Orange Free 39.50 -> Orange Free Optimum

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

Orange Free 39.50 -> Orange Free Optimum

Post autor: marens »

Udało mi się dziś zmigrować z Orange Free 39.50 do Orange Free Optimum.
Jest to zadanie dla osób o mocnych nerwach, choć nie mówię że niewykonalne.
Podpisywałem miesiąc temu umowę na Orange Free 39,50 nie mając pojęcia, że wejdzie oferta Orange Optimum.

Zacznijmy od początku:
pkt. Orange nr 1

Chciałbym wziąć Orange Optimum na 30dniowy test.
Nie ma problemu, podpisujemy umowę a tu ciach. Błędny statut karty dualnej. Niestety nie możemy wydać panu umowy wraz z kartą sim. No to weźmy Orange Freedom Pro, wszystko fajnie a tu wyskakuje depozyt 300zł. Teraz pytanie, jaki koszt za zerwanie Orange Free 39,50 musiałbym ponieść. Niestety nie mamy skanu pana umowy w systemie więc nie jestem w stanie panu wyliczyć.

pkt. Orange nr 2

Nie ma problemu, podpisujemy umowę a tu ciach. Błędny statut karty dualnej. Niestety nie możemy wydać panu umowy wraz z kartą sim. Zadzwonię do pana za 2 godziny postaramy się odblokować kartę. Dzień dobry, karta działa ale musiałby pan wpłacić depozyt 300zł. Zerwanie Orange Free 300-400zł więc Panu się to nie opłaca. Tak sobie myślę mam Was gdzieś, do 3 razy sztuka. Jak za pierwszym razem przeszło tylko karty nie mogli sparować to za trzecim razem przejdzie

*100
O co chodzi z depozytem. blablabla nie ma pan opłaconych 3 faktur bo jest pan naszym abonentem od miesiąca. Niestety nie mam w systemie pana umowy i nie jestem w stanie wyliczyć.

pkt Orange nr 3

Nie ma problemu, podpisujemy umowę i o dziwo wszystko działa. Brak depozytu, brak problemów z kartą RUIM. Teraz otwartym tekstem, a miałem z sobą umowę na Orange Free, czy ma pani w systemie moją umowę na 39,50 czy skasowała się bo nikt nie ma dostępu aby wyliczyć karę umowną :rotfl:

Ta mi się śmieje w twarz, że przecież ma podgląd więc "tamci" też musieli mieć.
Wie pan, kara umowna 0zł, gdyż suma przyznanych ulg przez Orange to 0zł. Ale zrobimy tak, ja wygeneruje formularz zerwania umowy i tam będzie kwota kary umownej. Gdyby coś tutaj ma pan moją wizytówkę i proszę się powołać na mnie ale oprócz tego jest wypowiedzenie umowy i 0zł razem podpisujemy się.

Faktycznie mam napisane Rozwiązanie umowy w trakcie promocji, zgodnie z regulaminowym okresem wypowiedzenia tj. 2009-09-15 i naliczeniem opłaty w wysokości 0PLN (Orange Free 0PLN)

Co ciekawe konsultankta ma bardzo niski kod sprzedawcy. Zastanawiam się, czy kod sprzedawcy = ranga sprzedawcy (przykład WAR000) gdyż mieści się w pierwszej dziesiątce. Inni sprzedawcy z którymi miałem kontakt mieli numery kilkadziesiąt.

AnyData ADU 635
=> jako jedyny na rynku obsługuje technologię: HSPA, UMTS, EDGE, GPRS i CDMA
=> łączność z komputerem za pomoca kabla USB
=> 2 anteny - wewnętrzna i zewnętrzna
=> intuicyjny wybór sieci UMTS/GSM lub CDMA dzięki aplikacji pokazującej zasięg w danej technologii.
=> Brak Sim Locka co jest wielkiem wyjątkiem w Orange.
Obrazek

Zawartość pudełka
=> Modem ADU-635WA
=> Płyta CD
=> Instrukcja obsługi
=> Kabel USB
=> Zasilacz sieciowy
=> Antena zewnętrzna CMDA 450
=> Karta gwarancyjna
=> Uchwyt z baterią

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange Free 39.50 -> Orange Free Optimum

Post autor: adixm »

Czyli nie brales modemu do Orange Free mam rozumiec?
marens
Guru bezprzewodowy

Dobrze rozumiesz i dzięki temu udało mi się uniknąć kary umownej, tylko wszyscy głupa rżnęli w tej sprawie.
Aleks7
Użytkownik forum

Post autor: Aleks7 »

Czyli mnie także wprowadzili w błąd. Też nie brałem modemu a umowę podpisałem na rok i po 7 miesiącach czyli w styczniu chciałem przejść na freedom pro, a oni mi tu z 500zł wyjeżdżają. I czekałem do końca umowy :/ a mogłem uniknąć tej męczarni z GPRS
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Aleks7 pisze:Też nie brałem modemu a umowę podpisałem na rok i po 7 miesiącach czyli w styczniu chciałem przejść na freedom pro, a oni mi tu z 500zł wyjeżdżają.
Po 6 lipca zmieniło się prawo i dlatego marens nic nie zapłacił. Też dzięki temu, że umowa była skonstruowana tak a nie inaczej. Choć nie wiem czy z fakturą za 39.5 nie przyjdzie opłata aktywacyjna w pełnej kwocie 300zł. Chyba że już nie ma tego zapisu o zniżce na aktywacje.
Jak ka bym się chciał teraz pozbyć umowy z play'a to bym musiał oddać po 35zł za każdy miesiąc, bo zniżkę mam na każdej fakturze ;/ (chińskiego złomu od play też nie brałem) Ale to i tak mniej niż 1500zł kary umownej, która jest w cyrografie. Z resztą w ogóle to było absurdalne bo cała umowa jest na 540zł (12x 45zł) a kara 1500. :rotfl:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:Z resztą w ogole to było absurdalne bo cała umowa jest na 540zł (12x 45zł) a kara 1500.
Masakra :rotfl:
To Orange jest bardziej uczciwe: Kara w umowie 550 zł,a umowa na 725 zł (120,78 zł x 50% x 12)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Patryk_ pisze:Masakra
Play daje zniżke tylko na abo, kara pozostaje jak w umowie na 18m 80zł z modemem. :rotfl: Ale co tam, jak by chcieć taka umowe rozwiązać to płaci się reszte abo, i składa wypowiedzenie z datą zakończenia umowy na pierwszy dzień po okresie zastrzeżonym.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W iPlusie jakbym zerwał teraz umowę przy promocji iPlus60 na 12 miesięcy ze zniżką 50% to bym zapłacił 300zł kary. Cały abo za rok ma 360zł.
marens
Guru bezprzewodowy

Wypowiedzenie wygląda tak, więc opłata karna wynosi 0zł
Obrazek
Za 2-3tygodnie oddam Optimum pod pretekstem, że nie ma zasięgu CMDA w miejscy gdzie chce korzystać i wszyscy będą zadowoleni. Ja pozbędę się Orange (czyt. po wakacjach nie będzie potrzebny bo we Wrocławiu działa Play).
Teraz szukam haka na Playa jakby tu się pozbyć głosowego oraz danych.

Jak pozbędę się Orange/Play to wtedy będę mógł pozostać w Plusie który wg. mnie jest najlepszą siecią. Pojutrze stuknie 8 lat posiadania przez moją skromną osobę komórki i 5letni okres surfowania po sieciach. Jako nastolatek mogę sobie pozwolić na taką "zabawę" ale 20-latek trzeba się ustatkować i pozostać z Polkomtelu gdzie przez te długie lata miałem najmniej przygód. :)

Dodam, że ta cała grupa TP ma tak niesamowity burdel w systemie, że szkoda gadać.
Dwie aktywacje zawiesiły się w systemie i Optimum mogą sobie wsadzić gdzieś.
Dopiero za 6dni będzie można coś z tym zrobić. Nie wiem jaką mają procedurę aktywacyjną ale jak Polkomtel oraz P4 są w stanie podpisywać i uruchamiać umowy online to dlaczego w Orżnąć są ciągłe problemy.

Niektórzy powiedzą, że to nieodpowiedzialne podpisywać umowy a je potem zrywać.
Nieodpowiedzialne byłoby podpisać umowę i nie opłacić kary umownej. To że podpisuje umowy z których można się łatwo wyplątać to skutek przemyślanego działania( z Playem to inna gadka)
Ostatnio zmieniony 2009-08-12, 16:42 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:to wtedy będę mógł pozostać w Plusie który wg. mnie jest najlepszą siecią.
Ale długo i w bólach do tego (skądinąd słusznego) wniosku dochodziłeś :hyhy:
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Ale długo i w bólach do tego wniosku
marens pisze:wg. mnie jest najlepszą siecią.
dochodziłeś :hyhy:
Oczywiście ta lepszość, to nie to że Plus jest najlepszy z najlepszych tylko najlepsze rozwiązanie dla mnie.
ODPOWIEDZ