Windows 7 i starsze okienka

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Windows 7 i starsze okienka

Post autor: Jo_gurt »

artureal pisze:Szybsze uruchamianie? - Vista? Żartujesz sobie chyba. Wystartujesz z Vistą w 40 sekund?
A RAMu XP akurat zużywa trzy razy mniej. Nie bez powodu sam Microsoft zabronił producentom netbooków preinstalowania Visty - bo w porównaniu z XP, działa tragicznie wolno :/
Ale ja nie pisałem, że Vista szybsza przy uruchamianiu. To prawda, XPek się szybciej uruchamia.
Co do RAMu to inna sprawa. Ja powiedziałem, że Vista lepiej zarządza RAMem a nie, że go mniej zużywa. Zużywa go faktycznie więcej (w granicach 200MB, XP - ok. 50-70). Tylko zważ, że jak wychodził XP to standardem było 256 czy nawet 512MB RAM. Teraz 4GB to żaden wyczyn. Relatywnie nie jest wcale tak źle jak ci się wydaje.
Co do samego zarządzania pamięcią Vista ma (wreszcie!) zaimplementowany porządny SuperFetch (XP miał namiastki, Linuksy mają od dawna). Tylko tu MS popełnił potężny błąd marketingowy - zużyty RAM na SF jest widoczny jako zwykłe użycie pamięci i 3/4 ludzi twierdzi, że Vista "zjada" im 1GB RAM.
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

Post autor: Mariusz_DW »

Vistę x64 na desktopie mam praktycznie od premiery i jakoś przez myśl mi nie przeszło, żeby wócić do xpeka. Teraz zainstalowałem W7 na netbooku (1GB).
Na tym lapku łyka 500MB na dzień dobry, ale ten typ tak ma (tak samo Vista). Im więcej RAMu w kompie, tym więcej go "zajmie". Z resztą to nie jest "zajmowanie" jak w xpeku tylko jakaś "rezerwacja". Jeszcze mi się ten lapek jakoś nie zamulił. Najmniej było 400MB, najwięcej 760MB.
Sterowniki praktycznie do wszystkiego znalazł. Problematycznie jest trochę z gładzikiem. Jedna wersja sterowników lubiła się czasami podwiesić i trzeba było poczekać aż się namyśli (albo korzystać z myszki), teraz mam inną bez tego problemu, ale za to pionowy pasek przewijania trochę nie tak zaskakuje. No i soft do modemu 3G (Samsung Connection Manager) trzeba uruchamiać w trybie zgodności z Vista SP1.

Na zimno uruchamia się szybciej niż xp. Widzę półtora paska postępu i leci dalej. Z hibernacji też szybciej wstaje. Trochę na początku mielił dyskiem po instalacji, ale nie wyłączałem tego, bo mi odpowiadają natychmiastowe wyniki z szukajki w menu start. Teraz już się uspokoił.

Generalnie to chodzi na tyle dobrze, że lapek też już więcej nie zobaczy xpeka (chyba, że przy odsprzedaży).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mariusz_DW pisze:Z resztą to nie jest "zajmowanie" jak w xpeku tylko jakaś "rezerwacja".
Tak jest - patrz SuperFetch :) W skrócie system trzyma sobie w szybkiej pamięci to co najczęściej używamy, żeby mieć do tego łatwy dostęp, ale jeśli inny program potrzebuje więcej pamięci niż jest wolne - SuperFetch zwalnia to co zajął. Łatwo to zaobserwować uruchamiając jakąś grę. Przed uruchomieniem zajęte 1 z 2GB RAM, zaraz po wyłączeniu gry - ok 400MB. Potem znowu wraca do tych 1GB w czasie użytkowania na pulpicie.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

http://www.vobis.pl/aktualnosci/3000417 ... ows_7.aspx

Ci co chcą mieć w przedsprzedaży mają z RS...
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Widzę, że Vobis oferuje wersję bez IE. Ciekawe, czy będzie można też wybrać "nieunijną"...
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

grzechu pisze: Zainstalowałem dokładnie te same programy co na XP na tym samym lapku na innej partycji. Czyli: gg, winamp, avira, mozilla firefox, i parę innych - wszystko działa tyle, że... jakieś 3 razy szybciej niż na XP
Pytanie: ile lat użytkowałeś XP, a ile Winows 7?
grzechu pisze:Może kolega zapomniał SP1 zainstalować? Wtedy bym się zgodził z tymi cudami co tu czytam.
Nie zapomniał ;)
grzechu pisze:Zgodzę się na szybkość uruchomienia, co dalej?
Piszę o tym w kilku ostatnich postach.
grzechu pisze:A pracowałeś w ogóle na tej siódemce? czy tak sobie narzekasz bez sprawdzenia?
Pisałem już, że jeszcze nie korzystałem z Siódemki i dopóki mnie nie przekonacie, pozostanę przy XP tak długo, dopóki się da :)
grzechu pisze: Ludzie ją kupują tylko czytają brednie w necie, że Vista jest be, i już 1 dnia chcą zmieniać na XP
No jasne, to dlatego MS tak szybko wypuszcza W7, podli klienci nie doceniają po prostu doskonałości Visty. Sam fakt, że jej cena jest porównywalna z XP - o czymś chyba świadczy :roll:
grzechu pisze: Po to jest ten RAM, żeby był używany a nie leżał odłogiem. :hyhy:
Tylko, że RAM nie powinien być zużywany na funkcjonowanie bezczynnego systemu, a dla uruchamianych w nim programów.
Jo_gurt pisze:W skrócie system trzyma sobie w szybkiej pamięci to co najczęściej używamy, żeby mieć do tego łatwy dostęp, ale jeśli inny program potrzebuje więcej pamięci niż jest wolne - SuperFetch zwalnia to co zajął. Łatwo to zaobserwować uruchamiając jakąś grę. Przed uruchomieniem zajęte 1 z 2GB RAM, zaraz po wyłączeniu gry - ok 400MB. Potem znowu wraca do tych 1GB w czasie użytkowania na pulpicie.
W XP też można zwiększyć ilość dostępnej dla uruchamianego programu pamięci ze standardowego maksimum 2GB, do dowolnej wielkości obsługiwanej przez system (w zależności czy 32 czy 64 bitowy). SuperFetch to taki trochę lepszy PreFetch i zapewne nie pojawił się w którymś SP do XP ze względów marketingowych :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pisałem już, że jeszcze nie korzystałem z Siódemki i dopóki mnie nie przekonacie, pozostanę przy XP tak długo, dopóki się da :)
Ale przekonywać cię tu nikt nie chce :) Ja tylko nie chcę, żeby ktoś przeczytał i uwierzył w niektóre (już) mity ciągnące się za Vistą od momentu wejścia na rynek. Ale jak chcesz używać XPka to na zdrowie :) Ale jednak polecam Win98SE.
No jasne, to dlatego MS tak szybko wypuszcza W7, podli klienci nie doceniają po prostu doskonałości Visty. Sam fakt, że jej cena jest porównywalna z XP - o czymś chyba świadczy :roll:
To czysty marketing i fakt, że Vista na rynek wyszła niedorobiona (XP też zresztą). Nie ma to żadnego odzwierciedlenia od strony technicznej systemu.
Tylko, że RAM nie powinien być zużywany na funkcjonowanie bezczynnego systemu, a dla uruchamianych w nim programów.
100% racji! I tak tez jest właśnie w Viście.
W XP też można zwiększyć ilość dostępnej dla uruchamianego programu pamięci ze standardowego maksimum 2GB, do dowolnej wielkości obsługiwanej przez system (w zależności czy 32 czy 64 bitowy).
Pisałem zupełnie o czymś innym :)
SuperFetch to taki trochę lepszy PreFetch i zapewne nie pojawił się w którymś SP do XP ze względów marketingowych :cfaniak:
Może tak, może nie. Nie znam się na tyle na architekturze kernela Windowsa, żeby powiedzieć czy faktycznie da się to wszystko zaimplementować poprawką.
No i powiedzmy otwarcie - MS to nie fundacja charytatywna tylko biznes.
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Grzechu »

Pytanie: ile lat użytkowałeś XP, a ile Winows 7?
XP na tym lapku rok, siódemkę od pojawienia się bety, różnica ogromna.
Piszę o tym w kilku ostatnich postach.
Tylko to się za bardzo kupy nie trzyma, komentowałem to wyżej ;)
Mój błąd. Nie czytałem dokładnie wątku. Tu nie ma co przekonywać, pobierasz, instalujesz obok XP i testujesz :cwaniak:
podli klienci nie doceniają po prostu doskonałości Visty.
Z ust mi to wyjąłeś ;)
Dlatego Vista rozdziela tę pamięć pomiędzy programy :)
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Gdyby Win98SE obsługiwał DirectX9, to nie widziałbym przeciwwskazań :) I tutaj zapewne tkwi meritum dyskusji - jedni wolą ekstremalnie prosty system, a inni OS z bajerami.

Vista jest niedorobiona. Ten system mógłby działać nieźle na dobrych systemach, ale ludzie nie mają zamiaru wymieniać podzespołów w kompie dla paru bajerów, które ten system oferuje. Większości użytkowników jest to zupełnie niepotrzebne.

No i oczywiście - MS to biznes: nie udało im się z Vistą, to uszczuplili ją i sprzedają pod nazwą Windows Seven. Jest w tym metoda :)
ODPOWIEDZ