Udostępnianie Internetu

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iksnawiasx]
Początkujący użytkownik forum

Udostępnianie Internetu

Post autor: iksnawiasx] »

Witam.
Mam pewien dość ciekawy problem. Mam dwa laptopy wyposażone w WLAN. Pierwszy, nieco starszy z gniazdem PCMCIA, do którego pasuje mój blueconnect oraz drugi, nowszy, który już ma złącze ExpressCard i owy bc modem nie pasuje...
Chciałbym z pierwszego udostępniać Internet blueconnect tak, bym na tym drugim mógł z niego korzystać.
Jednym słowem, pierwszy ma być serwerem, a drugi klientem.

Czy jest takie coś możliwe?
Jeśli tak, to jak tego dokonać???

Mam też router D-linka DI-524. Czy jest np. możliwość połączenia laptopa z blueconnectem kablem sieciowym pod złącze WAN w routerze, tak by udostępniał on Internet przez WiFi na drugiego laptopa?

Kupno nowego modemu do notebooka pod ExpressCard odpada.

Proszę o pomoc ;)
  • Nie gadaj z idiotą, bo ściągnie cię na swój poziom i pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnianie Internetu

Post autor: YaHooo »

iksnawiasx] pisze:Jeśli tak, to jak tego dokonać???
Patrz mój poradnik > Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie ad-hoc <.
iksnawiasx] pisze:Czy jest np. możliwość połączenia laptopa z blueconnectem kablem sieciowym pod złącze WAN w routerze, tak by udostępniał on Internet przez WiFi na drugiego laptopa?
Tu robisz nieco inaczej. Komputer podłączasz do normalnego gniazda LAN. Na potrach LAN wyłączasz DHCP. Tak aby komputer miał adres 192.169.0.1 (wymagany przez ICS). Załączasz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i normalnie łączysz się drugim komputerem z siecią założoną na routerze.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
iksnawiasx]
Początkujący użytkownik forum

Post autor: iksnawiasx] »

Dzięki wielkie. Wielki szacunek panowie, naprawdę. Robiłem wszystko wg poradnika i nie miałem żadnych problemów :)

Macie piwo.
  • Nie gadaj z idiotą, bo ściągnie cię na swój poziom i pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

iksnawiasx] pisze:Dzięki wielkie.
Nie ma za co, od tego jest forum :)
iksnawiasx] pisze: Robiłem wszystko wg poradnika i nie miałem żadnych problemów :)
To się cieszę, że działa poprawnie :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ