Play Online - rozwiązanie umowy - przydatna informacja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play Online - rozwiązanie umowy - przydatna informacja
witam
Zakładam wątek ku pamięci przyszłych osób rozwiązujących "promocyjne" umowy na czas określony Play Online.
Dotyczą tego poniższe punkty z "Regulamin świadczenia Usług Telekomunikacyjnych dostępu do internetu przez P4 sp. z o.o. dla Abonentów":
"§ 16. Czas obowiązywania umowy oraz zawieszenie usług
1. Umowa może być zawarta na czas określony lub na czas
nieokreślony. Umowa zawarta na czas określony przekształca się
po upływie czasu, na jaki została zawarta, w Umowę zawartą na
czas nieokreślony, chyba że Abonent na 30 dni przed upływem
okresu, na który Umowa została zawarta, zawiadomi Operatora na
piśmie, że nie zamierza korzystać z usług Operatora.
5. Zarówno Abonent, jak i Operator, są uprawnieni do rozwiązania
Umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Okres
wypowiedzenia wynosi 30 dni i liczony jest od pierwszego dnia
Okresu Rozliczeniowego następującego po Okresie
Rozliczeniowym, w którym złożono oświadczenie o rozwiązaniu
Umowy. Umowy zawarte na czas określony mogą określać inne
zasady ich wcześniejszego rozwiązywania."
W przełożeniu - oznacza to, że jeżeli przykładowo umowa na czas określony obowiązuje do 5 sierpnia 2009 (natomiast okres rozliczeniowy jest do 20-go dnia każdego miesiąca), to złożenie wypowiedzenia np. 32 dni wcześniej, 4 lipca, skutkuje zakończeniem umowy dopiero 20 sierpnia 2009 (a nie 5 sierpnia 2009, co mógłby sugerować powyższy ustęp 1 paragrafu 16). Więc jeśli umowa określona ma się zakończyć dokładnie z ostatnim dniem obowiązywania, wypowiedzenie trzeba złożyć co najmniej 30 dni przed "ostatnim" dniem końca okresu rozliczeniowego przypadającego jeszcze w czasie trwania umowy.
Zakładam wątek ku pamięci przyszłych osób rozwiązujących "promocyjne" umowy na czas określony Play Online.
Dotyczą tego poniższe punkty z "Regulamin świadczenia Usług Telekomunikacyjnych dostępu do internetu przez P4 sp. z o.o. dla Abonentów":
"§ 16. Czas obowiązywania umowy oraz zawieszenie usług
1. Umowa może być zawarta na czas określony lub na czas
nieokreślony. Umowa zawarta na czas określony przekształca się
po upływie czasu, na jaki została zawarta, w Umowę zawartą na
czas nieokreślony, chyba że Abonent na 30 dni przed upływem
okresu, na który Umowa została zawarta, zawiadomi Operatora na
piśmie, że nie zamierza korzystać z usług Operatora.
5. Zarówno Abonent, jak i Operator, są uprawnieni do rozwiązania
Umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Okres
wypowiedzenia wynosi 30 dni i liczony jest od pierwszego dnia
Okresu Rozliczeniowego następującego po Okresie
Rozliczeniowym, w którym złożono oświadczenie o rozwiązaniu
Umowy. Umowy zawarte na czas określony mogą określać inne
zasady ich wcześniejszego rozwiązywania."
W przełożeniu - oznacza to, że jeżeli przykładowo umowa na czas określony obowiązuje do 5 sierpnia 2009 (natomiast okres rozliczeniowy jest do 20-go dnia każdego miesiąca), to złożenie wypowiedzenia np. 32 dni wcześniej, 4 lipca, skutkuje zakończeniem umowy dopiero 20 sierpnia 2009 (a nie 5 sierpnia 2009, co mógłby sugerować powyższy ustęp 1 paragrafu 16). Więc jeśli umowa określona ma się zakończyć dokładnie z ostatnim dniem obowiązywania, wypowiedzenie trzeba złożyć co najmniej 30 dni przed "ostatnim" dniem końca okresu rozliczeniowego przypadającego jeszcze w czasie trwania umowy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Play Online - rozwiązanie umowy - przydatna informacja
Norma u wszyskich operatorów. Ale tak nawiasem mówiąc to widzę, że rynek sam zaczyna regulować rozdawanie gigabajtów play'a.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ameryki nie odkryłeś...tak jest u wszystkich opów telekomunikacyjnych.
-
- Stały użytkownik forum
A ja po zerwaniu umowy odniosłem wrażenie, że Play się "mści"
. Nagle po tym, jak już w 100% potwierdziłem rezygnaccję, transfer waha się w granicach 0.5 Mb-0.7. Chyba, że to tylko zbieg okoliczności 

- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Pewnie zbieg okoliczności, chociaż technicznie wykonanie takiego "świństwa" to dla nich żaden problem. O tym jak jest, wiedza juz tylko w samym playu.kult_kazika pisze:A ja po zerwaniu umowy odniosłem wrażenie, że Play się "mści". Nagle po tym, jak już w 100% potwierdziłem rezygnaccję, transfer waha się w granicach 0.5 Mb-0.7. Chyba, że to tylko zbieg okoliczności
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej powinno być odwrotnie... jak by już majstrowali to by Ci podwyższyli prędkość, żebyś jednak sie namyślił. Aha i uważaj na rezygnacje z rezygnacji, bo w niektórych firmach telekom. takie rzeczy przysyłają, jak ktoś dokładnie nie przeczyta i odeśle zamiast podrzeć to dalej ma usługe.kult_kazika pisze:A ja po zerwaniu umowy odniosłem wrażenie, że Play się "mści"
-
- Stały użytkownik forum
Mają mi coś jeszcze przysłać, jednak w rozmowie telefonicznej (a rezygnację składałem w salonie), stanowczo zanegowałem ich ofertę, zaś miła pani oznajmiła, że w takim razie z dniem 1 września odłączą mi sygnał. Pzdr. 

-
TPSA podeslala mojej mamie taka rezygnacje z rezygnacji. Matka szybko i pochopnie podpisala i przez kolejny miesiac musiala meczyc sie z ta dziadoska firma (placac oczywiscie ogromny, pusty abonament) :-/
-
- Guru bezprzewodowy
Też trzeba uważać na nadpłatę, bo niektóre firmy mają gdzieś że chcesz zwrot nadpłaty można wysyłać faxy, dzwonić, listy wysyłać...krystianb pisze:Aha i uważaj na rezygnacje z rezygnacji
-
Witam, ja umowę na Play Online podpisałem (12 miesięczna) 6.10.2008 r.
czy to oznacza, że Okres Zastrzeżony mija mi 5.10.2009?
zdaje mi się, że przegapiłem chyba moment wypowiedzenia umowy bo okres rozliczenoowy od 20 do 19stego... czyli jak złoże wypowiedzenie np 25 sierpnia to kiedy skończy mi się okres płacenia za faktury p4?
czy to oznacza, że Okres Zastrzeżony mija mi 5.10.2009?
zdaje mi się, że przegapiłem chyba moment wypowiedzenia umowy bo okres rozliczenoowy od 20 do 19stego... czyli jak złoże wypowiedzenie np 25 sierpnia to kiedy skończy mi się okres płacenia za faktury p4?
play online - zaufać (przedłużyć) czy nie zaufać? oto jest...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zdaje się, że tak czy siak 19 października.sentinel pisze:zdaje mi się, że przegapiłem chyba moment wypowiedzenia umowy bo okres rozliczenoowy od 20 do 19stego... czyli jak złoże wypowiedzenie np 25 sierpnia to kiedy skończy mi się okres płacenia za faktury p4?
-
krystianb, czyli mam rozumieć, że niejako umowa mi się przedłuża do 19 października?
ale z internetu będę mógł korzystać za ten czas czy będę płacił 'pusty' abonament?

play online - zaufać (przedłużyć) czy nie zaufać? oto jest...
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Umowa chyba przechodzi na czas nieokreślony wtedy więc będziesz mógł korzystać.
-
- Stały użytkownik forum
Ja jeszcze tylko tydzień będę męczył się z Playem, choć nie powiem kilka ciepłych słów na temat ich internetu nie raz pisałem, jednak jestem teraz szczęśliwy, gdyż przechodzę na stabilny (mam nadzieję) kabel, gdzie prędkość neta będzie raczej stała, a nie oscylowała od 128Kb/s do magicznego 1Mb/s
Pozdrawiam

-
Cześć,
trochę się pogubiłem.
Mam do Was pytanie w takim razie. Podpisałem umowę dnia 20.10.2009r. na okres 18 miesięcy. Więc kiedy mam złożyć wypowiedzenie umowy, żeby nic nie dopłacać i nie mieć żadnych problemów. Okres rozliczeniowy mam napisane tak: Od 10 danego m-ca do 9.
Którego dokładnie (proszę dokładną datę) mam do nich złożyć papiery, że chcę rozwiązać umowę?
Pozdrawiam serdecznie.
krzyzak0
trochę się pogubiłem.
Mam do Was pytanie w takim razie. Podpisałem umowę dnia 20.10.2009r. na okres 18 miesięcy. Więc kiedy mam złożyć wypowiedzenie umowy, żeby nic nie dopłacać i nie mieć żadnych problemów. Okres rozliczeniowy mam napisane tak: Od 10 danego m-ca do 9.
Którego dokładnie (proszę dokładną datę) mam do nich złożyć papiery, że chcę rozwiązać umowę?
Pozdrawiam serdecznie.
krzyzak0
- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Najlepiej zobacz jak to jest określone w regulaminie,ponieważ ten często uelga zmianie-sam się o tym przekonałem. Z tego co mi wiadomo to wypowiedzenie umowy możesz zlożyc na miesiac lub 3 mmiesiace wcześniej.
Tak jest chyba u każdego operatora a z pewnością w Play i Era.kult_kazika pisze:A ja po zerwaniu umowy odniosłem wrażenie, że Play się "mści". Nagle po tym, jak już w 100% potwierdziłem rezygnaccję, transfer waha się w granicach 0.5 Mb-0.7. Chyba, że to tylko zbieg okoliczności
W czasie (trakcie) zlożenia rezygnacji usługi nie są aktywowane/deaktywowane automatycznie - trzeba do nich dzwonić by na ten ostatni miesiąc włączyli usługi ręcznie przez BOA.
Przy limicie 4GB w blueconnect zużyłem ponad 50GB danych bo system nie jest w stanie już tego kontrolować

Co do składania wypowiedzenia: liczą się pełne cykle rozliczeniowe. Umowa może kończyć się wcześniej ale zobowiązania mamy do zakończenia cyklu rozliczeniowego, za który oczywiście płacimy

-
- Stały użytkownik forum
HEJ! Mam pytanie do Was.Umowa z P4 na net kończy mi się dokładnie 29XI2010.Czyli kiedy mam im wysłać wypowiedzenie ,żeby nie policzono mi abo za grudzień?
Czy może napisać tak >Wypowiadam Umowę nr123456 z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzenia skutkującego na koniec okresu rozliczeniowego nr tel 790XXXXXX Hasło XXXX.
Tylko jaką datę im wpisać?
Czy może napisać tak >Wypowiadam Umowę nr123456 z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzenia skutkującego na koniec okresu rozliczeniowego nr tel 790XXXXXX Hasło XXXX.
Tylko jaką datę im wpisać?
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki masz okres rozliczeniowy?Matryks pisze:Tylko jaką datę im wpisać?
10, 20, 30?
Przejdź się do salonu Play po formularz wypowiedzenia.Matryks pisze:Czy może napisać tak
-
- Stały użytkownik forum
A gdzie pisze na fakturze jaki mam okres rozliczeniowy? Data nadania faktury to 2010 09 07 a data wystawienia to 03/09/2010 to chyba okres do 10 ?
-
- Guru bezprzewodowy
Szczegóły rozliczenia numeruMatryks pisze:A gdzie pisze na fakturze jaki mam okres rozliczeniowy?
LongPlay 1 ( 20/08/2010 - 19/09/2010 )
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam 01/09/2010-30/09/2010 czyli to 10?
-
- Stały użytkownik forum
Dziś dzwoniła do mnie Pani z P4 i pytała dlaczego chcę zrezygnować z PO.Ja na to ,że wybiorę Centka to powiedziała mi ,że jako stały abonent dostanę PO 5GB za 35 zł albo 10GB za 45( ja tu sługi głosowe mam w we freshu).Potem zapytała się czy może komuś z rodziny bym wsunął ten abo.Ja na to ,że nie mam komu. Ona powiedziała mi ,że da mi na przedłużenie modem Huawei 170C.Ja jej na to ,że nie ma takiego modemu tylko 1750C tu przyznała mi rację.Potem jeszcze raz zapytała czemu nie chcę tego modemu a a Jej ,że P4 miało zwiększyć UP już w III kwartale i przesunięto ten termin na marzec 2011 i wolę ten okres przezimować w Orange.Na tym skończyła się moja rozmowa.Połączenie to był z numeru z clirem.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Play jak zawsze profesjonalny inaczej w podejściu do klientaPiotrG-dz pisze:Połączenie to był z numeru z clirem.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Wow. Naprawdę zależy im na kliencie. Na stronie dostaniesz to samo.PiotrG-dz pisze:że jako stały abonent dostanę PO 5GB za 35 zł albo 10GB za 45
-
- Stały użytkownik forum
Dziś doszedł do mnie list z P4 i proponują mi 10GB za 35 bez modemu na 12 miesięcy.

-
- Guru bezprzewodowy
Można prosić o zdjęcie, skan?PiotrG-dz pisze:Dziś doszedł do mnie list z P4 i proponują mi 10GB za 35 bez modemu na 12 miesięcy.
-
- Stały użytkownik forum
Na razie mam rozładowany aparat.Promocja nazywa się "RePlay Online Ekstra bez modemu".
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko problem w tym, że nie ma oficjalnie takiej oferty.PiotrG-dz pisze: "RePlay Online Ekstra bez modemu"
Zastanawiam się, czy zaoferowali specjalną ofertę, czy pomyliłeś 35zł rabatu z 35zł/mies
http://www.playmobile.pl/pl/promocja/dl ... eEkstra5GB
http://www.playmobile.pl/pl/promocja/dl ... Ekstra10GB
-
- Stały użytkownik forum
To standardowa opcja lub "prawie".
Tutaj macie ofertę bez modemu --Link do strony-- Swoją drogą wolę ofertę Play bez telefonu w taryfach na firmę.
B525s-23a, RBM5