Darmowy numer - simplus - internet
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Darmowy numer - simplus - internet
Witam. czy moze ktos mi odpowiedziec czy da sie zrobic taki myk, ze na karcie simplusa ustawiam sobie jako darmowy numer 601100123 (dostepowy do netu) .??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Darmowy numer - simplus - internet
Raczej nie. Darmowe numery sa okreslone regulaminami. Do tego to jest CSD czyli max 9,6kb/s.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Co więcej ten numer jest darmowy na połączenia głosowe, więc nawet jakby system łyknął taki numer (w co wątpię) to i tak połączenia danych nie dałoby się nawiązać w ramach darmowego numeru.ja.michal pisze:Raczej nie. Darmowe numery sa okreslone regulaminami.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W plusie jest hscsd, a przynajmniej kiedyś było. Ale niestety gafy w regulaminie nie popełnili (małymi literkami na dole) Choc nr z końcówką 123 nie ma, ale jest ogolnie że nr dostępowy do intenretu jest zablokowany więc pewnie sie nie da.ja.michal pisze:Do tego to jest CSD czyli max 9,6kb/s.
Kod: Zaznacz cały
Użytkownik jako Darmowy numer może ustawić dowolny numer w sieci Plus z wyłączeniem numerów: Premium Rate i numerów
specjalnych w sieci Plus, w szczególności w ramach usług Numer Ulgowy, usługi dostępu do serwisów rozrywkowych i
informacyjnych; numerów w sieci Sami Swoi, numerów specjalnych, połączeń z siecią Internet +48 601 100 321 oraz połączeń z
WAP +48 601 100 234.
Tu bym nie był taki pewien, raczej wątpie zeby system rozpoznawał co po danym kanale leci jeśli chodzi o csd czy hscsd, dlatego jest wykluczenie w regulaminie.YaHooo pisze:to i tak połączenia danych nie dałoby się nawiązać w ramach darmowego numeru.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie racja. Jednak moim zdaniem operator się zabezpieczył przed taką możliwością. Nawet jeśli chodziłoby o darmowe połączenie po CSD z zawrotną prędkością 9.6kb/s.krystianb pisze:Tu bym nie był taki pewien, raczej wątpie zeby system rozpoznawał co po danym kanale leci jeśli chodzi o csd czy hscsd,
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A nie było to tak,że za każdą szczelinę się dodatkowo płaciło ?krystianb pisze:W plusie jest hscsd, a przynajmniej kiedyś było.
Stawka za CSD * ilość szczelin w przypadku HSCSD...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie ma nic takiego w regulaminie, i nie przymomina mi się żeby było kiedy kolwiek, to nie IDSN. Tutaj jakiś przykładowy regulamin http://www.simplus.pl/images/regulamin_ ... y_mix4.pdfPatryk_ pisze:A nie było to tak,że za każdą szczelinę się dodatkowo płaciło ?
Stawka za CSD * ilość szczelin w przypadku HSCSD...
Kiedyś było rozgranicznie że na nr 123 był csd a na 321 hscsd (albo odwrotnie)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dawno temu namietnie z hscsd Plusa korzystalem jak gprs nie bylo
oplaty dodatkowe nie byly pobierane za wieksze predkosci - pamietam ze maxymalnie w Plusie dzialala opcja hscsd cos okolo 28kb/s choc modemy pozwalaly ustawic ponad 40kb/s ale siec pozwala na sztywno na 28kb/s
w tamtych czasach Plus mial najlepsze predkosci bez dyskusji - zreszta do dzis w csd Plus takze jest gora
, swoja droga ciekawe ze teraz duza czesc np noki nie pozwala juz na polaczenia csd w danych . Bo z ciekawosci bym potestowal czy jeszcze hscsd Plusa dziala 

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mam 3 letniego SE K610i w ma nawet hscsd dostępne prędkości w menu to nawet 57.6kb/s. W HTC poprzedniej generacji jest tylko 9.6kb/s. Podejrzewam że csd to ma jeszcze każdy telefon, w modemach dopiero zaczynają z tego rezygnować.szalony pisze:swoja droga ciekawe ze teraz duza czesc np noki nie pozwala juz na polaczenia csd w danych .
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
A czy Franek mógłby wybrać jako darmowy numer Janka i łączyć się z jego modemem?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czy w dzisiejszych czasach zadowoli kogo kolwiek transmisja 9.6Kb/s za 50zł miesięcznie (wiem że można tą kase wykorzystać na co innego)KrissTofferr pisze:A czy Franek mógłby wybrać jako darmowy numer Janka i łączyć się z jego modemem?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Na przykład kupić cukier... i mierzyć zawartość cukru w cukrze. Mamy przecież sezon owocowykrystianb pisze:wiem że można tą kase wykorzystać na co innego

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Chodziło mi o rozmowy w simplusie.KrissTofferr pisze:Na przykład kupić cukier... i mierzyć zawartość cukru w cukrze. Mamy przecież sezon owocowy
-
Witam wszystkich
To mój pierwszy post na forum, więc z góry proszę o wyrozumiałość
Pozwoliłem sobie odkopać temat, bo mam następujący pomysł na darmowy internet:
Jak wiadomo w Simplusie jest coś takiego jak "darmowy numer" - można wybrać dowolny z plusa. Zastanawiałem się, czy nie dałoby się zrobić takiej bramy internetowej z komórki. Telefon miałby internet z Wifi domowego i przekazywałby go dalej poprzez GSM (CSD) do innego telefonu, tak jak normalny modem. Czy coś takiego byłoby możliwe? Są może jakieś aplikacje do tego celu pod Symbiana/win Mobile ?
Pozdrawiam
To mój pierwszy post na forum, więc z góry proszę o wyrozumiałość

Pozwoliłem sobie odkopać temat, bo mam następujący pomysł na darmowy internet:
Jak wiadomo w Simplusie jest coś takiego jak "darmowy numer" - można wybrać dowolny z plusa. Zastanawiałem się, czy nie dałoby się zrobić takiej bramy internetowej z komórki. Telefon miałby internet z Wifi domowego i przekazywałby go dalej poprzez GSM (CSD) do innego telefonu, tak jak normalny modem. Czy coś takiego byłoby możliwe? Są może jakieś aplikacje do tego celu pod Symbiana/win Mobile ?
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Obawiam się, że nie. Połączenia data to w przeciwieństwie do zwykłej telefonii osobny rodzaj tak samo jak fax, przez co bez wykupienia odpowiedniej usługi raczej nie da się ich realizować między 2 telefonami.pawci0 pisze:Czy coś takiego byłoby możliwe?
Po drugie nawet jeśli by się udało, to prędkość była by nie większa niż 9,6 kilobita/s czyli odrobinę ponad kilobajt. Sam odpowiedz sobie ile by trwało otwieranie jakiejkolwiek strony internetowej.
-
Miałem na myśli raczej coś w rodzaju modemu - przecież kiedyś takie działały na analogowych liniach telefonicznych (odpowiednia modulacja częstotliwości), a do tego wyciągały prędkość 56kbps jeśli mnie pamięć nie myli. Pytałem bo nie wiem czy w związku z tym, że to GSM, nie ma jakichś dodatkowych ograniczeń...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Radzę poczytać regulamin w pdf na ich stroniepawci0 pisze:Jak wiadomo w Simplusie jest coś takiego jak "darmowy numer" - można wybrać dowolny z plusa

Kod: Zaznacz cały
Abonent jako Swobodny numer może ustawić dowolny numer w sieci Plus z wyłączeniem numerów: Premium Rate i numerów specjalnych w sieci Plus, w szczególności w ramach usług
Numer Ulgowy, usługi dostępu do serwisów rozrywkowych i informacyjnych; numerów Abonentów Sami Swoi, Użytkowników Sami Swoi, numerów specjalnych, połączeń w roamingu,
połączeń z siecią Internet +48 601 100 321 oraz połączeń z WAP +48 601 100 234.
Pozdrawiam YaHooo 

-
"Darmowy numer" byłby normalnym abonentem plusgsm, nie numerem dostępowym do internetu!
Chodzi o to żeby samemu zrobić bramę dostępową za pomocą telefonu podłączonego do internetu stałym łączem.
Chodzi o to żeby samemu zrobić bramę dostępową za pomocą telefonu podłączonego do internetu stałym łączem.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z tym nie ma problemu.pawci0 pisze:"Darmowy numer" byłby normalnym abonentem plusgsm, nie numerem dostępowym do internetu!
Tyle, że szybkość to 9,6 kbps lub 5,6 kbps jak dostaniesz HR.
Jakby można dodać też numer stacjonarny to można bezproblemowo wdzwonić się do Telefonów Podlaskich:
257817777 sokol/sokol .
[ Dodano: 2010-09-20, 19:25 ]
To są takie same połączenia patrząc od strony sieci, wykorzystuje się te same kodeki, tylko zamiast głosu przesyła się dane.krystianb pisze:Połączenia data to w przeciwieństwie do zwykłej telefonii osobny rodzaj tak samo jak fax, przez co bez wykupienia odpowiedniej usługi raczej nie da się ich realizować między 2 telefonami.
Faks tak samo - usługa jest potrzebna do wygodnego odbierania faksów, nie do ich wysyłania.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wybacz nie zrozumiałem o co Ci dokładnie chodziło.pawci0 pisze:"Darmowy numer" byłby normalnym abonentem plusgsm, nie numerem dostępowym do internetu!
Pozdrawiam YaHooo 

-
Patryk, dlaczego taka niska przepustowość?
Kiedyś na standardowym modemie wyciągałem 56kbps - GSM ma jakieś ograniczenia?
Kiedyś na standardowym modemie wyciągałem 56kbps - GSM ma jakieś ograniczenia?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To może od innej strony - co analogowy modem ma wspólnego z GSM, że chcesz porównywać?pawci0 pisze:Kiedyś na standardowym modemie wyciągałem 56kbps - GSM ma jakieś ograniczenia?
-
Jakość głosu przy rozmowie telefonicznej jest właściwie taka sama, a nawet czasem lepsza niż kiedyś na liniach analogowych. Skoro modem wysyła dane poprzez odpowiednią modulację częstotliwości (w słuchawce słychać szum przy połączeniu modemowym), to wydawało mi się, że będzie to działało tak samo w GSM jak i w linii naziemnej. Myślałem że tu nie ma znaczenia fizyczny rodzaj transmisji, ale sam jej charakter...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może niezbyt jasno się wyraziłem, właśnie chodziło mi o postawienie tego nr dostępowego.Patryk pisze:Faks tak samo - usługa jest potrzebna do wygodnego odbierania faksów, nie do ich wysyłania.
Dźwięk w gsm jest kompresowany, dlatego brzmi tak dobrze. Ale do jednej rozmowy tak jak napisali wyżej potrzeba jest 9,6 lub 5,6kb/s, więc cudu nie ma więcej danych nie prześlesz.pawci0 pisze:Jakość głosu przy rozmowie telefonicznej jest właściwie taka sama, a nawet czasem lepsza niż kiedyś na liniach analogowych.
-
- Użytkownik forum
A teraz drogie dzieci mały wykład z historii GSM 
W połowie lat 80-tych (tak to nie pomyłka) zaczęły się prace nad nowym standardem cyfrowej telefonii komórkowej.Z oczywistych względów priorytetem była transmisja głosu, stąd tak dobrano pasmo i szczeliny czasowe aby przy użyciu odpowiedniego kodeka jakość głosu była na dobrym poziomie. Transmisja danych była też dopuszczalna ale jako dodatkowa możliwość.
W owym czasie prędkości transmisji modemów analogowych oscylowały w granicach 300 bodów (bit/s) - na filmie "Gry Wojenne" bohater (pradziadek hakerów
łączy się poszczególnymi komputerami (internet był wtedy w powijakach) przy pomocy sprzęgacza akustycznego (taka podstawka pod słuchawkę telefonu) właśnie z taką zawrotną prędkością - ale do protokołu powiedzmy X.25 to wystarczało.
No więc twórcy GSM nie przeoczyli możliwości użycia GSM jako sieci transmisji danych ale ograniczenia techniczne spowodowały że maksymalna prędkość przy pojedynczym kanale wynosi 9600 b/s co i tak jest o rząd wielkości więcej niż miały modemy analogowe w momencie tworzenia specyfikacji GSM.
A to że modemy analogowe w ostatnich wersjach wyciągają do 56 kbit/s to zasługa rozwoju DSP i nowych protokołów czy modulacji.
Koniec bajki.

W połowie lat 80-tych (tak to nie pomyłka) zaczęły się prace nad nowym standardem cyfrowej telefonii komórkowej.Z oczywistych względów priorytetem była transmisja głosu, stąd tak dobrano pasmo i szczeliny czasowe aby przy użyciu odpowiedniego kodeka jakość głosu była na dobrym poziomie. Transmisja danych była też dopuszczalna ale jako dodatkowa możliwość.
W owym czasie prędkości transmisji modemów analogowych oscylowały w granicach 300 bodów (bit/s) - na filmie "Gry Wojenne" bohater (pradziadek hakerów

No więc twórcy GSM nie przeoczyli możliwości użycia GSM jako sieci transmisji danych ale ograniczenia techniczne spowodowały że maksymalna prędkość przy pojedynczym kanale wynosi 9600 b/s co i tak jest o rząd wielkości więcej niż miały modemy analogowe w momencie tworzenia specyfikacji GSM.
A to że modemy analogowe w ostatnich wersjach wyciągają do 56 kbit/s to zasługa rozwoju DSP i nowych protokołów czy modulacji.
Koniec bajki.