Router Wifi do domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router Wifi do domu
Witam,
chciałbym zakupić router do domu (podłączenie z kablówką po rj45).
Nie mam zbyt wielkich wymagań - chcę po prostu aby urządzenia działało stabilnie. Nie planuję żadnych większych operacji może poza postawieniem serwera w przyszłości na własne potrzeby.
Wstępnie zdecydowałem się na Dir-300 lub Dir-320(z powodu printservera) . Zanim jednak kupię któryś z tych modeli chciałbym zapytać:
- czy wg. was to dobry wybór w tej kategorii cenowej.
- czy jest na rynku jakieś urządzenie godne zaufania i w podobnej cenie tj ~200zł, które posiadałoby port usb do podłączenia pamięci flash lub dysku przenośnego?
z góry dziękuję za odpowiedzi
chciałbym zakupić router do domu (podłączenie z kablówką po rj45).
Nie mam zbyt wielkich wymagań - chcę po prostu aby urządzenia działało stabilnie. Nie planuję żadnych większych operacji może poza postawieniem serwera w przyszłości na własne potrzeby.
Wstępnie zdecydowałem się na Dir-300 lub Dir-320(z powodu printservera) . Zanim jednak kupię któryś z tych modeli chciałbym zapytać:
- czy wg. was to dobry wybór w tej kategorii cenowej.
- czy jest na rynku jakieś urządzenie godne zaufania i w podobnej cenie tj ~200zł, które posiadałoby port usb do podłączenia pamięci flash lub dysku przenośnego?
z góry dziękuję za odpowiedzi
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router Wifi do domu
Nie. D-Linki nie są godne zaufania.oswald pisze:czy wg. was to dobry wybór w tej kategorii cenowej.
Niestety, za jakość trzeba zapłacić. Do 2 stów ciężko będzie coś znaleźć (ja nie znam).oswald pisze:czy jest na rynku jakieś urządzenie godne zaufania i w podobnej cenie tj ~200zł, które posiadałoby port usb do podłączenia pamięci flash lub dysku przenośnego?
-
W takim razie co byś polecił do zastosowań domowych w segmencie do 150zł bez żadnych bajerów typu printservery etc. Nie chcę wydawać więcej bo i tak 90% czasu spędzam w sieci w firmie. Patrzyłem na najtańszy model linksysa ale ma bardzo złe opinie w sieci - podobno ciągle się wiesza. D-link 300 miał raczej pochlebne opinie wśród użytkowników domowych. Chętnie jednak poznam inne rozwiązania, bo mam starego d-linka w domu (g604T) i strasznie często się wiesza - teraz zmieniam dostawcę internetu i jest szansa coś z tym zrobić.
[ Dodano: 2009-08-06, 16:53 ]
Zastanawiam się jeszcze nad tym modelem: http://bestcom.eu/index.php?cid=39&scid ... LinWRT54GL. Co prawda jest trochę droższy od moich zamierzeń, ale jeśli jest to model wart rozważania to proszę o informację.
[ Dodano: 2009-08-06, 16:53 ]
Zastanawiam się jeszcze nad tym modelem: http://bestcom.eu/index.php?cid=39&scid ... LinWRT54GL. Co prawda jest trochę droższy od moich zamierzeń, ale jeśli jest to model wart rozważania to proszę o informację.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Myślę, ze WRT54GL to wlasnie najlepsze wyjście.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jest, jeśli jesteś w stanie dorzucić te parę zł do WRT54GL to ja bym brał z zamkniętymi oczami.
-
Dzięki,
w takim razie chyba wezmę tego linksysa. Dorzucenie tych paru złotych nie jest problemem, ale mam taką chorobę, że zawsze kupuję wszystko w dziedzinie komputerów na wyrost i chciałem z tym powalczyć... Ale może faktycznie nie warto oszczędzać aż tak bardzo.
Wczoraj znalazłem jeszcze to http://www.morele.net/linksys-wireless- ... ee-229774/ - czyli router + usb za niewielkie pieniądze, ale się powstrzymam, żeby żona nie narzekała ;-)
Dzięki za poradę.
w takim razie chyba wezmę tego linksysa. Dorzucenie tych paru złotych nie jest problemem, ale mam taką chorobę, że zawsze kupuję wszystko w dziedzinie komputerów na wyrost i chciałem z tym powalczyć... Ale może faktycznie nie warto oszczędzać aż tak bardzo.
Wczoraj znalazłem jeszcze to http://www.morele.net/linksys-wireless- ... ee-229774/ - czyli router + usb za niewielkie pieniądze, ale się powstrzymam, żeby żona nie narzekała ;-)
Dzięki za poradę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale żeby komputery podłączały się do niego w "N" trzeba dokupić nowe karty WiFi pracujące w "N" i produkcji Linksysa.oswald pisze:czyli router + usb za niewielkie pieniądze
Nie pomagam na PW!
-
Tak, ale z opisu wynika że jest kompatybilny także z b/g. Mi bardziej chodziło tutaj o coś z portem usb, bo to fajna sprawa jako dodatkowy dysk dostępny z sieci. Ostatnio natknąłem się na opis jak ktoś przerabiał dir-320 na takie urządzenie - fajna sprawa.
Ale ostatecznie nie będę znowu kupował sobie gadżetu bo i tak w planach mam postawić serwer z obsługą ftp i svn więc to zbędny wydatek.
Ale ostatecznie nie będę znowu kupował sobie gadżetu bo i tak w planach mam postawić serwer z obsługą ftp i svn więc to zbędny wydatek.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Kompatybilny jest, ale po co kupować sprzęt N nie wykorzystując jego możliwości? A żeby je wykorzystać jak padło wyżej potrzebujesz także kart zgodnych z N.oswald pisze:Tak, ale z opisu wynika że jest kompatybilny także z b/g.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Tak jak pisałem wcześniej po to aby mieć USB ;-)
Z mojego (pobieżnego) przeglądu wynika, że to najtańszy markowy router (310zł), który posiada port USB do podpięcia zewnętrznego dysku.
Z mojego (pobieżnego) przeglądu wynika, że to najtańszy markowy router (310zł), który posiada port USB do podpięcia zewnętrznego dysku.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jeszcze zanim kupisz sprawdź jakie transfery osiąga dysk podłączony pod to USB.oswald pisze:który posiada port USB do podpięcia zewnętrznego dysku
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
oswald, jak chcesz coś porządnego koniecznie z USB to bierz Asus WL-500g Premium (najlepiej v1, ale i v2 da radę). Cena trochę wyższa, ale ma co trzeba i nie przepłacasz za N-kę. Do tego śmiga z dyskiem i Tomato. Tylko tak jak wspomniał wyżej kolega wojteks, transfery na dysk podłączony pod router nie są rewelacyjne.