Nokia 5300 i GPRS

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anhelius
Początkujący użytkownik forum

Nokia 5300 i GPRS

Post autor: Anhelius »

Witam,

Mam takowy problem z modemem GRPS. Mam telefon 5300 w sieci Era. Korzystałem z internetu przez RPRS w tym teleofnie a dokladnie korzystalem z mobilnego GG. Wszystko pieknie chodzilo gdy pewnego poranka sie budze, chce wejsc na GG i... nie moge w ogole polaczyc sie z internetem (wszystko mam poprawnie skonfigurowane, jednego dnia chodzilo a drugiego przesrtalo). Nie wyskakuje zaden blad ze usluga GPRS niedostepna itd, nie ma nwet w ogole zadnej inicjacji polaczenia (nie wyskakuje mi nawet ikonka litery "E"). Nie moge nawet wyslac zadnego MMS, nic nie moge zrobic jesli chodzi o GPRS, tak jak by mi sie modem w tym telefonie popsul... Wie ktos co mozna z tym zrobic?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Nokia 5300 i GPRS

Post autor: Jaco »

Anhelius pisze:Wie ktos co mozna z tym zrobic?
Nie grzebałeś nic w konfiguracjach? Myślę że tu leży problem. Ewentualnie przywróć telefon do ustawień fabrycznych.
Anhelius
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Anhelius »

Nic nie zmienialem w ustawieniach. Przywrocilem ustawienia fabryczne ale to tez nie poskutkowalo :<
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Anhelius pisze:nie wyskakuje mi nawet ikonka litery "E"
Czy w
Menu > Settings > Configuration
masz pozycję "Preferred access point"?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Anhelius pisze:Nie moge nawet wyslac zadnego MMS, nic nie moge zrobic jesli chodzi o GPRS, tak jak by mi sie modem w tym telefonie popsul.
A może po prostu poszukaj na stronie operatora krótkiego kodu aktywującego GPRS? Bo to wygląda też na to jakby Ci się wyłączyła usługa pakietowej transmisji danych na karcie SIM.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Bo to wygląda też na to jakby Ci się wyłączyła usługa pakietowej transmisji danych na karcie SIM.
Wtedy telefon powinien krzyczeć, że nie ma dostępu do gprsu. Bardziej to wygląda na wyłączenie transmisji pakietowej w samym telefonie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ