Udostępnianie internetu z komputera stacjonarnego na laptopa

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Udostępnianie internetu z komputera stacjonarnego na laptopa

Post autor: Nikelajer »

Witam serdecznie! W końcu doczekałem się tego, że moja dziewczyna będzie miala laptopa własnego i nie będzie mi przeszkadzać gdy siedzę czasami przy kompie :P Tylko jest i minus tego, mianowicie potrzebował będe podzielić internet, który mam z orange na drugi komputer... Z tego co poczytałem po Faq-ach to problemu być nie powinno, ale chce się spytać kilka rzeczy:

Wydaje mi się, że najtaniej wyszłoby połączenia trybem ad-hoc- musiałbym dokupić do mojego PC jakąś kartę sieciową bezprzewodową i stworzył te połączenie kreatorem. Z tego co zrozumiałem (chociaż już mnie głowa boli i pewnie źle zrozumiałem) będe miał adres IP przydzielony statycznie? I rozumiem tu, że mój PC musi chodzić, i być połączony z internetem aby na laptopie internet też działał ;)

Myślałem też o kupieniu routera, choćby tego: WRT54GL-EU. Tylko nie wiem czy tu można tak zrobić, że kablem ethernet z karty sieciowej z płyty głównej podłączam ten router i udostępniam to ICS-em (bezprzewodowo?)? Czy takie coś jest możliwe w ogóle?

Nie mam pomysłu i pieniędzy na routery typu DrayTek Vigor 2910G, więc proszę Was kolejny raz o pomoc ;) Chodzi mi o jak najtańsze i jak najłatwiejsze połączenie komputera stacjonarnego z notebookiem siecią, w której notebook będzie miał dostęp do internetu ze stacjonarki.

Mam nadzieje, że nie zamieszałem za mocno :P
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnianie internetu z komputera stacjonarnego na laptopa

Post autor: krystianb »

Rozwiązanie 1 jest najtańsze, ip przydzielane statycznie to jest całkiem co innego, dla zjadacza chleba nieważne.

Rozwiązanie drugie dla Ciebie nie ma kompletnie sensu, niepotrzebne wydawanie kasy, ale za około 250zł dało by rade sprowadzić to http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18070 routerek ze złączem usb do modemu, swój komp podłączył byś kablem a notebook łączył by sie po wifi.

Ewentualnie można by zapolowac na używany wl-500g asusa (nie wiem czy literek nie pomyliłem)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Nikelajer

Oba, nie głupi ten routerek.. Tylko ciekawe jak mój e170 będzie na nim śmigać.. Jednak 250zł to już trochę dużo, teraz się wpakowało większość pieniędzy w tego laptopa.. I szkoda że w Polsce nikt tego nie sprzedaje bo z moim szczęściem do sprzętu to z routerem by się po 2-3 miesiącach coś stało ;)

A dynamiczne przydzielanie IP mi się przydaje, dlatego się pytałem ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:A dynamiczne przydzielanie IP mi się przydaje, dlatego się pytałem
Statycznie można zrobić tylko w sieci wewnętrznej, ale dhcp w notebooku też można zostawić zwykle działa bez ustawionego na sztywno ip. Jedyne ustawione na sztywno ip musi być w karcie która udostępnia internet innym komputerom, w twoim wypadku w zakupionej karcie wifi w stacjonarce. Łącze zewnętrzne dalej zostanie z przydzielaniem dynamicznym.
Nikelajer

No właśnie, wiedziałem że tu coś mi tu nie pasowało- ale jak mówie- nie myśle już przez tą głowę ;] Także chyba poleci ad-hoc ;)

To od razu się spytam: orientuje się ktoś w jakiejś dobrej, niedrogiej karcie sieciowej wifi, która będzie działać na windowsie 7 (badz vista bo to praktycznie ten sam system)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Najtaniej by wyszło podłączyć kablem laptopa (inwestycja tylko w kabel). Inne dobre rozwiązanie to sam AP podłączony kablem do PC i do niego laptop po WiFi (np. Tp-Link WA501G)
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

To że najtaniej kablem to ja wiem :] ale laptop cały czas w jednym miejscu stać nie będzie:P Hmm i właśnie o takim AP myślałem- i z tego co widzę to drogi ten nie jest, a na pewno bardziej funkcjonalne rozwiązanie niż po kartach ad-hociem. Czy nie? :P Ad-hoc prostszy w obsłudze z drugiej strony.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Nikelajer pisze:z tego co widzę to drogi ten nie jest, a na pewno bardziej funkcjonalne rozwiązanie niż po kartach ad-hociem. Czy nie?
Tak, co więcej karty sieciowe w trybie ad-hoc najczęściej wspierają tylko słabe szyfrowanie WEP. Więc to żadne zabezpieczenie sieci. Na AP ustawisz sobie nawet WPA2.
Nikelajer pisze:Ad-hoc prostszy w obsłudze z drugiej strony.
Nie, oba rodzaje sieci są równie łatwe w konfiguracji :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nikelajer

To się chyba przekonałem do AP. Mam nadzieje ze tego tp-linka jakoś tanio gdzieś znajde z odbiorem osobistym, bo ost. problemy duże z odbiorem od kurierów;)

edit:
A nie będe potrzebował jeszcze routera oprócz AP? Czy to działać będzie w ten sposób, że do PC idzie net przez modem USB, do tego PC połączony kablem ethernet z karty sieciowej do AP i konfiguruje sieć lan z dostępem do internetu między laptopem posiadającym karte wifi a moim PC? Czyli przydzielam np 192.168.0.1 dla mojej karty sieciowej i 192.168.0.2 dla karty wifi laptopa, bramka 255 itd. I to powinno być wsio?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:A nie będe potrzebował jeszcze routera oprócz AP?
Za router będzie robić komp, na ap będziesz musiał skonfigurować tylko ssid i zabezpieczenia, na kompie stacjonarnym zrobisz to tak jak dla połączenia kablem krosowym. Aha z tego co pamietam to sam ap kosztuje tyle co router, routery czasem nawet tańsze są, a da się na nich to samo zrobić, byle miał możliwość wyłączenia dhcp, wtedy wpina się kabel do lan i też wykorzystuje tylko ap.
Nikelajer

Aha, no to już wszystko zdaje mi się, że wiem. Kupie chyba tego tplinka bo widzę, że dużo osób zadowolonych z niego jest. Tylko się zastanawiam nad mocą antenki- chociaż i tak w obrębie 2 pokoi będzie net udostępniany, więc raczej problemu nie będzie.

btw. a kabel od PC do AP nie musi być skrosowany? tak sie upewniam tylko :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nikelajer pisze:a kabel od PC do AP nie musi być skrosowany?
Nie. Zresztą większość współczesnych sieciówek się sama crossuje w razie potrzeby.
Nikelajer

A dzięki AP będe mógł połączyć więcej niż 1 komputer? Bo sam już nie wiem czy router czy AP brać ;]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikelajer pisze:A dzięki AP będe mógł połączyć więcej niż 1 komputer?
Komputer będzie routerem a AP to tylko tor radiowy WiFi (zamiennik kabla). W takiej sytuacji kupowanie routera nic nie da bo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> będzie musiał być i tak na komputerze zrobiony.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

Ok. No to kupuje AP :] Dzięki wielkie, odezwę się jak kupię i będe miał problem z połączeniem jakimś ;)
Nikelajer

Ok, mam problem :] Jednak to mnie przerosło. Kupiłem AC tp-linkwa501g. podlaczylem go do kompa. ustawilem karte sieciowa w kompie na 192.168.1.2 maska 255... a brama to 192.168.1.1 (czyli IP AC). Z AC sie polaczylem o czym swiadczy migajaca lampka LAN. Teraz za chiny nie moge dojsc jak sie polaczyc z laptopem. Ustawilem w nim na karcie sieciowej bezprzewodowej IP 192.168.1.3 i brame jako ip AC. Tylko pewnie musze jeszcze cos skonfigurowac w AC....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikelajer pisze:ustawilem karte sieciowa w kompie na 192.168.1.2
Musisz przestawić IP AP (WA501G) na 192.168.0.11/255.255.255.0

Potam jak włączysz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> w komputerze to adres komputera zmieni się na 192.168.0.1. Będzie to adres bramy dla innych komputerów.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

Jupi! widzi sie laptop z piecem :D A teraz jak udostępnić internet laptopowi? :)

[ Dodano: 2009-08-07, 20:53 ]
już nie trzeba, poradziłem sobie :)
ODPOWIEDZ