Który modem USB mam wybrać? Poradźcie.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
weronika
Początkujący użytkownik forum

Który modem USB mam wybrać? Poradźcie.

Post autor: weronika »

Jestem zielona w temacie, więc proszę o jak najprostsze wytłumaczenie :)
Mam kilka dni na wybór jednego z czterech modemów USB, oferowanych w sieci Orange.
Są to: ZTE MF636, Option Icon 225, Huawei E160, Huawei E170
Wcześniej wypróbowałam odbiór na docelowym terenie, oddalonym 100 km od Warszawy korzystając z Huawei E160. Wszystko wydawało się ok, ale podobno pozostałe modele mogą pracować lepiej (w Orange polecali Icona 225)
Modem będzie zainstalowany na notebooku z Windows XP(Home).
Wiem, że E160 ma najwolniejszą transmisję(3,6), ale czy to istotne, skoro na mapce zasięgu widnieje EDGE? Poza tym moje stałe łącze na stacjonarnym ma 1,2 i jakoś mi wystarcza... :D
Czytając forum zorientowałam się, że szybkość to nie wszystko. Piszecie o jakimś zrywaniu połączeń, przegrzewaniu się, małych i dużych antenach. :zdziwko: Niestety nie ogarnę tego w kilka dni... :cry:
Gdybyście mogli mi poradzić bez wnikania w techniczne zawiłości, z którego modemu bedę zadowolona. Wasze opinie najlepiej ogarnę, jeśli będą wyrażone w formie prostego rankingu: 1 miejsce dla tego, 2- dla tego itd. I nawet nie proszę o uzasadnienie, bo bez słownika techicznego i tak go mogę nie załapać :D (chyba, że będzie to opinia w stylu:"ten a ten jest kiepski, bo ci się może zepsuć" :dobani:
Dziękuję ślicznie za każdą pomoc :papa:
P.S. Nie będę mogła szybko odpisywać na ewentualne pytania, ponieważ mam ograniczony dostęp do sieci :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Który modem USB mam wybrać? Poradźcie.

Post autor: ja.michal »

Jeśli ma być ranking prosto z mostu to:
1. Huawei E170, 2. Huawei E160, 3. Option iCon 225, 4. ZTE MF636

Huawei E170 i ZTE MF636 są najnowsze technicznie bo mają HSPA, czyli download do 7.2 Mb/s i Upload do 2.0Mb/s. Z tym, że z ZTE MF636 często są problemy i straszne wsparcie jest. Sterowniki znaleźć czysto producenta to cud.

Jeśli chcesz podłączyć antenę bo będzie słaby zasięg to Huawei E160 bo ma wyjście antenowe.

Option iCon 225 niema wyjścia antenowego i HSDPA 7.2. W sumie w tej stawce słabo wypada.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

ja.michal pisze:Jeśli chcesz podłączyć antenę bo będzie słaby zasięg to Huawei E160 bo ma wyjście antenowe.
weronika pisze:Wcześniej wypróbowałam odbiór na docelowym terenie, oddalonym 100 km od Warszawy korzystając z Huawei E160. Wszystko wydawało się ok
weronika, w takim razie nie zastanawiaj się, tylko bierz E160 - to dobry modem, a możliwość podłączenia anteny może się któregoś dnia przydać.
Większą szybkością modelu E170 się nie sugeruj, E160 też wystarcza, a w/g mnie antenka jest ważniejsza. Zwłaszcza jeśli w promieniu do 10 km od Twojego miejsca docelowego masz gdzieś zasięg 3G Orange - wtedy z pomocą anteny zewnętrznej można próbować go złapać (a tego E170 ani Icon 225 Ci nie umożliwią).

Z powodów, o który pisze ja.michal, ZTE MF636 bym sobie zupełnie odpuścił.

Czyli E160 i będzie dobrze :ok:
Pozdro,
GutEQ
luc

Post autor: luc »

Jaki w orange najlepiej wybrać modem? W tej chwili są dostępne:
ZTE MF636
Option Icon 225
Huawei E870

Dwa pierwsze są za 1,22 a ostatni za 120,78zł. Który modem wybrać? Ceny obowiązuje w abonamęcie Business Everywhere Standard. Z internetu chciał bym korzystać w Warszawie i czasami na wyjazdach. Czy orange to dobry wybór? Mam telefon w orange dla tego wolałbym wziąść też internet w orange. Czy może lepiej wziąść w plusie?

Modemy w plusie:
ZTE MF100 1zł
Huawei E180 96, 38zł
Huawei E156G 1zł
ZTE MF636 84,18zł

Ceny w abonamecie iPlus firmowo 49

Będe wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jeśli ma to być tylko do laptopa to e870, ma HSUPA, mniej wystaje i nie trzeba na niego tak bardzo uważać żeby go nie zachaczyć czymś. ZTE sobie daruj.
Jeśli w plusie tylko to jest tostępne to nie jest za dobrze, bo e180 to jest tragiczny pomysł skośnookich konstruktorów, odrobina nieuwagi i to coś co wchodzi do gniazda usb jest złamane (złączem usb nazwać sie tego nie da)

Ale pierwsze co to by się przydało porównać jak działa net w danej lokalizacji, bo może sie okazać tak że orange ledwie co działa a plus ma 10 razy wyższe osiągi, więc telefon z hsdpa (przynajmniej) albo może ktoś ze znajomych ma modem, na jeden dzień by mógł pożyczyći do testów. Tylko ostrzegam od października będzie wolniej przynajmniej w szczycie działać)

Jeszcze jedno, jak masz telefon w orange to możesz sobie aktywować orange free na telefonie (wtedy telefon robi za modem), opłaty takie same jak w osobnym abo, limit ten sam, a umowy brak, w każdej chwilo można wyłączyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
luc

Post autor: luc »

Dzieki za odpowiedz. A czemu iplus ma wolniej od października chodzić?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

luc pisze:A czemu iplus ma wolniej od października chodzić?
Rok akademicki się zaczyna.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

luc pisze:A czemu iplus ma wolniej od października chodzić?
Orange też u wszyskich opów, a problem nazywa się rok akademicki. Choć może zjawisko nie będzie aż tak gigantyczne jak u play'a, zaobserwowałem to w czerwcu, tak od 3 tygodnia z dnia na dzień było coraz szybciej.
m.a.j.o.r

Post autor: m.a.j.o.r »

Witam,
Zastanawiam się nad kupnem modemu do Play'a. Z takiego internetu korzystam tylko w wakacje. Obecnie mam BE, jednak umowa mi się kończy i całe szczęście. Przeglądając allegro trafiłem na następującą aukcję: huawei
Czy ten modem jest dobry? I spełni moje niewygórowane wymagania?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Mysle, ze ten modem jest calkiem okay.
Jak na wakacje na pewno wystarczy i bedziesz zadowolny, jednak on niema wejscia na antene zewnetrzna.
Jezeli masz troche wiecej srodkow na zakup modemu, moze warto rozejrzec sie za sierra wireless albo optionen, lepiej kupic cos lepszego i miec na dluzej niz wydac mniej pieniedzy i pozniej zalowac i drugi raz cos kupowac.

Ale ten przec Ciebie znaleziony modem wystarcza do Play w zupelnosci.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
m.a.j.o.r

SQ08 pisze:Mysle, ze ten modem jest calkiem okay.
Jak na wakacje na pewno wystarczy i bedziesz zadowolny, jednak on niema wejscia na antene zewnetrzna.
Jezeli masz troche wiecej srodkow na zakup modemu, moze warto rozejrzec sie za sierra wireless albo optionen, lepiej kupic cos lepszego i miec na dluzej niz wydac mniej pieniedzy i pozniej zalowac i drugi raz cos kupowac.

Ale ten przec Ciebie znaleziony modem wystarcza do Play w zupelnosci.
Znalazłem coś takiego: option
z tego co wyczytałem ma wyjście na antenę zewnętrzną, co rzeczywiście może się przydać, zwłaszcza że na wakacjach przebywam na terenach przygranicznych. Czy ten modem jest OK? Dla mnie nie musi być koniecznie USB, gdyż z takiego internetu korzystam tylko w laptopie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

m.a.j.o.r pisze:Czy ten modem jest OK?
Modem jest bardzo ok, ale pod warunkiem, ma się laptopa z tak zabytkowym gniazdem, wszyskie nowe (oprócz buinsesowych z wyższej półki) już nie mają pcmcia. Jakiego masz laptopa, albo jak wygląda u Ciebie zaślepka od slotu kart rozszerzeń?
m.a.j.o.r

krystianb pisze:Modem jest bardzo ok, ale pod warunkiem, ma się laptopa z tak zabytkowym gniazdem, wszyskie nowe (oprócz buinsesowych z wyższej półki) już nie mają pcmcia. Jakiego masz laptopa, albo jak wygląda u Ciebie zaślepka od slotu kart rozszerzeń?
laptop dell vostro 1510

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-08-03, 21:11 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-08-03, 20:10 przez m.a.j.o.r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

m.a.j.o.r, to masz Express Card 54 a nie PCMCIA.
m.a.j.o.r

to może zapytam inaczej. Jaki modem wybrać w cenie do 200 zł?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Do 200 PLN...To jakis Huawei Np: E156G: Link
Za 270 PLN masz duzo lepszy sprzet od Sierry Wireless U875: Link

Ta dwa modemy maja wejscie na antene zewnetrzna.
E156G HSDPA do 3.6 Mbps a U875 HSPA 7.2/2.0 Mbps.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

SQ08, chyba coś pomyliłeś.
Sierra U875 ma tylko HSDPA 7.2, bez HSUPA.
Sierra U880 i U881 mają HSPA 7.2/2.0.

Obudowy są identyczne dla U875, U880, U881. W środku siedzi moduł na MiniPCI WWAN.
ODPOWIEDZ