netbox 2 do blueconnect

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mimo87
Stały użytkownik forum

netbox 2 do blueconnect

Post autor: mimo87 »

Witam
Byłem użytkownikiem iPlusa ale przesiadłem się na OFP w orange. Jednak oddałem modem do naprawy i szukam internetu na kartę na miesic czasu. Z ofert wybrałem Blueconnect za 25pln z uwagi na zasię g(Play niemożliwy) i nie wiem czy mój modem netbox2 będzie poprawnie z tym działał. Słyszałem że nie ma simlocka więc przez dial-up powinno się udać.
może ktoś potwierdzić poprawną współprace karty sim ery i tego modemu?? nie mam wolnego telefonu z minimum EDGE aby problem rozwiązać inaczej.
Z góry dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-07-21, 22:49 przez mimo87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: netbox 2 do blueconnect

Post autor: YaHooo »

mimo87 pisze:nie wiem czy mój modem netbox2 będzie poprawnie z tym działał.
O ile nie ma simlocka to będzie działał poprawnie :) A o tym się najprościej przekonać wkładając inną kartę do modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

Teraz mogę już sam sobie odpowiedzieć.
Modem Netbox2 nie posiada simlocka i np. przy pomocy iPlus meganera można połączyć się z netem(w moim przypadku był to blueconnect). Więc raczej jest to modem uniwersalny w zakresie prędkości do EDGE.
Jednak ma troszkę zbyt małą czułość zasięgu czy antene. BTS jest w odległości 500m a mam 4-5na 7kresek zasięgu gdy telefon zawsze pokazuje max.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mimo87 pisze:Więc raczej jest to modem uniwersalny w zakresie prędkości do EDGE.
Każdy modem GSM/UMTS/HSDPA jest uniwersalny ;)
mimo87 pisze:Jednak ma troszkę zbyt małą czułość zasięgu czy antene. BTS jest w odległości 500m a mam 4-5na 7kresek zasięgu gdy telefon zawsze pokazuje max.
Tyle się mówi na forum, że te kreski nic nie znaczą :P

Jak chcesz porównać zasięgi to zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i ten program powie Ci jaki masz zasięg w dBm. Dopiero takie jednostki można porównywać. Inaczej to jest bez sensu :P
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ