czy móglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób połączyć te dwa urządzenie, mam telefon +internet w Netii. Od Netii dostałem router Zyxel P-2602R-D1A, ale chcę rozdzielić neta bezprzewodowo na trzy lapki, mam do tego linksysa WAG200G w którym brakuje wyjścia telefonicznego, jak to wszystko sklecić, by działał telefon i net ? Z góry dziękuję za pomoc
Jak połączyć - Zyxel P-2602R-D1A i Linksys WAG200G
Moderator: Moderatorzy
-
arthuras
- Początkujący użytkownik forum
Jak połączyć - Zyxel P-2602R-D1A i Linksys WAG200G
Witam,
czy móglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób połączyć te dwa urządzenie, mam telefon +internet w Netii. Od Netii dostałem router Zyxel P-2602R-D1A, ale chcę rozdzielić neta bezprzewodowo na trzy lapki, mam do tego linksysa WAG200G w którym brakuje wyjścia telefonicznego, jak to wszystko sklecić, by działał telefon i net ? Z góry dziękuję za pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak połączyć - Zyxel P-2602R-D1A i Linksys WAG200G
arthuras, jesteś pewny, że jest to WAG200G? Bo WAG200G ma wejście telefoniczne.
Podobnie wygląda np. WRT54GC.
-
arthuras
Oczywiście, wejście ma, ale jak napisałem wyżej, chodzi mi o wyjście do którego mógłbym podłączyć telefon. W Zyxel'u jest wyjście by podłączyć a w Linksysie nie ma, więc jak zrobić by telefon był podłączony do zyxela, a linksys rozdzielał neta ?Jo_gurt pisze:arthuras, jesteś pewny, że jest to WAG200G? Bo WAG200G ma wejście telefoniczne.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
arthuras, aa, nie załapałem, że chodzi o bramkę VoIP 
W takim razie lepiej by było kupić coś innego niż ten WAG200G, ale jak już jest to spróbujmy sobie poradzić.
Generalnie chodzi o to, żeby ZyXEL był głównym routerem (czyli on loguje się do sieci Netii i on NATuje twoją sieć), natomiast WAG200 będzie tylko switchem i AP. Czyli:
1. Skonfiguruj ZyXELa odpowiednio (jeśli na nim działasz to pewnie jest OK, czyli na kompie nie wpisujesz użytkownika i hasła Netii). Zakładam, że jego domyślny adres to 192.168.1.1.
2. Na Linksysie:
- ustaw LAN na 192.168.1.2 (od tej pory na ten adres będziesz się do niego logował)
- wyłącz serwer DHCP
- skonfiguruj szyfrowanie, najlepiej WPA2
3. Zepnij gniazdo LAN (Ethernet) ZyXELa z gniazdem LAN Linksysa zwykłym kablem sieciowym.
I to w zasadzie na tyle. Kompy łączysz kablem lub przez WiFi do Linksysa (3 gniazda LAN wolne).
W takim razie lepiej by było kupić coś innego niż ten WAG200G, ale jak już jest to spróbujmy sobie poradzić.
Generalnie chodzi o to, żeby ZyXEL był głównym routerem (czyli on loguje się do sieci Netii i on NATuje twoją sieć), natomiast WAG200 będzie tylko switchem i AP. Czyli:
1. Skonfiguruj ZyXELa odpowiednio (jeśli na nim działasz to pewnie jest OK, czyli na kompie nie wpisujesz użytkownika i hasła Netii). Zakładam, że jego domyślny adres to 192.168.1.1.
2. Na Linksysie:
- ustaw LAN na 192.168.1.2 (od tej pory na ten adres będziesz się do niego logował)
- wyłącz serwer DHCP
- skonfiguruj szyfrowanie, najlepiej WPA2
3. Zepnij gniazdo LAN (Ethernet) ZyXELa z gniazdem LAN Linksysa zwykłym kablem sieciowym.
I to w zasadzie na tyle. Kompy łączysz kablem lub przez WiFi do Linksysa (3 gniazda LAN wolne).
-
arthuras
Dzięki za pomoc, nie przyszło mi do głowy, że mogę połączyć przez te gniazda (dla mnie to były wyjścia), jutro popróbujęJo_gurt pisze:...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wszelkie gniazda tego typu to nie są w zasadzie wejścia czy wyjścia, bo oferują komunikację dwukierunkowąarthuras pisze:dla mnie to były wyjścia
-
arthuras
Dzięki Jo_gurt, poszło bezboleśnie