GC85 horror->problemy z działaniem, błędy typu 31...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

GC85 horror - a może trochę Orange?

Post autor: Szadzik »

leo pisze:co jeszcze nie dodalem to jest sony ericson z adapterem pcimcia i ma antene zewnetrzna z zasiegiem nie ma problemu i co ciekawe przed fuzja idei z orange wszystko chodzilo duzo lepiej. Moze w tym problem w bok graja wariata sypia glupie regulki i nic z tego nie wynika czuc ze brakuje im wiedzy.na moj gust to szwankuja ich serwery i wina jest po ich stronie.Jak ktos ma jakis pomysl to czekam :cry:
Miałem jakiś miesiąc problemy podobne do Waszych. Po jakimś tygodniu się zdenerwowałem i zadzwoniłem do Orange. Złożyłem reklamację. Nic nie zadziałało. Potem wysłałem im pismo:
Reklamacja
Chciałbym złożyć reklamację w sprawie numeru 509xxxxxx działającego z abonamentem NowyVAR, zakupionym w styczniu 2005.
W dniu 4 października będąc w Chełmie przy ulicy Armii Krajowej (przebywałem tam od 29.09.2005), stwierdziłem nagły spadek prędkości przesyłu danych podczas transmisji za pomocą modemu MobileBox MC35i. Do tego czasu, transmisja danych podczas ściągania średniego rozmiaru pliku wynosiła średnio od 4 do 5 kilobajtów/ sekundę, natomiast od dnia 04.10.2005 prędkość ta spadła i ten sam plik był ściągany z prędkością od 1,5 kilobajta/ sekundę do 2 kilobajtów/ sekundę.
Po kilku dniach takich problemów i wielu próbach przekonfigurowania mojego modemu zadzwoniłem do Biura Obsługi Klienta Orange. Poinformowałem o tym problemie konsultanta i poprosiłem o sprawdzenie tej sytuacji.
W trakcie oczekiwania na odpowiedź, postanowiłem sprawdzić, czy wina nie leży po stronie modemu. W tym celu:
1. Używając modemu MobileBox MC35i oraz karty SIM NowyVAR ściągnąłem plik, prędkość wahała się pomiędzy 1 i 2 kilobajty/ sekundę.
2. Kartę SIM z taryfą NowyVAR włożyłem do telefonu Sagem X6-2, a telefon podłączyłem do komputera i wykonałem kolejny identyczny test prędkości, prędkość nadal nie przekraczała 2 kilobajtów/ sekundę.
3. Do tego samego telefonu włożyłem kartę SIM zawierającą numer 501484204 z abonamentem Nowa Idea dla Firm 100 i ponownie podłączyłem telefon do komputera i sprawdziłem prędkość przesyłu danych, stwierdziłem, iż prędkość przesyłu danych sięga standardowych 5 kilobajtów/ sekundę.
4. W kolejny teście, włożyłem kartę SIM Nowa Idea dla Firm 100 do modemu MobileBox MC35i. Test wykazał, że prędkość przesyłu danych bez problemów sięga 5 kilobajtów/ sekundę.
Analizując wyniki mojego testu, doszedłem do prostego wniosku, iż przez pomyłkę (lub celowo), szybkość transferu danych na karcie SIM z numerem 509631527 i taryfą NowyVAR jest limitowana do ok. 2 kilobajtów/ sekundę. Sięgnąłem wówczas do umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartej w styczniu 2005 z PTK Centertel na warunkach promocyjnych promocji „Nowa Licencja GPRS” i analizując tą, umowę, okazało się, że umowa ta nie zawiera żadnych adnotacji dotyczących możliwości celowego limitowania prędkości przesyłu danych (spotykanego w kolejnych edycjach LicencjiGPRS).
O wynikach mojego testu oraz warunkach mojej umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartej z PTK Centertel poinformowałem również w kolejnej rozmowie z konsultantem Biura Obsługi Klienta pod numerem *600.
Podczas tejże ostatniej rozmowy z konsultantem, poprosiłem o złożenie w moim imieniu reklamacji w sprawie bezprawnego limitowania prędkości transferu danych w ramach LicencjiGPRS. Pomimo zapewnień konsultanta, iż informacje o wyniku mojej reklamacji zostaną przesłane mi poprzez SMS, do dnia 05.11.2005 takiej informacji nie otrzymałem i dopiero po wykowaniu kolejnego telefonu do BOK w dniu 05.11.2005 uzyskałem informacje, że reklamacja została rozpatrzona negatywnie i, że informacja o jej wyniku „powinna była” zostać przekazana mi poprzez SMS, co jak już wspomniałem nie miało miejsca.
Dnia 18.10.2005 r. sytuacja dotycząca problemów z prędkościami transferów poprawiła się (po moich długich apelach i rozmowach z konsultantami).
W związku z powyższym, żądam, aby okres od 04.10.2005 do 18.10.2005 uznano jako okres, w którym PTK Centertel nie dotrzymywał umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartych w umowie zawartej pomiędzy Wojciechem Szadziukiem i PTK Centertel i w konsekwencji żądam nie naliczania opłat za usługę LicencjiGPRS za tenże okres.
Przypominam również, o 30 dniowym terminie, w którym PTK Centertel ma obowiązek poinformować mnie o wyniku tej reklamacji, w przeciwnym razie, reklamacja automatycznie zostanie uznana jako rozpatrzona pozytywnie.

Wysłałem tą reklamację do BOK przez email i po tygodniu dostałem odpowiedź, że uznają mi reklamację i za okres kiedy były problemy odejmą mi na kolejnym rachunku abonament. Tak też się stało.
Poróbcie takie testy jak ja i wtedy się okaże co i jak.
Back to the Future ;)
poul_angel

GC89

Post autor: poul_angel »

ja zauważyłem ze u mnie (GC89 EDGE) sie net wiesza co 20-30 min jak uzywam programów p2p a jak nie to chodzi normalnie. Czasami oczywiscie mu sie zdarzy zawiecha ale to juz wyjątek. Moze mi to ktos wyjasnic. I po takim przywoeszeniu musisz zresetowac karte, najlepiej przez wył i właczenie w men. urzadzeń.
PS. z kart na sim na abonamet nie da sie wyłaczyć PIN-u 8)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: GC89

poul_angel pisze:ja zauważyłem ze u mnie (GC89 EDGE) sie net wiesza co 20-30 min jak uzywam programów p2p a jak nie to chodzi normalnie. Czasami oczywiscie mu sie zdarzy zawiecha ale to juz wyjątek. Moze mi to ktos wyjasnic. I po takim przywoeszeniu musisz zresetowac karte, najlepiej przez wył i właczenie w men. urzadzeń.
PS. z kart na sim na abonamet nie da sie wyłaczyć PIN-u 8)
Dzisiaj w końcu dostałem GC85 i od razu zacząłem testować.
1. Mam Win2k Pro w laptopie z prockiem Celeron 2,2GHz/ 512mb DDR.
2. Zainstalowałem WirelessManagera w wersji 3.3.1.1. 1518_EMEA2_R1A.
3. Karta zainstalowała się bez żadnych problemów.
4. Stworzyłem nowe połączenie z poziomu WM.
5. Zrobiłem restart.
6. Kazałem WM połączyć się z netem. Wszystko zadziałało bez żadnego problemu.

Jestem w tej chwili na wsi i EDGE tutaj nie ma, ale jutro wracam do miasta i wtedy będę w stanie ocenić prędkości EDGE (mieszkam w budynku na którym stoi nadajnik i się zastanawiam, czy to dobrze czy źle).
Jeśli chodzi o działanie na GPRSie, to działa super. Miałem do tej pory sprzedawanego kiedyś w Idei MobileBox'a i działał sporo wolniej.
Mam zasięg na 2-3 kreski i transfery sięgają na Operze 20KBps (może i czasami mi łapie ten EDGE?) ale średnio jest ponad 5KBps.
nie mam żadnego problemu póki co z wieszaniem się modemu i nie przestał mi do tej pory działać. Połączenie nawiązałem koło godziny 12 w południe i do tej pory śmiga jak należy. Średnie pingi na wp.pl to 650ms przy braku strat pakietów.
Jeśli ktoś ma problemy to radzę raczej pomyśleć o sprzęcie do jakiego podłącza modem oraz systemie operacyjnym na jakim działa.

P.S. Mam zasięg 3-4 kreski, bez dodatkowej anteny i EDGE działa. Prękości póki co różne max mi pokazało 27KBps. Zero zrywania połączeń i zawieszania się modemu czy połączenia.
Back to the Future ;)
MM

ta karta to jedno wielkie nieporozumienie

Post autor: MM »

czytająć wszystkei wypowiedzi coraz bardziej utwierdam sie w przekonaniu ze nie ma co zmagac sie wiecej z tą felerną kartą (właśnie pisze artykul na ten temat i podeśle go póżniej). Pewne jest jedno, firma sprzedaje kota w worku, kasę wydaję tylko na promocję a zapomina o technikach i pomocy ( nie ma takich ludzi w firmie!!! ) Walczę już z nimi od 3,5 m-ca i nie widać efektu. Ja im reklamację a oni mi fakturkę i tak w końcu. Salony Orange i wszystko co z nimi związane omijam szerokim łukiem.
NIEJASNA JEST TA PRZYSZŁOŚĆ Z ORANGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: ta karta to jedno wielkie nieporozumienie

MM pisze:czytająć wszystkei wypowiedzi coraz bardziej utwierdam sie w przekonaniu ze nie ma co zmagac sie wiecej z tą felerną kartą (właśnie pisze artykul na ten temat i podeśle go póżniej). Pewne jest jedno, firma sprzedaje kota w worku, kasę wydaję tylko na promocję a zapomina o technikach i pomocy ( nie ma takich ludzi w firmie!!! ) Walczę już z nimi od 3,5 m-ca i nie widać efektu. Ja im reklamację a oni mi fakturkę i tak w końcu. Salony Orange i wszystko co z nimi związane omijam szerokim łukiem.
NIEJASNA JEST TA PRZYSZŁOŚĆ Z ORANGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Ciekawa z tym wszystkim sprawa, ale jak to jest, że jednym chodzi bez zarzutu a innym nie?
Mam ją od tygodnia, uruchomienie internetu zajęło mi nie więcej jak 15 minut. Wszystko działa jak należy. Zastanawiam się na czym polega problem tych co nie mogą sobie z tą kartą poradzić.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Poohatek
Użytkownik forum

Re: GC85 horror->problemy z działaniem, błędy typu 31...

Post autor: Poohatek »

gwoli wyjasnienia chcialbym poinformowac, ze dostalem w serwisie nowa karte, niestety ten sam model :/, ale odpukac poki co pracuje bezproblemowo
serwis CRC dopiero po drugiej reklamacji stwierdzil, ze modem jest do ......, tzn nie nadaje sie do naprawy i wymienil na nowy
Wymieniono mi go po probie (wieloktornie nieudanej) aktualizacji firmware/u, nie dowiedzialem sie jaka byla przyczyna ani co zawiodlo, z moich skromnych rozwazan ntt doszedlem do wniosku, ze pamiec Flash EEPROM karty zawierala uszkodzone komorki, co uniemozliwialo aktualizacje firmwaru, jak tez po czesci bylo pryczyna niestabilnej pracy
pozdrawiam

Aha, zapomnialem dodac
Mimo ze JUZ po dwoch miesiacach walki z urzadzeniem pt GC85 dostalem nowy modem, to nei zmienia to mojego zdania o firmie Oragne (Sony Ericsson). Moze warto byloby chocia 5% srodkow jakie Orange pompuje w kampanie propagandowa (cala warszawa oblepiona bilboardmi Orange, , Orange Imax, Orange Sport Ekstraklasa, no i reklamu od dobrych 2-och miesiecy nie ma w tv bloku reklamowego, w ktorym nie byloby reklamowki pomaranci, patrze i noz mi sie w kieszeni otwiera). Moze gdyby chociaz 5% a moze nawet i 1% przeznaczono na testowanie, serwis i dopracowanie uslugi, ktora jest spprzedawana w tysiacach (milionach) egzemplarzy, nie byloby potrzeby tak agresywanego, drogiego reklamowania sprzetu, ktory poprzez swoja niezawodnosc relamowalby sie sam. Ale coz, jestem naiwnym idealista a zyjemy w czasach reklamy i marketingu, gdzie nie wazne jest co sprzedajemy, czy to dziala, czy tylko sprawia takie wrazenie; liczy sie natomisat tylko to zeby dopasc klienta i mu to sprzedac, a pozniej doic z niego jak z ktory ( dgyby usluga byla pewna, bezproblemowa to dlaczego podpisuwany jest cyrograf na 2 lata, i to zarowno w pomaranczy jak i iplusie? dlaczego nie ma mozliwosci przetestowania sprzetu przed podpisaniem umowy? praktycznei jest tak, ze kupuje sie kota w worku, ciagle jeszcze EDGE nie jest standardem, dlaczego razem z usluga musze kupic modem po "promocyjnej cenie", dlaczego nie moge wybrac modelu, np takiego, ktory nie bedzie sie zawieszal na moim komputerze ?, dlaczego nie moge kupic modemu na wlasna reke i podpisacd umowy na czas nieokreslony? dlaczego modemy SE pracuja tylko w szczegolnych, sprzyjajacych okolicznosciach (tzn. tylko procesory Intela i to Pentiumy, tylko win rodziny NT i to najlepiej xP; swego czasu probowalem uruchomic moj modem na 98, experyment zakonczyla sie xalkowita kleska); dlaczego tak idiodycznie, a moze wrecz przeciwnie ulozony jest plan taryfowy dla pakietu EDGE, mam ty na mysli, ze mozna wykonywac z neigo praktycznie dowolne polaczenia, polaczenia zagraniczne, polaczenia do CSD po akrakcyjnej taryfie 2,44 PNN/min, mozliwosc wysylania SMS'o idt, i nie mam tutaj na wzgledzie tylko osob, ktorye nie przeczytalu instaku8cji, albo lubia klikac tak gdzie nie powinny, to jest otwarta furtka dla wszelkich trojanow, robakow i dialerow, jkeli jeszcze ich nie ma, to zapewne juz wkrotce ktos ze zdolnych i dowcipnych programistow cos takiego napisze, ale co najbardziej w tym boli, to ze "brak mozliwosci technicznych w systemie do wykonania tych blokad" jak kilkaktornie uslyszalem w BOKu
to mi sie zebralo na filozoficzne wynurzenia, ale czy nie macie podobnych odczuc, ze firma Orange (o innych nie mogesie wypowiadac) dba o swojego klieta tylko do momentu podpisania umowy ???

pozdrawiam, i dziekuje wszystkim tym, ktorzy zdecydowali sie na przeczytanei moich, dlugich, metnych i nudnawych wynurzen ;)
P A P Y S

BLUECONNECT EDGE GPRS PRZEZ NOKIE

Post autor: P A P Y S »

"tym, ktorzy zdecydowali sie na przeczytanei moich, dlugich, metnych i nudnawych wynurzen "
FAKT napisales sie ;) only one z niewielu

Mam blueconnecta juz od 2miesiecy.
Chodzi to ladnie powiem przez nokie 6230i transwer mam najwyzszy 23KB/s (zwlaszcza w nocy)

Srednio jak nie pada snieg to mam kolo 15KB, nawet po przekroczeniu 2gb. Miesiecznie max sciagnolem 5gb ale srenio kolo 4gb.Wystarcza jak sie nie czesto sciaga mp3 filmy itp tzn tylko raz sciagnolem film ale szkoda czasu.

Zrywa mi czesto ,ale wydaje mi sie,ze to wina jest noki bo sie resetuje ;(
nie wiem czemu
.

Na koniec czy ktos slyszał jak zdjac simloca z sony E GC89 , gc 85albo wogle tych modemow na PCMCIA. Chce kupic ale mam do kupienia z simlockiem na oranga

Tu cos znalazlem
http://www.dirfile.com/publisher/cuttin ... s-ltd.html

ale nie mam na czym przetestowac prosze sprawdzic i dac jakas mi odpowiedz

albo moze ma ktos do sprzedania modem na PCMCIA
prosze pisac [email protected]
Krzycho

Post autor: Krzycho »

Wedlug mnie karty pcmcia nie maja simlocka... Kupiona mam w idei(teraz orange) GC85 tuz przed zmiana na orange i wsadzalem simplusa karte na probe i zadnych problemow- pewnie dlatego nie ma zadnych tooli do zdejmowania simlocka- bo go nie ma...

na poczatku troche klalem na orange(i to ostro), ale jak przestawilem w ustawieniach na 1800(wyzsza czestotliwosc powinna byc mniej podatna na zaklucenia) i ustawilem porzadnie zewnetrzna antene to net teraz chodzi do 220kbps(ok. 24kB/s rzeczywistego transferu pliku), jak pogoda nie sprzyja to transfery do ok. 160kbps... jedyny problem, ze jak rusze antene to ginie "edge" na 1800, wchodzi na gprs i wtedy znow jest powoli(mam 1-2 kreski zasiegu ~-89dBm do ~-81dBm przy 1800, przy 900 mam ~-58dBm). Moze wkoncu by ktos napisal porzadny tutorial co i jak jest w ktorej sieci i co z limitami transferu, a nie w ciemno... ja jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie przekroczylem bo nie korzystalem za bardzo z netu przez "komorke", teraz zaczalem ale jeszcze nie zdazylem sciagnac tego swojego 1gB... Do dzis dnia nie doszukalem sie jak sprawdzic bts z ktorego korzysta modem... aktualizacja softu z orange pomogla jedynie na rozlaczanie samoczynne modemu jak duzo sciagalem... teraz spokojnie ok. 30 godzin polaczenia mam na liczniku... pingi.. tutaj roznie... od 500 do 700 nawet 900ms, czasem zdazy sie jakis rodzynek 300 ;)
co do tego wsadzania karty (sim)plusa to transfer tez przy komorkach 900 byl ok. 45kbps, czyli tych 5kB/s(45/8-naglowki)... w bialymstoku nie widac komorek 1800... moze mam cos nie tak z modemem ze tylko na 1800 lapie bez problemu transfer ponad 20kB/s, ale nie ma co narzekac, bo komorka sie znalazla... nawet od orange pismo dostalem, ze to moze wina mojego modemu(przy okazji uznania reklamacji) bo okazuje sie ze polaczenia z wap w orange przy taryfie sa platne(o czym nie ma w regulaminie a strona orange.pl/moc nawet zacheca do korzystania podajac konfiguracje...), wiec uznali mi 16zl z goroszami reklamacji i wystosowali pismo na 2 strony, przy okazji napisali ze modem na reklamacje... niestety, bez umowy nie pojde reklamowac modemu, ale jak reklamuje modem to nie chca dac urzadzenia zastepczego, wiec rownoznaczne z tym ze nie moga mi swiadczyc uslugi przez pol miesiaca(14 dni) reklamacji... no ale nic, modem wyglada na sprawny i nic z nim nie zrobia, a nowy soft to i w domu moge wgrac...
jeszcze slowo o (z)boku... napisalem maila, odpisali, ze moge miec zewnetrzne ip, wiec dzownie do (z)boku i mowie, ze chce... a gosc, ze ja klient indywidualny i ze nie moge... po 2 polaczeniach z dzialem technicznym dalej szedl twardo w zapartego, zapytal tylko o nazwisko podpisu e-maila, ze kto podaje nieprawdziwe informacje... wiec ja na maila do (z)boku ze co to ma byc, tutaj mowia jedno, tu pisza drugie i numer moj simplusa na jaki moga sie ze mna skontaktowac... no nic... 5 min mija dzwoni do mnie babka na plusa i mowi, ze chetnie aktywuje mi usluge jak podam na kogo zarejestrowany i kod abonenta, podalem, powiedziala ze 5zl+vat miesiecznie, ja ze ok... ale zeby fajniej bylo to nastepnego dnia przychodzi mail... i napisane, ze przeprasza za kolejne sprzeczne informacje bo ta uslyga w mojej taryfie jest bezplatna... no nic.. na rachunku nic nie ma, ani za polaczenia z bokiem(w salonie mi mowili, ze 2zl za min, w czasie polaczenia z bokiem, ze 2 zl za zdarzenie, a faktura powiedziala ze nic nie widac, zeby cos odemnie za to chcieli)... bajzel maja totalny... moze teraz lepiej, bo ja z nimi sie zarlem(odnosnie ip) jak jeszcze idea byla... choc te polaczenia wap to juz orange ;)
i mialbyc krotki i przyjazny post, a wyszlo ze namachalem tektu i teraz nie wiadomo czy komus bedzie sie chcialo czytac... mam nadzieje, ze moze cos pomoze moj wywod... choc i tak watpie, ze pomoze glupocie boku...
pytajacy

Post autor: pytajacy »

Witam!

Posiadam karte pcmcia T-Mobile prosze mi powiedziec, jak skonfigurowac polaczenie by sie laczyc umts do plusa? Czy potrzebuje do tego koniecznie iplus managera?
emotikonek2
Początkujący użytkownik forum

Post autor: emotikonek2 »

ludzie!!!!!!!! Ja mam transfer na tej karcie 18-30kb/s i nie ObrazeknazekamObrazek piosenki sciagam filmy tez i jakos sie nie uskarzam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tez mialem takie blędy ale to se zadzwoncie do biura obslugi i sie spytajcie o aktualizacje oprogramowania karty(ja zapomnialem)
u mnie podzialalo:):D :wink:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

emotikonek2 pisze: tez mialem takie blędy ale to se zadzwoncie do biura obslugi i sie spytajcie o aktualizacje oprogramowania karty(ja zapomnialem)
u mnie podzialalo:):D :wink:
O oprogramowaniu R4D9 było na forum już dawno temu i wszyscy co ten modem mają na takie dawno zmienili.
Back to the Future ;)
mario006
Użytkownik forum

Post autor: mario006 »

Taki problem pojawiał się przy korzystaniu z GC85(nie wiem jaki masz modem, na pewno SE) ze starym firmwarem, pomogła aktualizacja. Dobrze, że takie zdarzenia to już dawna historia, tera jedyny problem jaki mi został to przełączanie się z EDGA na GPRS.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

@mario006 - nie pisz tego samego w każdym temacie.

P.S. Musztarda po obiedzie.
Back to the Future ;)
mario006
Użytkownik forum

Post autor: mario006 »

Najmocniej przepraszam tu miało być co innego(po prostu nie zauważyłem) jeszcze raz sorki.

Miało być to:
Mam takie pytanie czy istnieje jakiś sposób na wymuszenia danego BTS-a?(oczywiście sprawa tyczy GC85) I nie chodzi mi tu o zmianę częstotliwości. Może istnieją jakieś komendy AT do modemu?

EDIT: 06.07.2006,22:11

1. Jakoś nic nie znalazłem nt. wymuszania bts-a(może nie umiem szukać).
2. dokładniej opisując:EDGA łapie(sygnał też jest w porządku 4-5 krech w WM) ale raz na jaki czas przełącza mi się na GPRS-a(wraz z tym idzie znaczące osłabienie sygnału 1-2 kreski w WM). Co lepsze z obserwacji wydaje mi się, że bts GPRS-a jest znacznie dalej(naprawdę daaaaalej). Dla osób z okolic: znajduje się przy wyjeździe z Koszalina na Mielno, a przełącza mnie na nadajnik przy wyjeździe na Sianów (w ogóle inna część Koszalina). Dodam, że nie interesuje mnie antena kierunkowa
Ostatnio zmieniony 2006-07-06, 21:20 przez mario006, łącznie zmieniany 1 raz.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

mario006 pisze:Mam takie pytanie czy istnieje jakiś sposób na wymuszenia danego BTS-a?(oczywiście sprawa tyczy GC85) I nie chodzi mi tu o zmianę częstotliwości. Może istnieją jakieś komendy AT do
modemu?
Ten temat był poruszany już wielokrotnie.

Zacznij od: Obrazek Szukaj tematów na forum
Back to the Future ;)
malan
Początkujący użytkownik forum

ufff...godzin 6

Post autor: malan »

Wszystko zaczęło się dziś około godziny 12tej. Wpadł do mnie przyjaciel.
-Kupiłem kartę GC85 w Orange - mówi - w końcu będę miał kontakt ze światem. Niestety nie udaje się w salonie tego poprawnie zainstalować, laptop nie widzi karty.

Kolega rozłożył laptopa, podpiął go do prądu, wsunął kartę i wszystko wystartowało bezbłędnie.

Wróciliśmy do salonu by dać znać sprzedawcy (w dobrej wierze) jak sytuacja się zakończyła i by dowiedzieć się, co mogło ów problem powodować. Zostaliśmy potraktowani nieprzychylnie. Sprzedawca stwierdził, że to już nie jego problem, a sprawa została zakończona, modem działa.

Zaraz po tym zajściu ruszyliśmy by sprawdzić kartę w innym miejsu. Wybór padł na nasz ulubiony pub. Uruchomiliśmy laptopa, karta została odłączona przez system Windows. Co się dzieje? Czemu "urządzenie jest wyłączone" w menadżeże sprzętu?

Kolega ruszył do swojego mieszkania. Wszystko działa bez zarzutu. I tak w koło Maciej. Nie pomogły nowe sterowniki, nie pomogły kombinowania i rozmyślania. Karta raz na jakiś czas najzwyczajniej w świecie odłącza się od systemu.

Właśnie poznaliśmy prozaiczne rozwiązanie. Kabel..kabel zasilający...schematy zasilania...Tak, laptop dla zasilania bez kabla odłącza karty PCMCIA. Wystarczyło zmienić schemat zarządzania energią.

Wydaje się niewiele, lecz dojść do tego to koszmar. Nie ma tego w instrukcji obsługi, sprzedawca w Orange Ci nie pomoże.

Pijemy Tyskie, szczęśliwi z zakończenia sprawy...

uff...powodzenia z GC85
ODPOWIEDZ