Mam kilka dni na wybór jednego z czterech modemów USB, oferowanych w sieci Orange.
Są to: ZTE MF636, Option Icon 225, Huawei E160, Huawei E170
Wcześniej wypróbowałam odbiór na docelowym terenie, oddalonym 100 km od Warszawy korzystając z Huawei E160. Wszystko wydawało się ok, ale podobno pozostałe modele mogą pracować lepiej (w Orange polecali Icona 225)
Modem będzie zainstalowany na notebooku z Windows XP(Home).
Wiem, że E160 ma najwolniejszą transmisję(3,6), ale czy to istotne, skoro na mapce zasięgu widnieje EDGE? Poza tym moje stałe łącze na stacjonarnym ma 1,2 i jakoś mi wystarcza...

Czytając forum zorientowałam się, że szybkość to nie wszystko. Piszecie o jakimś zrywaniu połączeń, przegrzewaniu się, małych i dużych antenach.

Gdybyście mogli mi poradzić bez wnikania w techniczne zawiłości, z którego modemu bedę zadowolona. Wasze opinie najlepiej ogarnę, jeśli będą wyrażone w formie prostego rankingu: 1 miejsce dla tego, 2- dla tego itd. I nawet nie proszę o uzasadnienie, bo bez słownika techicznego i tak go mogę nie załapać

Dziękuję ślicznie za każdą pomoc

P.S. Nie będę mogła szybko odpisywać na ewentualne pytania, ponieważ mam ograniczony dostęp do sieci