Problem z gt max :[
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z gt max :[
jesli ktos wie co jest przyczyna to bardzo prosze o pomoc...
jak wlaczam komputer to przy modemie dioda miga non stop na jaskrawy kolor, jak fiolet..(tak przedtem nie bylo...migalo ale to co jakis czas a nie ciagle)... i nie moge sie polaczyc z netem...nie mam pojecia co sie stało....
Bardzo prosze o pomoc!
Pozdrawiam!
jak wlaczam komputer to przy modemie dioda miga non stop na jaskrawy kolor, jak fiolet..(tak przedtem nie bylo...migalo ale to co jakis czas a nie ciagle)... i nie moge sie polaczyc z netem...nie mam pojecia co sie stało....
Bardzo prosze o pomoc!
Pozdrawiam!
-
- Stały użytkownik forum
Re: Problem z gt max :[
Pojawilo sie to nagle czy bawiles sie w zmiane oprogramowania modemu?
Option GT Max 3.19Hd - Blueconnect
-
- Użytkownik forum
pojawilo sie nagle.....zawieszal sie i takie cos sie dzialo wiec restarowalem kompa albo wylaczalem i pozniej dzialalo a teraz jest caly czas tak...korzystam z iPlus Meneger (moze to jest tego wina, nie wiem) a teraz przelozylem modem i korzystam z GC 79 i dziala....nie mam pojecia
-
- Stały użytkownik forum
pytam bo wg opisu z tego watka http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990, takie miganie wskazuje na blad firmware modemu.. :
Firmware (GPRS or UMTS stack) crash:
In this case, both leds blink alternating (fast)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez luki, łącznie zmieniany 1 raz.
Option GT Max 3.19Hd - Blueconnect
-
- Użytkownik forum
wiec jak to mozna naprawic zeby byo poprawnie??
-
- Użytkownik forum
szczerze mowiac to ja nawet nie wiem co to jest firmware....jak to mozna zmienic?juz nie mam sil do tego....a bylo tak fajnie jak sie smigalo na umtsie...to zawsze cos sie musi skopac....
Bardzo prosze o wskazowki co dalej mam robic. z gory dziekuje
Bardzo prosze o wskazowki co dalej mam robic. z gory dziekuje
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Może masz ustawiony modem do pracy w trybie "tylko UMTS" i zwyczajnie nie masz zasięgu UMTS? Na swoim modemie (mam Fusion+) jak nie mam rzeczywistego zasięgu UMTS a go narzucę "siłą" przed połączeniem za pomocą aplikacji pogara (POLECAM), to dioda zmienia barwę z niebieskiej na fioletową i do tego zaczyna szybko mrugać. Oczywiście o połączeniu nie ma w takim wypadku mowy.hajjdi pisze:a bylo tak fajnie jak sie smigalo na umtsie...to zawsze cos sie musi skopac
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
-
- Użytkownik forum
w sumie cos sie bawilem tym zasiegiem ale jak to zmienic ten zasieg w iPlus Meneger? wiesz??bo ja tego nie umiem zrobic
- bob
- Guru bezprzewodowy
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Niestety nie wiew, bo nie używałem tej aplikacji. Tryby pracy modemu zmieniam przed połączeniem aplikacją pogara lub komendami AT. Poszukaj na forum, jest masa informacji na ten temat. Tak przy okazji zakładam, że modem masz prawidłowo zainstalowany w systemie i dopisałeś też dodatkowe polecenie inicjujące.hajjdi pisze:jak to zmienic ten zasieg w iPlus Meneger?
-
- Użytkownik forum
napisz jakie chceesz parametry?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Chodzi mi o producenta płyty głównej i przejściówki PCMCIA jeśli to komp stacjonarny.Jeżeli masz notebooka to markę.
-
- Użytkownik forum
mam Toshibe model A70
-
- Początkujący użytkownik forum
Niestety, przykra sprawa ale modem jest uwalony. Ja właśnie będę wysyłał już drugą sztukę do naprawy (wymainy na nowy). Jeśli ktoś potrafi wymienić firmware (tak sugeruje producent) na niedziałającym sprzęcie to proszę o informacje. Jak sam szukałem rozwiązania znalazłem na paru forach dyskusje na temat fioletowej diody w GTmax'ie, tak więc problem nie jest tylko u nas. Dzieje się tak w momencie używania modemu na skraju zasiegu UMTS - modem przełącza się wtedy pomiędzy UMTS/EDGE i coś się rypie w sofcie (pewnie jakieś szpilki napięcia zasilającego). Na początku po jakimś czasie pracy zapalała się fioletowa dioda, wystarczyło "przeresetować" modem i chodził dalej, potem coraz częściej się wieszał aż w końcu sypnął się na amen.
I tu przestroga dla wszystkich użytkowników GTmax - jak jest słaby UMTS przełączać ręcznie na GPRS !!! Ciekawe tylko które modemy się sypią bo z tego co znalazłem są dwie wersje, jedne w których numery zaczynają się od GA... i drugie bodajże GM...
I tu przestroga dla wszystkich użytkowników GTmax - jak jest słaby UMTS przełączać ręcznie na GPRS !!! Ciekawe tylko które modemy się sypią bo z tego co znalazłem są dwie wersje, jedne w których numery zaczynają się od GA... i drugie bodajże GM...
-
- Użytkownik forum
dzieki za informacje....jak masz zamiar wymieniac modem to znaczy ze masz gwarancje na niego i bez problemu wymienia na nowy?ja bede mial widocznie wiekszy problem bo karte kypilem na allegro i ona jest w sieci t mobile wiec gwarancja bedzie uwzgledniana chyba w niemczech....zarabiscie...czyli kasa poszla w nic
-
Wczoraj spotkało mnie to samo, obie diody bardzo szybko błyskają. Nie da się nawet firmware wgrać, bo wywala, że nie znaleziono karty. Padło samo znienacka, nic akurat nie zmieniałem. Całe szczęście, że miałem jeszcze jeden modem, na którym teraz śmigam.
Chyba nie do końca jest to wina zasięgu UMTS, bo akurat antena jest na budynku obok i zasięg był dobry, nie przełączał się.
Reanimować się już chyba tego nie da?
Chyba nie do końca jest to wina zasięgu UMTS, bo akurat antena jest na budynku obok i zasięg był dobry, nie przełączał się.
Reanimować się już chyba tego nie da?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja tak mam raz na dłuższy czas (co pare miesięcy sie zdarza) na moim gt 3g+, tyle że mu restart poprzez wyciągniecie i włożenie wystarcza. I dalej działa jak wcześniej. Dzieje sie to i na kilku nodeB w zasiegu jak i na jednym.PeBek pisze:Wczoraj spotkało mnie to samo, obie diody bardzo szybko błyskają.
Chociaż jak czytam opis z poprzedniej strony to tak troche mi to wygląda sygnał zatrzymaniu modemu z powodu przegrzania.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Wcześniej też miałem tak, że pomagało wyciągnięcie, czasami nawet sam do siebie dochodził. Z przegrzania to raczej nie, bo zdarzało się, że dopiero co włączyłem laptopa i zaczął wariować.krystianb pisze:Chociaż jak czytam opis z poprzedniej strony to tak troche mi to wygląda sygnał zatrzymaniu modemu z powodu przegrzania.
Znalazłem jakieś firmware i da się je wrzucić, wszystko jest ok do czasu restartowania przez program upgrade'ujący. Wtedy modem zaczyna błyskać diodami i sytuacja się powtarza.