Odzyskanie ważnego pliku - problem

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
neokant
Stały użytkownik forum

Odzyskanie ważnego pliku - problem

Post autor: neokant »

Witam,

Mam windows vista home premium 32-bitowa sp2 oraz HDD 250GB 2 partycje c: oraz d:
z partycji d: usunąłem ważny plik o nazwie dokumentacja.html (42,50KB) w dniu 27.06.2009
plik jest mi teraz cholernie potrzebny, próbowałem wieloma programami odzyskać dane ale nie znajduje mi całkowicie tego pliku mam dysk SATA
czy ktoś z Was zna dobre programy, które pomogą mi odzyskać ten plik?

dzięki za pomoc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Odzyskanie ważnego pliku - problem

Post autor: ja.michal »

Pewnie Cię nie pocieszę, ale plik został nadpisany na HDD więc pewnie go nie ma już.
Możesz jeszcze spróbować programu Easy Recovery PRO. Niestety płatne i tylko trial, ale zawsze coś.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

neokant, po miesiącu to pozostaje chyba tylko usługa odzyskiwania danych u profesjonalistów za ciężką kasę. Oczywiście gwarancji nie ma.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

A może kolega miał opcję przywracania systemu włączoną? Jeśli tak to można spróbować przywrócić system do danego punktu. Spróbuj.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Boras, przywracanie dotyczy rejestru systemu i ewentualnie newralgicznych plików systemu.
Boras

A to przepraszam za wprowadzenie w błąd, myślałem że taki punkt przywracania zapisuje wszystko łącznie z każdym rodzajem plików aktualnie znajdujących się na dysku i robi takiego backupa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Robi backup'a tylko systemowych plików. Prywatnych plików użytkownika nie rusza. Może tylko wywalić pliki exe zainstalowane później niż data backup'a.
Boras

A tak na przyszłość zapytam są jakiś programy, którymi da się zrobić jakiś obraz całego systemu wraz z aktualnymi plikami aby w razie czego wszystko przywrócić? Coś mi się obiło o uszy Express Recovery Manager? Czy on do tego nie służył?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Robisz po prostu backup całego hdd. Z tego co wiem Nero ma taką funkcję. Robisz bootowalną płytę/dysk z obrazem dysku i po prostu nagrywasz na dysk w kompie obraz backup. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Z płatnych to Acronis TrueImage, Norton Ghost. Z darmowych np. DriveImage XML.
Boras

Ok dziękuję, muszę się zaopatrzyć w taki program, tyle czasu żyłem w świadomości, że windowsowskie przywracanie systemu mnie w razie co ratuje, dobrze że się nie przekonałem na własnej skórze. :roll:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ratuje tylko system jako taki, ale i nie zawsze. ;)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Dla odzyskania pliku wypróbuj Handy Recovery 1.0. Późniejsze wersje tego programu są już odpłatne.
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

KrissTofferr, tak, jak napisali koledzy powyżej - po takim czasie pozostaje najczęściej tylko profesjonalne odzyskiwanie za ciężkie pieniądze.

A do odzyskiwania plików z krótszego okresu czasu, mogę polecić PhotoRec - darmowy, pod wszystkie praktycznie systemy desktopowe i najczęściej potrafił u mnie odzyskać więcej plików niż np. Easy Recovery, Handy Recovery czy GetDataBack.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

PhotoRec jest bardzo dobry do odzyskiwania archiwów, filmów, zdjęć,
ale nie odzyska pliku html i innych plików o niezdefiniowanej budowie.
Przyszło mi jeszcze na myśl że można samemu użyć podobnej jak w PhotoRec metody czyli w programie do edycji dysku zadać wyszukiwanie unikalnego słowa które powinno występować tylko w tamtym pliku html.
Nawiasem mówiąc to wątpię w możliwość odzyskiwania danych nadpisanych (nawet w FBI, NSA itd )
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

KrissTofferr pisze:Nawiasem mówiąc to wątpię w możliwość odzyskiwania danych nadpisanych (nawet w FBI, NSA itd )
W pamięciach typu flash chyba rzeczywiście można o tym zapomnieć, natomiast istnieje szansa odzyskania z nośników magnetycznych, bo dopiero kilkukrotne ich nadpisanie jest równoznaczne z nieodwracalną ich utratą. Istnieją przecież specjalne metody (np. Gutmanna), które poprzez wielokrotne nadpisywanie danych odpowiednimi wzorcami definitywnie uniemożliwiają ich odzyskanie.
KrissTofferr pisze:PhotoRec jest bardzo dobry do odzyskiwania archiwów, filmów, zdjęć,
ale nie odzyska pliku html i innych plików o niezdefiniowanej budowie.
PhotoRec potrafi odzyskiwać również pliki tekstowe, a html można podsunąć pod ten właśnie typ plików.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kszaq pisze:natomiast istnieje szansa odzyskania z nośników magnetycznych, bo dopiero kilkukrotne ich nadpisanie jest równoznaczne z nieodwracalną ich utratą.
Teoretycznie tak, można to zrobić poprzez odczyt spejalna głowicą rozpoznającą poziom "namagnesowania" odfiltorwać ostatni plik i odczytać ze śladu, ale pozostaje problem pozostałości po plikach wcześniej zapisanych, możliwe to jest tylko wtedy gdy wszyski inne pliki zapisane w danym miejscu na dysku były znane i można je odfiltrować.
kszaq pisze:wielokrotne nadpisywanie danych odpowiednimi wzorcami definitywnie uniemożliwiają ich odzyskanie.
Spójrz wyrzej, dane musiały by być 100% losowe, a to w programach komputerowych jest ciężkie do zrealizowania, zwykle stosuje tablice danych pseudolowowych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

ja.michal pisze:Boras, przywracanie dotyczy rejestru systemu i ewentualnie newralgicznych plików systemu.
Taki pewien to na 100% od niedawna nie jestem. Otóż zdarzyło mi się, że po przywróceniu systemu straciłem kilka plików xls z pulpitu :(
kszaq pisze:
KrissTofferr pisze:Nawiasem mówiąc to wątpię w możliwość odzyskiwania danych nadpisanych (nawet w FBI, NSA itd )
W pamięciach typu flash chyba rzeczywiście można o tym zapomnieć
Jest taki miły, darmowy program o nazwie Recuva KLIK, który odzyskuje sprawnie dane z pamięci typu flash :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

canidy pisze:po przywróceniu systemu straciłem kilka plików xls z pulpitu :(
To się zdarza. Jak pliki zostały stworzone po zrobieniu punktu przywracania.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

kszaq pisze:Istnieją przecież specjalne metody (np. Gutmanna), które poprzez wielokrotne nadpisywanie danych odpowiednimi wzorcami definitywnie uniemożliwiają ich odzyskanie.
Przy obecnie używanych gęstościach upakowania danych wystarczy kilkukrotne nadpisanie danymi losowymi. Tak mówi sam Peter Gutmann w "Epilogue" do swojego artykułu - Secure Deletion of Data from Magnetic and Solid-State Memory.
kszaq pisze:PhotoRec potrafi odzyskiwać również pliki tekstowe, a html można podsunąć pod ten właśnie typ plików.
Skopiuj na pendrive z 10 plików HTML, sformatuj pendrive (w trybie szybkim) i spróbuj je odzyskać w PhotoRec. Ja próbowałem. Odzyskałem końcówkę jakiegoś pliku PostScript, i kilkanaście wycinków z plików tekstowych (nic z tamtych html).

[ Dodano: 2009-08-06, 13:38 ]
canidy pisze:zdarzyło mi się, że po przywróceniu systemu straciłem kilka plików xls z pulpitu
Przywracanie systemu "wymiata" wszystko. Bezpieczne są tylko pliki w katalogu "Moje dokumenty".
canidy pisze:Jest taki miły, darmowy program o nazwie Recuva
Fajny. Działa jak PhotoRec ale ma GUI :)
ODPOWIEDZ