...skoro nadal chcą w ciemnocie żyć...ciekawe,że nadajniki pewnej toruńskiej rozgłośni nie są "wieżami śmierci"...
[ Dodano: 2009-07-22, 21:04 ]
Jak to duża (kilkutysięczna) wieś o charakterze turystycznym lub na gęsto zaludnionym terenie,to na pewno nawet UMTS będzie.Patryk_ pisze:Poczekam może kiedyś w tej wsi postawia nadajnik play'a .
Jeśli mała wioska,to nigdy się nie doczekasz niczego poza CDMA450 Orange.