Pobieranie pliku do 99% i koniec...

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Crockett
Początkujący użytkownik forum

Pobieranie pliku do 99% i koniec...

Post autor: Crockett »

Witam serdecznie forumowiczów ;)

Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Przeglądając jednakże już znaczną ilość tematów do tej pory nie natrafiłem na rozwiązanie podobnego problemu, tudzież musiało umknąć ono mojej uwadze. Zatem proszę uprzejmie o jakiekolwiek wsparcie. Rzecz ma się następująco...

Korzystam z usługi Play Online z limitem 10GB - modem brandowany bez simlocka Huawei e156G - trochę ponad miesiąc, lecz problem pojawił się dopiero w przeciągu ostatniego tygodnia. Do tej pory nie miałem najmniejszych problemów (jak na internet mobilny) z pobieraniem czegokolwiek, czy to przez p2p, czy ze stron internetowych, czy to z serwisów Rapidshare, Megaupload itp, o które właśnie rzecz się rozchodzi.

Kłopot pojawił się, gdy postanowiłem ściągnąć najpierw z RS, potem również z Megaupload 50-70MB plik avi. Ściąganie pliku przebiega sprawnie z na ogół zadowalającą prędkością do poziomu 99% pobranego pliku, następnie zatrzymuje się i nie dochodzi już niestety do końca nie wkraczając nawet w etap skanowania przed wirusami. Pobieranie pozostawione na dłuższy czas także nie dochodzi do skutku, po kilku godzinach nadal zastaję 99%.

Problem jest tym bardziej nużący, gdyż chodzi o odcinki serialu w ilości ~500. Próbnie 1-2 odcinki jakimś cudem się ściągnęły, następnie przez kilka dni aż do teraz tylko i wyłącznie 99%. Pora jest nieistotna - rano, po południu, w nocy ten sam efekt. Co ciekawe, pliki o innych rozszerzeniach, spakowane w formacie rar itp o znacznie większych rozmiarach ściągają się bez oporów w całości. W dalszym ciągu mowa o Rapidshare i Megaupload, gdyż są to jedyne tak przystępne źródła w tym momencie. Sytuacja wygląda analogicznie podczas pobierania przez dowolny manager (FlashGet, jDownloader, przeglądarki IE, FF, Opera), zawsze 99%. Wielokrotnie sprawdzałem różne linki odcinków z różnych źródeł i zawsze sytuacja sprowadza się do tego samego. Limitu jak mi wiadomo jeszcze nie przekroczyłem, transfery są jak najbardziej poprawne :) Poziom sygnału również "magiczne" 99% :cfaniak: O różnych porach, również w trakcie felernego pobierania nie przepadają pakiety, bardzo sporadycznie jakiś jeden zaginie, pingi w granicach 150-250ms.

Warto wspomnieć, że problem z tym samym objawem wystąpił także przy pobieraniu odcinka z chomikuj.pl, czyli jak mi się wydaje innej struktury niż RS dla przykładu.

Internet/modem sprawdzony na innym komputerze u znajomego i występuje ten sam problem, co raczej poddaje pod wątpliwość jego położenie jedynie po stronie mojego systemu, o ile w ogóle.

Uprzejmie proszę o pomoc w rozwikłaniu sytuacji, gdyż potrafi być wyjątkowo frustrująca kiedy wszystko inne się ściąga a nie to co potrzeba, i to akurat w tak cenne dni wolnego :P

Pozdrawiam

EDIT:
Win XP SP3;
połączenie tylko WCDMA/HSDPA;
antywir ESET NOD32 (przy odinstalowanym i wyłączonej zaporze było to samo)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pobieranie pliku do 99% i koniec...

Post autor: Jo_gurt »

Crockett, w takiej sytuacji jednocześnie możesz sobie swobodnie przeglądać WWW itp? Tzn poza tym wszystko działa w danym momencie?

PS. Cóż to za serial? Bo nie mam co oglądać ;)
Awatar użytkownika
songohou
Użytkownik forum

Post autor: songohou »

Padły 2 dane które mogą być wyjaśnieniem, "... tylko pliki *.avi" oraz "... skanowanie antywirusem", na pierwszy rzut oka bruździ Ci antywirus - NOD nawet po deinstalacji starsznie mota - najlepiej zainstaluj sobie inny antywir - AVAST albo AVG (darmowe)

P.S. Co to za serial???
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Crockett pisze:po kilku godzinach nadal zastaję 99%
Download manadżer na pewno nie ma ustawionego tak długiego czasu oczekiwania na odpowiedź z serwera więc według mnie to zatrzymanie wynika z właściwości Twojego systemu. Dlatego 99% wcale nie musi oznaczać że plik będzie uszkodzony.

Gdy pobieranie dojdzie do 98% wtedy uruchom FileMon w ktorym zobaczysz do jakiego pliku tymczasowego jest zapisywany film. Gdy pobieranie zatrzyma się na 99% to zaobserwuj w FileMon czy są jakieś operacje przeprowadzane na tym pliku np. próby zamknięcia, próby współdzielenia itp.
Cokolwiek by to nie było uruchom wtedy program sync który opróżni bufory zapisywanych plików na dysku X: (jeśli na X: jest ten plik tymczasowy z filmem)

Kod: Zaznacz cały

SYNC.EXE X: 
Jeśli będzie komunikat z SYNC że nie można sflushować tego dysku to ustaw folder tymczasowy download manadżera na innym dysku. Jeśli będzie OK to w tym momencie zabij proces download manadżera. Zmień nazwę pliku tymczasowego jeśli nie jest typu .AVI i próbuj obejrzeć film.
Awatar użytkownika
Crockett

Jo_gurt pisze:Crockett, w takiej sytuacji jednocześnie możesz sobie swobodnie przeglądać WWW itp? Tzn poza tym wszystko działa w danym momencie?
Tak, net w tym momencie działa bez przeszkód, przeglądam WWW, oglądam filmy na youtube, ściągam nawet inne pomniejsze rzeczy.
songohou pisze:Padły 2 dane które mogą być wyjaśnieniem, "... tylko pliki *.avi" oraz "... skanowanie antywirusem", na pierwszy rzut oka bruździ Ci antywirus - NOD nawet po deinstalacji starsznie mota - najlepiej zainstaluj sobie inny antywir - AVAST albo AVG (darmowe)
Hmm, bo jak wspomniałem po odinstalowaniu NODa było to samo. Chyba, że zostawia właśnie po sobie dużo syfu, który może powodować konflikt. W ogóle dotąd NOD nigdy mi niczego nie blokował niepotrzebnie, zawsze było okej. W takim razie powinienem jakoś oczyścić system z pozostałości po nim?

AVAST, AVG zapewniają podobny poziom ochrony co NOD? On jest pod tym względem dosyć dobry.

A że pliki avi to tylko takie moje spostrzeżenie :P Ale nie dostrzegam tu żadnej zależności niestety...

KrissTofferr, wypróbuję Twoją metodę. Jednakże jak dotąd takie niedokończone ściąganie zawsze objawia mi się obciętym filmikiem o jakieś pół minuty i więcej. Uprzedzając ewentualny fakt... Co zrobić jeśli nie będzie można sflushować w sytuacji, gdy mam tylko jeden dysk bez podzielonych partycji a chwilowo nie mam na stanie nawet pendrive'a? Jakieś alternatywne rozwiązanie? :]

P.S. A tajemniczy serial to Dragon Ball :P Tylko niech tytuł nie stanie się przedmiotem dyskusji proszę :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Crockett pisze:A tajemniczy serial to Dragon Ball :P Tylko niech tytuł nie stanie się przedmiotem dyskusji proszę :D
Łe, to już oglądałem :rotfl:
Awatar użytkownika
songohou
Użytkownik forum

... a ja chcę Dragon Ball'a :brawa:

Z NOD'EM swego czsu to miałem niezła jazdę - połowa kompów w firmie przestała chodzić po deinstalacji, NOD modyfikuje nie tylko rejestr. Na wtenczas pomogła instalka SP2 do XP-ków...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Crockett pisze:Jakieś alternatywne rozwiązanie?
Dysk wirtualny.
Sprawdziłem że SYNC działa na dyskach tworzonych przez PGP Freeware.
pgp658ckt08.zip 6205KB
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Crockett pisze:Warto wspomnieć, że problem z tym samym objawem wystąpił także przy pobieraniu odcinka z chomikuj.pl, czyli jak mi się wydaje innej struktury niż RS dla przykładu.
Crockett pisze:Kłopot pojawił się, gdy postanowiłem ściągnąć najpierw z RS, potem również z Megaupload 50-70MB plik avi.
Działa bezproblemowo, zawsze w okolicy 15-19 miesiąca ściągam z WW serwisów i poza prędkością nie mam żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Crockett

Nie twierdzę, że coś nie tak jest z RS i MU, lecz możliwe, że połączenia z tymi serwisami są w moim przypadku jakoś ograniczane ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A z innych serwisów typu http://dobreprogramy.pl/ pliki z programami możesz ściągać bez problemów?
Awatar użytkownika
Crockett

Tak, ten problem występuje tylko na RS/MU i tylko przy ściąganiu filmików avi zarówno u mnie jak i u kolegi z podpiętym moim modemem.

[ Dodano: 2009-07-25, 11:05 ]
Jako, że pierwszy raz korzystam z Filemona :hyhy: i nigdy wcześniej nie widziałem podobnych logów, nie potrafię odczytać, gdzie znajduje się plik tymczasowy i jak się zowie. Przez uruchom i %temp% znalazłem ręcznie jeden temp który waży zaledwie 800KB i ma aż 13 pierwszych sekund po zmianie na avi. Drugi zaś, który przy pobieraniu przez FF tworzy się zaraz obok ściąganego pliku po zmianie na avi prezentuje się trochę lepiej ale niestety zajmuje dokładnie tyle, ile zostało ściągnięte czyli 99%, no i oczywiście jest obcięty i to znaczniej, niż na 1% długości filmu :/

Oto link do zapisanego logu, może ktoś pomoże odnaleźć inną lokalizację lub info. Sync zdaje się poprawnie sflushował, niestety nie pamiętam jak spowolnić zbyt szybkie zamykanie okienka a pause break nie nadąża :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Crockett

Zupełnie odinstalowany NOD32 wraz z oczyszczonym rejestrem, zapora windy wyłączona i problem nadal występuje. Bez żadnych firewalli. Czy możliwe jest, aby to była wina sterowników/softu modemu? Data i wersja sterownika: 2008-07-29; 2.0.3.819
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Crockett pisze:jak spowolnić zbyt szybkie zamykanie kienka

Kod: Zaznacz cały

%comspec% /K SYNC.EXE C:
Crockett pisze:Czy możliwe jest, aby to była wina sterowników/softu modemu?
Mówiłeś że pliki RAR są normalnie ściągane. Żeby odróżnić plik RAR od pliku AVI to trzeba umieć interpretować protokół http a o tym sterownik modemu nie ma pojęcia. Chyba że przeoczyłeś jakieś warunki w których także plik RAR nie pobrałby się do końca. W http mogą grzebać antywirusy, firewall'e, przeglądarki www i ich wtyczki. NOD'a pozbyłeś się. Przeglądarek próbowałeś różnych. To co zostaje? Odróżnianie RAR od AVI w samym systemie plików czyli jakiś systemowy "upiernik".

W Filemon.log widać że pobierałeś plik Firefox'em a on tworzy plik tymczasowy ".PART" w tym samym katalogu który wybrałeś. Widać że Firefox zakończył zapis do pliku Pulpit\Dragon_Ball_001.avi.part na 64973940+32768 bajtów a proces ekrn.exe zakończył zapis do pliku C:\WINDOWS\Temp\HTTB32.tmp na 65027528+872 czyli o 21 KB dłuższym. Te 21 KB nie odpowiada jednak brakującemu 1% pliku. Przez następne 17 sekund nie widać co się dzieje dalej z HTTB32.tmp. Koniec logu.
Z google dowiedziałem się że ekrn.exe to proces z ESET NOD32 więc nie odinstalowałeś go zupełnie. Jak wyłączyć ekrn.exe.
Awatar użytkownika
Crockett

KrissTofferr pisze:W Filemon.log widać (...)
Tą operację przeprowadziłem jeszcze używając NOD'a 32 :) stąd obecny ekrn.exe. Po odinstalowaniu nie został już żaden proces po nim, rejestr też oczyściłem. Teraz przesyłam aktualny log z zainstalowanym AVASTEM i pobieraniem przez Flashgeta. Efekt niestety ten sam... 99,27%. Sflushowane, tempy zamienione na AVI.
Awatar użytkownika
songohou
Użytkownik forum

Crockett, z logu wydaje mi się że korzystasz z Play'owego softu do łączenia. Próbowałeś zestawić połączenie na samym Dial-up'ie podstawiając OpenDNS'y? Zamiast OpenDNS możesz skorzystać z aplikacji "TreeWalk" - taki własny serwer DNS (dla Dial-up przeczytaj FAQ tej aplikacji). To tylko sugestia bo osobiście skończyły mi się pomysły. Możesz jeszcze zapodać link do filmu, sprawdzę jak to wygląda u mnie, może to faktycznie dotyczy danego adresu.
Awatar użytkownika
Crockett

Zgadza się, korzystam z Playowego softu. Nie próbowałem tego jeszcze, poczytam co i jak ustawić i zobaczymy jaki będzie efekt :] Zastępując Playa do łączenia używałem też Top_NetInfo - tak samo było...

Różne linki, z których znajomi też już ściągali bez przeszkód :/

Pierwszy
Drugi
Trzeci...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Crockett, Spróbuj w Rar-ach.
Jeśli RAR przejdzie to można sprawdzić czy uda się pobrać następny odcinek jako .AVI ale przez tunel ssh.
Awatar użytkownika
Crockett

Po długiej przerwie spowodowanej przekroczeniem limitu transferu ^^

Problem ominąłem ściągając jednak RARy, w całym zaaferowaniu zupełnie zapomniałem o tym wyjściu. Nic więcej nie dało się zrobić, a przy kolejnych nieudanych próbach żal tracić transfer. Dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc i chęci :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ