Router Wifi do domu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
oswald
Początkujący użytkownik forum

Router Wifi do domu

Post autor: oswald »

Witam,

chciałbym zakupić router do domu (podłączenie z kablówką po rj45).
Nie mam zbyt wielkich wymagań - chcę po prostu aby urządzenia działało stabilnie. Nie planuję żadnych większych operacji może poza postawieniem serwera w przyszłości na własne potrzeby.

Wstępnie zdecydowałem się na Dir-300 lub Dir-320(z powodu printservera) . Zanim jednak kupię któryś z tych modeli chciałbym zapytać:
- czy wg. was to dobry wybór w tej kategorii cenowej.
- czy jest na rynku jakieś urządzenie godne zaufania i w podobnej cenie tj ~200zł, które posiadałoby port usb do podłączenia pamięci flash lub dysku przenośnego?

z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router Wifi do domu

Post autor: Jo_gurt »

oswald pisze:czy wg. was to dobry wybór w tej kategorii cenowej.
Nie. D-Linki nie są godne zaufania.
oswald pisze:czy jest na rynku jakieś urządzenie godne zaufania i w podobnej cenie tj ~200zł, które posiadałoby port usb do podłączenia pamięci flash lub dysku przenośnego?
Niestety, za jakość trzeba zapłacić. Do 2 stów ciężko będzie coś znaleźć (ja nie znam).
oswald

W takim razie co byś polecił do zastosowań domowych w segmencie do 150zł bez żadnych bajerów typu printservery etc. Nie chcę wydawać więcej bo i tak 90% czasu spędzam w sieci w firmie. Patrzyłem na najtańszy model linksysa ale ma bardzo złe opinie w sieci - podobno ciągle się wiesza. D-link 300 miał raczej pochlebne opinie wśród użytkowników domowych. Chętnie jednak poznam inne rozwiązania, bo mam starego d-linka w domu (g604T) i strasznie często się wiesza - teraz zmieniam dostawcę internetu i jest szansa coś z tym zrobić.

[ Dodano: 2009-08-06, 16:53 ]
Zastanawiam się jeszcze nad tym modelem: http://bestcom.eu/index.php?cid=39&scid ... LinWRT54GL. Co prawda jest trochę droższy od moich zamierzeń, ale jeśli jest to model wart rozważania to proszę o informację.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Myślę, ze WRT54GL to wlasnie najlepsze wyjście.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak jest, jeśli jesteś w stanie dorzucić te parę zł do WRT54GL to ja bym brał z zamkniętymi oczami.
oswald

Dzięki,

w takim razie chyba wezmę tego linksysa. Dorzucenie tych paru złotych nie jest problemem, ale mam taką chorobę, że zawsze kupuję wszystko w dziedzinie komputerów na wyrost i chciałem z tym powalczyć... Ale może faktycznie nie warto oszczędzać aż tak bardzo.

Wczoraj znalazłem jeszcze to http://www.morele.net/linksys-wireless- ... ee-229774/ - czyli router + usb za niewielkie pieniądze, ale się powstrzymam, żeby żona nie narzekała ;-)

Dzięki za poradę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

oswald pisze:czyli router + usb za niewielkie pieniądze
Ale żeby komputery podłączały się do niego w "N" trzeba dokupić nowe karty WiFi pracujące w "N" i produkcji Linksysa.
Nie pomagam na PW!
oswald

Tak, ale z opisu wynika że jest kompatybilny także z b/g. Mi bardziej chodziło tutaj o coś z portem usb, bo to fajna sprawa jako dodatkowy dysk dostępny z sieci. Ostatnio natknąłem się na opis jak ktoś przerabiał dir-320 na takie urządzenie - fajna sprawa.

Ale ostatecznie nie będę znowu kupował sobie gadżetu bo i tak w planach mam postawić serwer z obsługą ftp i svn więc to zbędny wydatek.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

oswald pisze:Tak, ale z opisu wynika że jest kompatybilny także z b/g.
Kompatybilny jest, ale po co kupować sprzęt N nie wykorzystując jego możliwości? A żeby je wykorzystać jak padło wyżej potrzebujesz także kart zgodnych z N.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
oswald

Tak jak pisałem wcześniej po to aby mieć USB ;-)
Z mojego (pobieżnego) przeglądu wynika, że to najtańszy markowy router (310zł), który posiada port USB do podpięcia zewnętrznego dysku.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

oswald pisze:który posiada port USB do podpięcia zewnętrznego dysku
To jeszcze zanim kupisz sprawdź jakie transfery osiąga dysk podłączony pod to USB.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

oswald, jak chcesz coś porządnego koniecznie z USB to bierz Asus WL-500g Premium (najlepiej v1, ale i v2 da radę). Cena trochę wyższa, ale ma co trzeba i nie przepłacasz za N-kę. Do tego śmiga z dyskiem i Tomato. Tylko tak jak wspomniał wyżej kolega wojteks, transfery na dysk podłączony pod router nie są rewelacyjne.
ODPOWIEDZ