Iplus-nagłe obniżenie jakości sygnału

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sobpiotr
Stały użytkownik forum

Iplus-nagłe obniżenie jakości sygnału

Post autor: sobpiotr »

Witam. Jakość Iplusa zawsze wynosiła u mnie ok 40% sygnału UMTS. Jednakże pare miesięcy później, z dnia na dzień zrobiło się 6-15%(waha się) możliwe że w międzyczasie robiłem formata dysku, ale to raczej nie powinno mieć znaczenia....dzwoniąc na infolinię Iplusa dowiedziałem się że jest możliwość ze zmniejszył się w w ustawieniach laptopa pobór energii stąd mniej efektywna praca modemu. Jednakże sprawdziłem-jest on maksymalny. Powiedziano mi że z ich strony cięzko im cokolwiek poradzić żeby jakość sygnału polepszyć. Mieszkam na granicach Wrocławia(jeszcze na terenie miasta). Miał ktoś może podobną sytuację? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus-nagłe obniżenie jakości sygnału

Post autor: krystianb »

No to się chyba zaczęło, rekonfiguracja sieci czyli zmiejszenie mocy nadawania, lub nawet mechanicza zmiana kąta nachylenia anten na nodeB.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
sobpiotr
Stały użytkownik forum

I kiedy wróci mi ta moc? Dodam, ze od paru miesięcy mam słabszy sygnał
Ostatnio zmieniony 2009-08-03, 11:47 przez sobpiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jak nie wraca późno w nocy, to dopiero jak postawią nowego nodeB bliżej Ciebie...

Aha popraw posta, bo jest niezgodny z regulaminem, wielkie litery i interpunkcja.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sobpiotr pisze:dzwoniąc na infolinię Iplusa dowiedziałem się że jest możliwość ze zmniejszył się w w ustawieniach laptopa pobór energii stąd mniej efektywna praca modemu.
Bzdura.
sobpiotr pisze:Miał ktoś może podobną sytuację?
Ja miałem podobną sytuację w innej części miasta. I to była awaria nodeB. A jak jest u Ciebie z prędkościami internetu. Pozostały na takim samym poziomie? Jak tak to nie ma się czym za bardzo przejmować. Jak nie to można się pokusić o jakąś antenę kierunkową.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sobpiotr
Stały użytkownik forum

I kiedy naprawia ta awarie? Co to wogle to nooeb? predkosci pospadaly;/ do 150/200kb(mam modem umts maks 390kb) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Nodeb/bts jest to stacja bazowa z której otrzymujesz sygnał.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sobpiotr pisze:I kiedy naprawia ta awarie?
Tego nawet operator nie wie ;)
sobpiotr pisze:Co to wogle to nooeb?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Node_B potocznie mówiąc jest to nadajnik do którego się łączysz. Jednak to nie nadajnik, bo on nadaje i odbiera sygnał ;)
sobpiotr pisze:predkosci pospadaly;/ do 150/200kb(mam modem umts maks 390kb)
Czyli może to być jakaś awaria. Zgłoś to do operatora, najlepiej mailowo przez BOK opisując dokładnie zaistniałą sytuację.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ