Jak połączyć - Zyxel P-2602R-D1A i Linksys WAG200G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arthuras
Początkujący użytkownik forum

Jak połączyć - Zyxel P-2602R-D1A i Linksys WAG200G

Post autor: arthuras »

Witam,
czy móglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób połączyć te dwa urządzenie, mam telefon +internet w Netii. Od Netii dostałem router Zyxel P-2602R-D1A, ale chcę rozdzielić neta bezprzewodowo na trzy lapki, mam do tego linksysa WAG200G w którym brakuje wyjścia telefonicznego, jak to wszystko sklecić, by działał telefon i net ? Z góry dziękuję za pomoc :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak połączyć - Zyxel P-2602R-D1A i Linksys WAG200G

Post autor: Jo_gurt »

arthuras, jesteś pewny, że jest to WAG200G? Bo WAG200G ma wejście telefoniczne.
Podobnie wygląda np. WRT54GC.
arthuras

Jo_gurt pisze:arthuras, jesteś pewny, że jest to WAG200G? Bo WAG200G ma wejście telefoniczne.
Podobnie wygląda np. WRT54GC.
Oczywiście, wejście ma, ale jak napisałem wyżej, chodzi mi o wyjście do którego mógłbym podłączyć telefon. W Zyxel'u jest wyjście by podłączyć a w Linksysie nie ma, więc jak zrobić by telefon był podłączony do zyxela, a linksys rozdzielał neta ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

arthuras, aa, nie załapałem, że chodzi o bramkę VoIP :)
W takim razie lepiej by było kupić coś innego niż ten WAG200G, ale jak już jest to spróbujmy sobie poradzić.
Generalnie chodzi o to, żeby ZyXEL był głównym routerem (czyli on loguje się do sieci Netii i on NATuje twoją sieć), natomiast WAG200 będzie tylko switchem i AP. Czyli:
1. Skonfiguruj ZyXELa odpowiednio (jeśli na nim działasz to pewnie jest OK, czyli na kompie nie wpisujesz użytkownika i hasła Netii). Zakładam, że jego domyślny adres to 192.168.1.1.
2. Na Linksysie:
- ustaw LAN na 192.168.1.2 (od tej pory na ten adres będziesz się do niego logował)
- wyłącz serwer DHCP
- skonfiguruj szyfrowanie, najlepiej WPA2
3. Zepnij gniazdo LAN (Ethernet) ZyXELa z gniazdem LAN Linksysa zwykłym kablem sieciowym.
I to w zasadzie na tyle. Kompy łączysz kablem lub przez WiFi do Linksysa (3 gniazda LAN wolne).
arthuras

Jo_gurt pisze:...
I to w zasadzie na tyle. Kompy łączysz kablem lub przez WiFi do Linksysa (3 gniazda LAN wolne).
Dzięki za pomoc, nie przyszło mi do głowy, że mogę połączyć przez te gniazda (dla mnie to były wyjścia), jutro popróbuję :), a Linksys pozostał po Orange'u.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

arthuras pisze:dla mnie to były wyjścia
Wszelkie gniazda tego typu to nie są w zasadzie wejścia czy wyjścia, bo oferują komunikację dwukierunkową :) Ja używam słowa "wejście" w sensie gniazda, czyli coś gdzie można "wejść" kablem (tylko proszę nie kojarzyć za daleko ;) ). Ale tak jak mówię - w sensie technicznym to są porty in/out.
arthuras

Dzięki Jo_gurt, poszło bezboleśnie :zdrowko:
ODPOWIEDZ