Miałem jakiś miesiąc problemy podobne do Waszych. Po jakimś tygodniu się zdenerwowałem i zadzwoniłem do Orange. Złożyłem reklamację. Nic nie zadziałało. Potem wysłałem im pismo:leo pisze:co jeszcze nie dodalem to jest sony ericson z adapterem pcimcia i ma antene zewnetrzna z zasiegiem nie ma problemu i co ciekawe przed fuzja idei z orange wszystko chodzilo duzo lepiej. Moze w tym problem w bok graja wariata sypia glupie regulki i nic z tego nie wynika czuc ze brakuje im wiedzy.na moj gust to szwankuja ich serwery i wina jest po ich stronie.Jak ktos ma jakis pomysl to czekam
Reklamacja
Chciałbym złożyć reklamację w sprawie numeru 509xxxxxx działającego z abonamentem NowyVAR, zakupionym w styczniu 2005.
W dniu 4 października będąc w Chełmie przy ulicy Armii Krajowej (przebywałem tam od 29.09.2005), stwierdziłem nagły spadek prędkości przesyłu danych podczas transmisji za pomocą modemu MobileBox MC35i. Do tego czasu, transmisja danych podczas ściągania średniego rozmiaru pliku wynosiła średnio od 4 do 5 kilobajtów/ sekundę, natomiast od dnia 04.10.2005 prędkość ta spadła i ten sam plik był ściągany z prędkością od 1,5 kilobajta/ sekundę do 2 kilobajtów/ sekundę.
Po kilku dniach takich problemów i wielu próbach przekonfigurowania mojego modemu zadzwoniłem do Biura Obsługi Klienta Orange. Poinformowałem o tym problemie konsultanta i poprosiłem o sprawdzenie tej sytuacji.
W trakcie oczekiwania na odpowiedź, postanowiłem sprawdzić, czy wina nie leży po stronie modemu. W tym celu:
1. Używając modemu MobileBox MC35i oraz karty SIM NowyVAR ściągnąłem plik, prędkość wahała się pomiędzy 1 i 2 kilobajty/ sekundę.
2. Kartę SIM z taryfą NowyVAR włożyłem do telefonu Sagem X6-2, a telefon podłączyłem do komputera i wykonałem kolejny identyczny test prędkości, prędkość nadal nie przekraczała 2 kilobajtów/ sekundę.
3. Do tego samego telefonu włożyłem kartę SIM zawierającą numer 501484204 z abonamentem Nowa Idea dla Firm 100 i ponownie podłączyłem telefon do komputera i sprawdziłem prędkość przesyłu danych, stwierdziłem, iż prędkość przesyłu danych sięga standardowych 5 kilobajtów/ sekundę.
4. W kolejny teście, włożyłem kartę SIM Nowa Idea dla Firm 100 do modemu MobileBox MC35i. Test wykazał, że prędkość przesyłu danych bez problemów sięga 5 kilobajtów/ sekundę.
Analizując wyniki mojego testu, doszedłem do prostego wniosku, iż przez pomyłkę (lub celowo), szybkość transferu danych na karcie SIM z numerem 509631527 i taryfą NowyVAR jest limitowana do ok. 2 kilobajtów/ sekundę. Sięgnąłem wówczas do umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartej w styczniu 2005 z PTK Centertel na warunkach promocyjnych promocji „Nowa Licencja GPRS” i analizując tą, umowę, okazało się, że umowa ta nie zawiera żadnych adnotacji dotyczących możliwości celowego limitowania prędkości przesyłu danych (spotykanego w kolejnych edycjach LicencjiGPRS).
O wynikach mojego testu oraz warunkach mojej umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartej z PTK Centertel poinformowałem również w kolejnej rozmowie z konsultantem Biura Obsługi Klienta pod numerem *600.
Podczas tejże ostatniej rozmowy z konsultantem, poprosiłem o złożenie w moim imieniu reklamacji w sprawie bezprawnego limitowania prędkości transferu danych w ramach LicencjiGPRS. Pomimo zapewnień konsultanta, iż informacje o wyniku mojej reklamacji zostaną przesłane mi poprzez SMS, do dnia 05.11.2005 takiej informacji nie otrzymałem i dopiero po wykowaniu kolejnego telefonu do BOK w dniu 05.11.2005 uzyskałem informacje, że reklamacja została rozpatrzona negatywnie i, że informacja o jej wyniku „powinna była” zostać przekazana mi poprzez SMS, co jak już wspomniałem nie miało miejsca.
Dnia 18.10.2005 r. sytuacja dotycząca problemów z prędkościami transferów poprawiła się (po moich długich apelach i rozmowach z konsultantami).
W związku z powyższym, żądam, aby okres od 04.10.2005 do 18.10.2005 uznano jako okres, w którym PTK Centertel nie dotrzymywał umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartych w umowie zawartej pomiędzy Wojciechem Szadziukiem i PTK Centertel i w konsekwencji żądam nie naliczania opłat za usługę LicencjiGPRS za tenże okres.
Przypominam również, o 30 dniowym terminie, w którym PTK Centertel ma obowiązek poinformować mnie o wyniku tej reklamacji, w przeciwnym razie, reklamacja automatycznie zostanie uznana jako rozpatrzona pozytywnie.
Wysłałem tą reklamację do BOK przez email i po tygodniu dostałem odpowiedź, że uznają mi reklamację i za okres kiedy były problemy odejmą mi na kolejnym rachunku abonament. Tak też się stało.
Poróbcie takie testy jak ja i wtedy się okaże co i jak.