Witam szanowną brać,
Do tej pory używałem iplusa z modemem Option GlobeTrotter EDGE + zewnętrzna antena. Jakoś to ciężko działało, często zrywało połączenie - postanowiłem przenieść się do ery. Kupiony starter z modemem ZTE MF626 daje mi takie samo połączenie a do tegomi go nie zrywa. Wywnioskowałem więc, że skoro na takim dongielku USB mam to samo co na karcie PCMCIA z anteną to warto włożyć kartę sim ery do modemu plusa. Tu napotkałem problem z połączeniem się przez dial-up (zgodnie z forumową instrukcją) w związku z czym mam kilka pytań:
Modem option globetrotter edge w plusie miał simlocka?
Firmware tego modemu był robiony pod oprogramowanie iplus manager i nie zadziała z niczym innym?
Jeżeli tak, to czy ktoś mógłby mnie poratować odpowiednimi linkami? Zdejmowanie simlocka w domu i zmiana oprogramowania to dla mnie nowość.
pozdrawiam
Maciek
przenosiny iplus>blueconnect
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: przenosiny iplus>blueconnect
Być może simlock jest taka możliwość być może to były ostatnie modemy z simlockiem plus'a.
Ale czy na karcie ery nie ma czasem pin'u?
Czy modem po włożeniu karty ery loguje sie do sieci - odpowiednia sygnalizacja diodą, bo tam jest chyba tylko czerwona.
Czy zmieniłeś apn komendą at+cgdcont=(nie pamiętam dokładnie), ewnetualnie jaki apn masz po podaniu komnedy at+cgdcont? w hyper terminalu?
Co do zdjęcia simlocka to z optiona za darmo się chyba nie da, jak masz go dłużej niż 2 lata to mógł byś sie do plusa przejść czy za darmo nie zdejmą. Firmware nie ma tu nic do rzeczy, jak modem działa z jedną siecią to i z innymi powinien działać. Ale obstaiam to że apn jest "www.plusgsm.pl" zamiat "internet"
Ale czy na karcie ery nie ma czasem pin'u?
Czy modem po włożeniu karty ery loguje sie do sieci - odpowiednia sygnalizacja diodą, bo tam jest chyba tylko czerwona.
Czy zmieniłeś apn komendą at+cgdcont=(nie pamiętam dokładnie), ewnetualnie jaki apn masz po podaniu komnedy at+cgdcont? w hyper terminalu?
Co do zdjęcia simlocka to z optiona za darmo się chyba nie da, jak masz go dłużej niż 2 lata to mógł byś sie do plusa przejść czy za darmo nie zdejmą. Firmware nie ma tu nic do rzeczy, jak modem działa z jedną siecią to i z innymi powinien działać. Ale obstaiam to że apn jest "www.plusgsm.pl" zamiat "internet"
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Pewnie masz rację co do APNu i całego dial-upa, ja jednak poszedłem na łatwiznę i ściągnąłem GTTM ze strony optiona. Załadowałem profil PL ERA postpaid z jego bazy i wszystko zaskoczyło. Nawet nie miał simlocka, miałem dużo szczęścia
. Dzięki.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jakie tam szczęście, plus od dawna się nie bawi w simlocki na modemach, nie myślałem tylko że od tak dawna. Chyba przewidzieli sytuację kiedy zdjęcie simlocka z modemu będzie kosztowało 5-10zł (praktycznie wszystko co sprzedają czyli huawei) bez ruszania sie z domumaciejd pisze:Nawet nie miał simlocka, miałem dużo szczęścia

Aha jak masz antene kierunkową to nie zapomnij jej na nowy bts nastawić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!