przenosiny iplus>blueconnect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maciejd
Początkujący użytkownik forum

przenosiny iplus>blueconnect

Post autor: maciejd »

Witam szanowną brać,

Do tej pory używałem iplusa z modemem Option GlobeTrotter EDGE + zewnętrzna antena. Jakoś to ciężko działało, często zrywało połączenie - postanowiłem przenieść się do ery. Kupiony starter z modemem ZTE MF626 daje mi takie samo połączenie a do tegomi go nie zrywa. Wywnioskowałem więc, że skoro na takim dongielku USB mam to samo co na karcie PCMCIA z anteną to warto włożyć kartę sim ery do modemu plusa. Tu napotkałem problem z połączeniem się przez dial-up (zgodnie z forumową instrukcją) w związku z czym mam kilka pytań:

Modem option globetrotter edge w plusie miał simlocka?
Firmware tego modemu był robiony pod oprogramowanie iplus manager i nie zadziała z niczym innym?
Jeżeli tak, to czy ktoś mógłby mnie poratować odpowiednimi linkami? Zdejmowanie simlocka w domu i zmiana oprogramowania to dla mnie nowość.

pozdrawiam
Maciek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: przenosiny iplus>blueconnect

Post autor: krystianb »

Być może simlock jest taka możliwość być może to były ostatnie modemy z simlockiem plus'a.
Ale czy na karcie ery nie ma czasem pin'u?
Czy modem po włożeniu karty ery loguje sie do sieci - odpowiednia sygnalizacja diodą, bo tam jest chyba tylko czerwona.
Czy zmieniłeś apn komendą at+cgdcont=(nie pamiętam dokładnie), ewnetualnie jaki apn masz po podaniu komnedy at+cgdcont? w hyper terminalu?

Co do zdjęcia simlocka to z optiona za darmo się chyba nie da, jak masz go dłużej niż 2 lata to mógł byś sie do plusa przejść czy za darmo nie zdejmą. Firmware nie ma tu nic do rzeczy, jak modem działa z jedną siecią to i z innymi powinien działać. Ale obstaiam to że apn jest "www.plusgsm.pl" zamiat "internet"
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
maciejd
Początkujący użytkownik forum

Post autor: maciejd »

Pewnie masz rację co do APNu i całego dial-upa, ja jednak poszedłem na łatwiznę i ściągnąłem GTTM ze strony optiona. Załadowałem profil PL ERA postpaid z jego bazy i wszystko zaskoczyło. Nawet nie miał simlocka, miałem dużo szczęścia :). Dzięki.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

maciejd pisze:Nawet nie miał simlocka, miałem dużo szczęścia
Jakie tam szczęście, plus od dawna się nie bawi w simlocki na modemach, nie myślałem tylko że od tak dawna. Chyba przewidzieli sytuację kiedy zdjęcie simlocka z modemu będzie kosztowało 5-10zł (praktycznie wszystko co sprzedają czyli huawei) bez ruszania sie z domu :rotfl:

Aha jak masz antene kierunkową to nie zapomnij jej na nowy bts nastawić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ