Huawei E156g z Play i bluescreen of death...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lulus
Początkujący użytkownik forum

Huawei E156g z Play i bluescreen of death...

Post autor: Lulus »

Witam,

od miesiąca korzystam z internetu z PlayOnline wraz z modemem Huawei E156g.

Pracują na laptopie więc wygodniej jest mi hibernować niż wyłączać sprzęt.
Jak wybudzam komputer to po wpisaniu hasła i pojawieniu się pulpitu komputer wyrzuca BSOD i resetuje się. Podobnie jest gdy wyjmę modem w trakcie pracy.

Czy ktoś miał podobne problemy?

Sprzęt to IBM Thinkpad R51e, system Windows XP SP3.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E156g z Play i bluescreen of death...

Post autor: Jo_gurt »

Lulus, fajnie by było jakbyś spisał nr błędu z BSODa, tylko trzeba wyłączyć automatyczny restart restart (we właściwościach Mojego komputera na zakładce z odzyskiwaniem zdaje się, nie mam XPka pod ręką).
We wszystkich gniazdach USB to samo? Na innym kompie sprawdzałeś?
Awatar użytkownika
Lulus

Jo_gurt pisze:Lulus, fajnie by było jakbyś spisał nr błędu z BSODa, tylko trzeba wyłączyć automatyczny restart restart (we właściwościach Mojego komputera na zakładce z odzyskiwaniem zdaje się, nie mam XPka pod ręką).
We wszystkich gniazdach USB to samo? Na innym kompie sprawdzałeś?
W obu USB to samo, kody błędów:

USB1:

0X0000007E (0XC0000005, 0X00000000, 0XAE016B8C, 0XAE016888)

usb2:

0X0000007E (0XC0000005, 0X840EE125, 0XAD56FB90, 0XAD56F88C)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Zobacz tu: http://forum.laptopy.info.pl/f31/f-q-op ... #post97240 co z takich informacji można wyczytać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

http://support.microsoft.com/kb/330182/pl
Czyli ja bym potestował inne stery.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Lulus pisze:Podobnie jest gdy wyjmę modem w trakcie pracy.
Ponieważ nie można wyjmować takich urządzeń podczas pracy bez ich odłączania z poziomu alpetu Bezpieczne usuwanie sprzętu.

A co do Twojego problemu, to ja bym jeszcze spróbował przed zahibernowaniem komputera wyłaczyć wszelkie managery modemu. One też czasem takie rzeczy mogą powodować.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Lulus

YaHooo pisze:[...]
Ponieważ nie można wyjmować takich urządzeń podczas pracy bez ich odłączania z poziomu alpetu Bezpieczne usuwanie sprzętu.
Zgadza się, ale że "białe cygaro" wystaje sporo poza obrys laptopa zdarzyło się niechcący wyjąć modem, stąd zobaczyłem że nie tylko podczas hibernacji potrafi wywalić BSOD.
YaHooo pisze:A co do Twojego problemu, to ja bym jeszcze spróbował przed zahibernowaniem komputera wyłączyć wszelkie managery modemu. One też czasem takie rzeczy mogą powodować.
Dokładnie tak!
Dziś zrezygnowałem z Play Managera na rzecz Dual-Up'a z Windowsa i póki co nie ma problemów :szampan:

Jednak docelowo będę szukał czegoś na PCMCIA lub ExpressCard - mój laptop ma tylko 2 gniazda usb - a obecnie jedno...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Lulus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Lulus pisze:Zgadza się, ale że "białe cygaro" wystaje sporo poza obrys laptopa zdarzyło się niechcący wyjąć modem,
Tak, to jest problem dużych modemów.
Lulus pisze:Dziś zrezygnowałem z Play Managera na rzecz Dual-Up'a z Windowsa i póki co nie ma problemów
Ja mam podobnie na E630 i jak nie używam menadżera to wszystko jest ok. A doszedłem, że to jest kwestia sterowników jak wcześniej Jo_gurt napisał. Dawno temu znalazłem sterowniki przy których ten problem nie występował.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ