HSDPA znikajace jak widmo

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ccompany
Początkujący użytkownik forum

HSDPA znikajace jak widmo

Post autor: ccompany »

Witam! Mam następujący problem: mieszkam w pobliżu miasta, w którym jest zasięg HSDPA. W mojej okolicy (w promieniu 3-5km) jest około 5 BTS-ów, wiem, ze niektóre z nich maja wspomniane HSDPA, niestety jednak mój Option Icon 225 łapie tylko zasięg 3G- jedną kreskę. Mam wtedy transfer w granicach 3-6 kB/s. Czasem (2-4 dni w miesiącu, przeważnie w kilkudniowych odstępach) mój modem łapie zasięg HSDPA, również na jedna kreskę. Wtedy transfer bardzo wzrasta (uTorrent 140-200 kB/s i jednocześnie Rapidshare od 50-160 kB/s). Takie połączenie utrzymuje się przez około 5 godzin i zawsze następuje to od około godziny 20-22 do środka nocy. Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Korzystam z iPlusa, Sochaczew.
Pozdrawiam i dziękuje :)
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: HSDPA znikajace jak widmo

Post autor: guteq »

Niestety tak działa regulacja mocy w NodeB UMTS (słynny "oddychający zasięg") - im więcej użytkowników w danym sektorze, tym bardziej stacja bazowa zmniejsza moc nadawania, by ich nie "zakrzyczeć".

Gdybyś miał inny modem, nie byłoby problemu - antena zewnętrzna i jedziesz. Ale Icon 225 nie ma złącza antenowego, więc kiszka... raczej nic nie poradzisz :( (no, z wyjątkiem poszukiwań miejsca z lepszym zasięgiem)
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ccompany pisze:akie połączenie utrzymuje się przez około 5 godzin i zawsze następuje to od około godziny 20-22 do środka nocy.
To troche by zaprzeczało teorii o oddychaniu nodeB.

Ja zaproponuje włączenie trybu tylko 3g w modemiem. Może wystarczy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ccompany pisze:niestety jednak mój Option Icon 225 łapie tylko zasięg 3G- jedną kreskę. Mam wtedy transfer w granicach 3-6 kB/s. Czasem (2-4 dni w miesiącu, przeważnie w kilkudniowych odstępach) mój modem łapie zasięg HSDPA, również na jedna kreskę.
Jedna kreska za bardzo nic nie mówi, zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i zobacz jaki masz zasięg w dBm. Bo jak ma się za słaby sygnał i duże obciążenie sieci to nodeB może wymuszać łączenie się po samym UMTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

krystianb pisze:[...]
To troche by zaprzeczało teorii o oddychaniu nodeB.
Hmmm, a mnie wydaje się, że właśnie potwierdza - godziny od 20 do 22 to już trochę po szczycie, ruch zaczyna już wtedy spadać...

Ale to tylko - jak napisałeś - "teoria" a jak jest naprawdę, można się dowiedzieć tylko robiąc pomiar poziomu sygnału w trybie "3G only"
Ostatnio zmieniony 2009-07-23, 22:01 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
ccompany

Post autor: ccompany »

Dodam jeszcze, że BTS-y, które mogą mieć HSDPA w mojej okolicy nie pojawiły się jeszcze w spisie BTSearch. Wszystkie maszty zasłania mi jednak sąsiedni blok, który na szczęscie ma tylko dwa pietra, a z racji że ja mieszkam na przedostatnim piętrze drugiego bloku moge bez problemu umieścić antenkę na dachu, uzyskując widok na BTS bez żadnych przeszkód, drzew itp. Z mojego Icona jakiś czas temu zdemontowałem obudowę i wtedy zasięg wzrósł z zera do 1 kreski (czyżby ten cały plastik z obudowy pochłaniał fale..!?!? Inaczej sobie tego wytłumaczyć nie potrafię..;/). Mam przez to dostęp do anteny wewnętrznej. Zbudowałem antenkę podobną do tych od WiFi i teraz zastanawiam się nad zasadnością przylutowania jej do modemu. Jak myślicie czy to coś da? Po wpisaniu komendy at+csq otrzymałem odpowiedź 5.99 więc wynik nie za dobry(słyszałem że maks to 32..?). Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o poradę.
Pozdrawiam.

Ps. wygląd Icona wewnątrz: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 442821e21a
Justysia

Post autor: Justysia »

Witam mam podobny problem z zasiegiem HSDPA. Często pojawia się i znika. :( Ostatnio HSDPA w ogóle się nie pokazuje i ciągle jest GPRS na 3 - 4 kreski czasami na 5 kresek.Jak ma dobry dzień to złapie EDGE na trzy lub cztery kreski. Również mam modem Option Icon 225. pomóżcie bo już nie mam nerwów do tej prędkości. :gwiazdki: Mieszkam w Dratowie województwo Lubelskie.
Ostatnio zmieniony 2009-08-13, 17:49 przez Justysia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Justysia pisze:Często pojawia się i znika.
Antenę posiadasz?
Justysia

Nie posiadam.

[ Dodano: 2009-08-13, 18:20 ]
Nie znam się za bardzo na tym wszystkim... Na tych pomiarach o których jest tutaj mowa... Że tak powiem jestem zielona w tej dziedzinie. :help:

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-08-13, 18:23 ]
Zdania zaczynamy z dużej litery.

Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Ostatnio zmieniony 2009-08-13, 17:48 przez Justysia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Justysia pisze:nie posiadam
Jak daleko masz do Łęcznej? W twojej okolicy skazana jesteś na EDGE/GPRS. W Łęcznej jest UMTS.
Justysia

Mieszkam przy samym kanale wieprz krzna. Miałam taką dziwną sytuację że jak była zima i na drzewie koło mojego okna nie było liści (a okno mam na Łęczną i w tamtą stronę miałam skierowany modem) to łapało mi HSDPA a teraz jak liście urosły to nie łapie :( czy to może być z tym związane??

[ Dodano: 2009-08-13, 18:32 ]
Jak sprawdzałam zasięg na mapce z plusa to dokładnie w tym miejscu w którym mieszkam jest zaznaczone HSDPA.

[ Dodano: 2009-08-13, 18:33 ]
Do Łęcznej mam jakieś 9 km.

[ Dodano: 2009-08-13, 18:46 ]
Więc pomoże mi ktoś? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Jaco

Justysia pisze:a teraz jak liście urosły to nie łapie :( czy to może być z tym związane??
Bardzo wiele ma to związane.
Justysia pisze:Jak sprawdzałam zasięg na mapce z plusa to dokładnie w tym miejscu w którym mieszkam jest zaznaczone HSDPA.
Mapą nie wierz. Lepiej samemu się przekonać z telefonem 3G.
Justysia pisze:Do Łęcznej mam jakieś 9 km.
A po drodze są przeszkody typu las itp. Mieszkasz w domu jednorodzinnym,bloku. Chodzi mi o montaż anteny jak najwyżej gdyby udało by się za pomocą niej złapać HSDPA.
Justysia

Mieszkam w domu jednorodzinnym. Ale z tego co tu przeczytałam to w moim modemie nie można podłączyć anteny.
Awatar użytkownika
Jaco

Justysia pisze:Ale z tego co tu przeczytałam to w moim modemie nie można podłączyć anteny.
A to czytałaś http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=161337#161337
Justysia

A jaką antenę byś mi polecił?
Awatar użytkownika
Jaco

Justysia pisze:A jaką antenę byś mi polecił?
Poczytaj: Jak wybrać antenę
ODPOWIEDZ