E220 problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blackmolo
Stały użytkownik forum

E220 problem

Post autor: blackmolo »

Mam problem z modemem huawei e220. Mam przypadki coraz częstsze przypadki ze strona się nie wczytuje (Nie odnaleziono adresu) a modem jest na HSDPA czyli coś tam robi w tym necie bo w przeciwnym wypadku w czasie bezczynności przechodzi w WCDMA. I odwrotnie gdy coś robie w necie np. ładuje mi się strona to modem powinien być w HSDPA a jednak jest w WCDMA. Jeszcze tak do niedawna nie miałem. Jest taka możliwość by modem był cały czas w HSDPA?
Oddam iPlusa 75 wraz z modemem huawei E220. Do końca umowy pozostało około 16 miesięcy. Mogę opłacić 2 miesiące z góry. Wszystkie koszty przepisania umowy biorę na siebie. Mój numer GG: 12002635. Można pisać również na PW
Brudsien
Stały użytkownik forum

Re: E220 problem

Post autor: Brudsien »

Huawei tak maja ze przeskakują miedzy HSDPA a WCDMA z tym ze tutaj raczej jest problem z bts, jest zwyczajnie zapchany lub masz slaby zasieg
blackmolo
Stały użytkownik forum

jednak to nie problem z bts-em. Mój szwagier mieszka w tym samym mieście. Zasięg jest w miare.
Oddam iPlusa 75 wraz z modemem huawei E220. Do końca umowy pozostało około 16 miesięcy. Mogę opłacić 2 miesiące z góry. Wszystkie koszty przepisania umowy biorę na siebie. Mój numer GG: 12002635. Można pisać również na PW
Brudsien
Stały użytkownik forum

No dobrze ale ty myslisz ze w miescie jest jeden bts ?
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

E220 już tak ma - skacze między UMTS a HSDPA. W mieście przy silnym sygnale było to u mnie nieodczuwalne, na wiosce przy 1 kresce zasięgu przeważnie miałem UMTS a jak skakało na HSDPA to z bólem wielkim. Zainwestuj w przedłużkę kabla USB, daj modem na parapet, a jak pogoda będzie to daj go na zewnątrz za okno, u mnie pomaga, bo plastiki też sygnał pogarszają. E220 niestety bez wyjścia na antenę - małe pole do manewru. W nocy też masz problemy z otwieraniem się stron ?
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

E220 nawet jak troche zmoknie to działa dalej więc na dwór i może kawał kija 3,5 metra i na niego go zawieś .Połącz 2 kablami USB z PC .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

E220 nawet jak troche zmoknie to działa dalej więc na dwór i może kawał kija 3,5 metra i na niego go zawieś .Połącz 2 kablami USB z PC .
Bez takich porad, jak chcesz własny modem zniszczyć i przy okazji jeszcze kompa to Ci nikt nie broni, kwaśna woda bardzo źle działa na elektronike, jak nie od razu to po jakimś czasie wszystko w środku skoroduje, a jak się dostanie kropla wody w okolice usb to przy okazji jeszcze płytę główną a przynajmniej usb na nej spali.

Co do podłączania 2 kablami masz na myśli szeregowo czy równolegle. Bo jeszcze równeległe połącznie (drugi kabel do dodatkowego zasilania) to bym zrozumiał, jak dwoma podłączonymi jeden z drugim to chcesz tylko kolege na koszty naciągnąć, bo modem w najlepszym przypadku będzie niestabilny, z powodu strat na złączach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
blackmolo
Stały użytkownik forum

-87dBm, 15%, CSQ 13 to jest mój zasięg. Czasami jest lepszy a czasami spada powyżej -100dBm. Zamierzam zrobić małe przemeblowanie w pokoju aby komputer stał bliżej parapety by móc postawić na parapecie modem.
Brudsien
Stały użytkownik forum

No to masz bardzo slaby zasieg dlatego tez strony ci si nie laduja, szczegolnie gdy na bts duzo osob siedzi, ja kilka dni temu bylem na dzialce i mialem karte z Play i z Orange, oczywiscie play nie mial zasiegu ale telefon z orange tak ale i tak nie mialem neta mimo ze zasieg mial moc w granicy -90dbm 65-70%, jak juz zlapal zasieg to podczas laczenia zrywalo
blackmolo
Stały użytkownik forum

No niestety lepszego zasięgu już nie mogę złapać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

blackmolo pisze:Mam przypadki coraz częstsze przypadki ze strona się nie wczytuje (Nie odnaleziono adresu) a modem jest na HSDPA czyli coś tam robi w tym necie bo w przeciwnym wypadku w czasie bezczynności przechodzi w WCDMA.
Tylko, że może modem zamiast przejść z HSDPA na UMTS to się zawiesza. Zatem może spróbuj wymusić jakiś ruch uruchamiając polecenie

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 100
Pewnie będziesz musiał zmienić parametr 100, na większy żeby Ci modem nie schodził na UMTS. Wtedy może się okazać, że nie będziesz miał takiej sytuacji.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
blackmolo
Stały użytkownik forum

Jak na razie wszystko działa jak powinno. Zobaczymy wieczorem czy będzie tak samo. Przy okazji zobaczyłem jaki mam piękny ping ponad 300 :szok:
Musze coś z tym pingem zrobić.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Mam tak samo słabą moc sygnału co ty. Pingowanie onetu spisuje się doskonale - już nie mam problemów ze zrywaniem połączenia - forum się przydaje :ok:
Natomiast zasięg udało mi się poprawić poprzez przylutowanie kawałka przewodu w miejsce wewnętrznej anteny modemu, a jeśli tego nie możesz zrobić ze względu na gwarancję, to spróbuj umocować modem najwyżej, jak się da. A jeszcze lepiej zainstaluj sobie program do łączenia z netem:

TNI - dzięki temu programowi dowiesz się z jakim BTSem kontaktuje się twój modem, a na mapie:

BTSearch - sprawdzisz w jakim kierunku go szukać. I wtedy kombinuj, by w linii prostej pomiędzy modemem a BTSem było jak najmniej "terenowych" przeszkód, w rodzaju ścian, szaf itp.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

blackmolo pisze:Musze coś z tym pingem zrobić.
To być może właśnie jest obciążenie nodeB. Sprawdź czy nie poprawi się wieczorem (tak po 22, lub 23). Jak się poprawi to znaczy, że to nie wina słabego zasięgu, lecz obciążenia stacji. Jak będzie taki sam, to może oznaczać konieczność użycia anteny zewnętrznej, albo kłopoty z nodeB.
artureal pisze:Pingowanie onetu spisuje się doskonale - już nie mam problemów ze zrywaniem połączenia
Nie pingujcie wszyscy tego onetu ;) Bo jeszcze zablokują odpowiedzi na pingi. I będę musiał zmienić swój plik .bat :hyhy:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
artureal

Ee tam, te kilka bajtów im nie zaszkodzi :roll: Dzięki NoScriptowi i AdBlockowi i tak zaoszczędziłem im ładnych parę megabajtów niepotrzebnego ruchu sieciowego - powinni mi być wdzięczni :hyhy:
blackmolo
Stały użytkownik forum

artureal pisze: TNI-dzięki temu programowi dowiesz się z jakim BTSem kontaktuje się twój modem, a na mapie:
Mam ten program od kilku miesięcy :D
Wiem ze gdzieś powstał w moim regionie nowy nadajnik tylko że na tych mapach nie jest pokazany...
Awatar użytkownika
artureal

No ale TNI pokazuje ci przynajmniej, w którym kierunku szukać. Zatem można pieszo obadać sprawę - nadajniki zwykle są umieszczone dość wysoko i powinny być widoczne. Choć zdarzają się wyjątki - jak mój default BTS, który chyba działa wbrew prawom fizyki :rotfl:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

blackmolo pisze:Wiem ze gdzieś powstał w moim regionie nowy nadajnik tylko że na tych mapach nie jest pokazany...
Jesteś z samego Garwolina czy okolic? Mam do tej miejscowości 35 km i co jakiś czas tam przejeżdżam więc może sprecyzuj gdzie mieszkasz to może uda mi się coś zlokalizować.

Swego czasu kiedy miałem BC aby znaleźć swój BTS wziąłem lapka do auta i z pomocą hipreterminala go odnalazłem. Na dzień dobry szukałem po info na komórce ale BTS był w całkiem innym kierunku.
blackmolo
Stały użytkownik forum

Mieszkam przy TESCO :hyhy: po drugiej stronie ulicy. Na tym osiedlu :)
LAC: 11031 CID: 4769
Awatar użytkownika
Jaco

blackmolo pisze:Mieszkam przy TESCO
Są dwa Tesco w Garwolinie. :P
blackmolo
Stały użytkownik forum

To pierwsze TESCO niedaleko świateł. Mój kolega też ma iplusa i mieszka niedaleko szpitala w sulbinach. Jemu też działa HSDPA tylko że ma bardzo słaby sygnał. Może to w czymś ci się przyda w poszukiwaniu bts-a.

Kiedyś miałem program który restetował modem gdy nie mógł się połączyć z onetem.
Pomyślałem sobie że może on pomoże mi rozwikłać ten problem.
Awatar użytkownika
Jaco

blackmolo pisze:Może to w czymś ci się przyda w poszukiwaniu bts-a.
Patrzyłeś na tą mapę : http://mapa.btsearch.pl/

Na niej jest nadajnik Plusa z UMTS .
blackmolo
Stały użytkownik forum

LAC ani CID mi się z nim nie zgadzają z tym bts-em.
ODPOWIEDZ