Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Przeglądając jednakże już znaczną ilość tematów do tej pory nie natrafiłem na rozwiązanie podobnego problemu, tudzież musiało umknąć ono mojej uwadze. Zatem proszę uprzejmie o jakiekolwiek wsparcie. Rzecz ma się następująco...
Korzystam z usługi Play Online z limitem 10GB - modem brandowany bez simlocka Huawei e156G - trochę ponad miesiąc, lecz problem pojawił się dopiero w przeciągu ostatniego tygodnia. Do tej pory nie miałem najmniejszych problemów (jak na internet mobilny) z pobieraniem czegokolwiek, czy to przez p2p, czy ze stron internetowych, czy to z serwisów Rapidshare, Megaupload itp, o które właśnie rzecz się rozchodzi.
Kłopot pojawił się, gdy postanowiłem ściągnąć najpierw z RS, potem również z Megaupload 50-70MB plik avi. Ściąganie pliku przebiega sprawnie z na ogół zadowalającą prędkością do poziomu 99% pobranego pliku, następnie zatrzymuje się i nie dochodzi już niestety do końca nie wkraczając nawet w etap skanowania przed wirusami. Pobieranie pozostawione na dłuższy czas także nie dochodzi do skutku, po kilku godzinach nadal zastaję 99%.
Problem jest tym bardziej nużący, gdyż chodzi o odcinki serialu w ilości ~500. Próbnie 1-2 odcinki jakimś cudem się ściągnęły, następnie przez kilka dni aż do teraz tylko i wyłącznie 99%. Pora jest nieistotna - rano, po południu, w nocy ten sam efekt. Co ciekawe, pliki o innych rozszerzeniach, spakowane w formacie rar itp o znacznie większych rozmiarach ściągają się bez oporów w całości. W dalszym ciągu mowa o Rapidshare i Megaupload, gdyż są to jedyne tak przystępne źródła w tym momencie. Sytuacja wygląda analogicznie podczas pobierania przez dowolny manager (FlashGet, jDownloader, przeglądarki IE, FF, Opera), zawsze 99%. Wielokrotnie sprawdzałem różne linki odcinków z różnych źródeł i zawsze sytuacja sprowadza się do tego samego. Limitu jak mi wiadomo jeszcze nie przekroczyłem, transfery są jak najbardziej poprawne

Warto wspomnieć, że problem z tym samym objawem wystąpił także przy pobieraniu odcinka z chomikuj.pl, czyli jak mi się wydaje innej struktury niż RS dla przykładu.
Internet/modem sprawdzony na innym komputerze u znajomego i występuje ten sam problem, co raczej poddaje pod wątpliwość jego położenie jedynie po stronie mojego systemu, o ile w ogóle.
Uprzejmie proszę o pomoc w rozwikłaniu sytuacji, gdyż potrafi być wyjątkowo frustrująca kiedy wszystko inne się ściąga a nie to co potrzeba, i to akurat w tak cenne dni wolnego

Pozdrawiam
EDIT:
Win XP SP3;
połączenie tylko WCDMA/HSDPA;
antywir ESET NOD32 (przy odinstalowanym i wyłączonej zaporze było to samo)