Odzyskanie ważnego pliku - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Odzyskanie ważnego pliku - problem
Witam,
Mam windows vista home premium 32-bitowa sp2 oraz HDD 250GB 2 partycje c: oraz d:
z partycji d: usunąłem ważny plik o nazwie dokumentacja.html (42,50KB) w dniu 27.06.2009
plik jest mi teraz cholernie potrzebny, próbowałem wieloma programami odzyskać dane ale nie znajduje mi całkowicie tego pliku mam dysk SATA
czy ktoś z Was zna dobre programy, które pomogą mi odzyskać ten plik?
dzięki za pomoc
Mam windows vista home premium 32-bitowa sp2 oraz HDD 250GB 2 partycje c: oraz d:
z partycji d: usunąłem ważny plik o nazwie dokumentacja.html (42,50KB) w dniu 27.06.2009
plik jest mi teraz cholernie potrzebny, próbowałem wieloma programami odzyskać dane ale nie znajduje mi całkowicie tego pliku mam dysk SATA
czy ktoś z Was zna dobre programy, które pomogą mi odzyskać ten plik?
dzięki za pomoc
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Odzyskanie ważnego pliku - problem
Pewnie Cię nie pocieszę, ale plik został nadpisany na HDD więc pewnie go nie ma już.
Możesz jeszcze spróbować programu Easy Recovery PRO. Niestety płatne i tylko trial, ale zawsze coś.
Możesz jeszcze spróbować programu Easy Recovery PRO. Niestety płatne i tylko trial, ale zawsze coś.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
neokant, po miesiącu to pozostaje chyba tylko usługa odzyskiwania danych u profesjonalistów za ciężką kasę. Oczywiście gwarancji nie ma.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A może kolega miał opcję przywracania systemu włączoną? Jeśli tak to można spróbować przywrócić system do danego punktu. Spróbuj.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Boras, przywracanie dotyczy rejestru systemu i ewentualnie newralgicznych plików systemu.
-
A to przepraszam za wprowadzenie w błąd, myślałem że taki punkt przywracania zapisuje wszystko łącznie z każdym rodzajem plików aktualnie znajdujących się na dysku i robi takiego backupa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Robi backup'a tylko systemowych plików. Prywatnych plików użytkownika nie rusza. Może tylko wywalić pliki exe zainstalowane później niż data backup'a.
-
A tak na przyszłość zapytam są jakiś programy, którymi da się zrobić jakiś obraz całego systemu wraz z aktualnymi plikami aby w razie czego wszystko przywrócić? Coś mi się obiło o uszy Express Recovery Manager? Czy on do tego nie służył?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Robisz po prostu backup całego hdd. Z tego co wiem Nero ma taką funkcję. Robisz bootowalną płytę/dysk z obrazem dysku i po prostu nagrywasz na dysk w kompie obraz backup. 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z płatnych to Acronis TrueImage, Norton Ghost. Z darmowych np. DriveImage XML.
-
Ok dziękuję, muszę się zaopatrzyć w taki program, tyle czasu żyłem w świadomości, że windowsowskie przywracanie systemu mnie w razie co ratuje, dobrze że się nie przekonałem na własnej skórze. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ratuje tylko system jako taki, ale i nie zawsze. 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Dla odzyskania pliku wypróbuj Handy Recovery 1.0. Późniejsze wersje tego programu są już odpłatne.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
KrissTofferr, tak, jak napisali koledzy powyżej - po takim czasie pozostaje najczęściej tylko profesjonalne odzyskiwanie za ciężkie pieniądze.
A do odzyskiwania plików z krótszego okresu czasu, mogę polecić PhotoRec - darmowy, pod wszystkie praktycznie systemy desktopowe i najczęściej potrafił u mnie odzyskać więcej plików niż np. Easy Recovery, Handy Recovery czy GetDataBack.
A do odzyskiwania plików z krótszego okresu czasu, mogę polecić PhotoRec - darmowy, pod wszystkie praktycznie systemy desktopowe i najczęściej potrafił u mnie odzyskać więcej plików niż np. Easy Recovery, Handy Recovery czy GetDataBack.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
PhotoRec jest bardzo dobry do odzyskiwania archiwów, filmów, zdjęć,
ale nie odzyska pliku html i innych plików o niezdefiniowanej budowie.
Przyszło mi jeszcze na myśl że można samemu użyć podobnej jak w PhotoRec metody czyli w programie do edycji dysku zadać wyszukiwanie unikalnego słowa które powinno występować tylko w tamtym pliku html.
Nawiasem mówiąc to wątpię w możliwość odzyskiwania danych nadpisanych (nawet w FBI, NSA itd )
Przyszło mi jeszcze na myśl że można samemu użyć podobnej jak w PhotoRec metody czyli w programie do edycji dysku zadać wyszukiwanie unikalnego słowa które powinno występować tylko w tamtym pliku html.
Nawiasem mówiąc to wątpię w możliwość odzyskiwania danych nadpisanych (nawet w FBI, NSA itd )
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W pamięciach typu flash chyba rzeczywiście można o tym zapomnieć, natomiast istnieje szansa odzyskania z nośników magnetycznych, bo dopiero kilkukrotne ich nadpisanie jest równoznaczne z nieodwracalną ich utratą. Istnieją przecież specjalne metody (np. Gutmanna), które poprzez wielokrotne nadpisywanie danych odpowiednimi wzorcami definitywnie uniemożliwiają ich odzyskanie.KrissTofferr pisze:Nawiasem mówiąc to wątpię w możliwość odzyskiwania danych nadpisanych (nawet w FBI, NSA itd )
PhotoRec potrafi odzyskiwać również pliki tekstowe, a html można podsunąć pod ten właśnie typ plików.KrissTofferr pisze:PhotoRec jest bardzo dobry do odzyskiwania archiwów, filmów, zdjęć,
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie tak, można to zrobić poprzez odczyt spejalna głowicą rozpoznającą poziom "namagnesowania" odfiltorwać ostatni plik i odczytać ze śladu, ale pozostaje problem pozostałości po plikach wcześniej zapisanych, możliwe to jest tylko wtedy gdy wszyski inne pliki zapisane w danym miejscu na dysku były znane i można je odfiltrować.kszaq pisze:natomiast istnieje szansa odzyskania z nośników magnetycznych, bo dopiero kilkukrotne ich nadpisanie jest równoznaczne z nieodwracalną ich utratą.
Spójrz wyrzej, dane musiały by być 100% losowe, a to w programach komputerowych jest ciężkie do zrealizowania, zwykle stosuje tablice danych pseudolowowych.kszaq pisze:wielokrotne nadpisywanie danych odpowiednimi wzorcami definitywnie uniemożliwiają ich odzyskanie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Taki pewien to na 100% od niedawna nie jestem. Otóż zdarzyło mi się, że po przywróceniu systemu straciłem kilka plików xls z pulpituja.michal pisze:Boras, przywracanie dotyczy rejestru systemu i ewentualnie newralgicznych plików systemu.

Jest taki miły, darmowy program o nazwie Recuva KLIK, który odzyskuje sprawnie dane z pamięci typu flashkszaq pisze:W pamięciach typu flash chyba rzeczywiście można o tym zapomniećKrissTofferr pisze:Nawiasem mówiąc to wątpię w możliwość odzyskiwania danych nadpisanych (nawet w FBI, NSA itd )

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To się zdarza. Jak pliki zostały stworzone po zrobieniu punktu przywracania.canidy pisze:po przywróceniu systemu straciłem kilka plików xls z pulpitu
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Przy obecnie używanych gęstościach upakowania danych wystarczy kilkukrotne nadpisanie danymi losowymi. Tak mówi sam Peter Gutmann w "Epilogue" do swojego artykułu - Secure Deletion of Data from Magnetic and Solid-State Memory.kszaq pisze:Istnieją przecież specjalne metody (np. Gutmanna), które poprzez wielokrotne nadpisywanie danych odpowiednimi wzorcami definitywnie uniemożliwiają ich odzyskanie.
Skopiuj na pendrive z 10 plików HTML, sformatuj pendrive (w trybie szybkim) i spróbuj je odzyskać w PhotoRec. Ja próbowałem. Odzyskałem końcówkę jakiegoś pliku PostScript, i kilkanaście wycinków z plików tekstowych (nic z tamtych html).kszaq pisze:PhotoRec potrafi odzyskiwać również pliki tekstowe, a html można podsunąć pod ten właśnie typ plików.
[ Dodano: 2009-08-06, 13:38 ]
Przywracanie systemu "wymiata" wszystko. Bezpieczne są tylko pliki w katalogu "Moje dokumenty".canidy pisze:zdarzyło mi się, że po przywróceniu systemu straciłem kilka plików xls z pulpitu
Fajny. Działa jak PhotoRec ale ma GUIcanidy pisze:Jest taki miły, darmowy program o nazwie Recuva