Wyzwanie. WiFi z antenami kierunkowymi na odległość 800m

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Van GORRE
Początkujący użytkownik forum

Wyzwanie. WiFi z antenami kierunkowymi na odległość 800m

Post autor: Van GORRE »

Witka.
Mieszkam w lesie i jako jedyny z trzech domostw mogłem podłączyć Internet (neostrada). Obecnie posiadam router Linskys WAG200G (standardowa antenka dookólna 2-3dBi, nie wymienialna). Sąsiad jest oddalony o 100 metrów i dzieli nas pas gęstych drzew, zamontowaliśmy u niego jakąś kartę WiFi Edimax (na USB, modelu nie pamiętam) i podpięliśmy do tego antenę YAG 15dBi, sygnał jest na poziomie 30-40%. Jest dobrze. Sprzęt mieliśmy ustawiony na wysokości 4 metrów nad ziemią (na piętrze). Jednak wyzwaniem jest zapodanie Internetu do drugiego domu oddalonego o 800 metrów a przeszkodą także jest las.

Wysokość mojego domu to około 7 metrów ale antenę nie będę montować na dachu. Mam zamiar postawić ją na poddaszu, chyba nie będzie problemu by przebiła się przez cienką warstwę ocieplenia i dachówek? Nie mogę postawić masztu
Jak to ma wyglądać w praktyce ukazuje poniższy rysunek

Dom 1 to mój, 3-4 komputery.
Dom 2 to sąsiad oddalony o około 100 metrów, 1 komputer.
Dom 3 to sąsiad oddalony o około 800 metrów, 2-4 komputery.

Jak to ma wyglądać.
W moim domu chyba musi być router z dwiema antenami. Pierwsza zwykła dookólna abym miał sygnał WiFi w domu i w obszarze 50 metrów. Z tej anteny będzie pobierać sygnał DOM 2 w którym będzie jakiś YAG. Druga antena "duża" ma wysyłać sygnał do DOM 3.
W DOM 3 sytuacja musi być jak u mnie, duża antena ma odbierać sygnał ode mnie a mała rozsyłać sygnał w obszarze około 50 metrów.
Najbardziej interesuje mnie połączenie z moim domem (DOM1) i domem sąsiada (DOM3).
Czy wykonanie tego jest możliwe?
Jeżeli tak to jaka będzie strata sygnału przez zagradzające drzewa (głównie iglaste)?
Ile może wynieść cena sprzętu? Zakładam ,że będzie potrzebny router ADSL do mnie i jakiś do sąsiada (DOM 3), oraz dwie "duże anteny".
Czy istnieje jakakolwiek inna możliwość zamontowania Internetu w DOM 3 (choćby na jednym komputerze), nie kombinując w powyższy sposób? Pomijam net pokroju GSM gdyż obecnie z takiego korzystają i mają transfer pokroju 3-10 kb/s.

Dlaczego napisałem dwie anteny na dom, nie wiem czy antena kierunkowa pokroju YAG czy większa będzie działać jak do okólna i rozsyłać sygnał dookoła domu.

Obaj sąsiedzi nie mają możliwości podłączenia Internetu gdyż ten oddalony o 100 metrów nie ma możliwości technicznych a ten drugi oddalony o 800 metrów nie ma kabli telefonicznych i korzysta z telefonu satelitarnego od TP.Obrazek
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Wyzwanie. WiFi z antenami kierunkowymi na odległość 800m

Post autor: Patryk »

Van GORRE pisze:Czy wykonanie tego jest możliwe?
Przez drzewa - niewykonalne.
Musisz wyjśc ponad korony.

A antena bazowa na poddaszu...bez komentarza.

[ Dodano: 2009-08-13, 08:21 ]
Van GORRE pisze:Czy istnieje jakakolwiek inna możliwość zamontowania Internetu w DOM 3
Tak - VDSL albo światłowód.
Lub wifi z widocznościa anten.

Poza tym Neostrady nie wolno dzielic poza lokal !

[ Dodano: 2009-08-13, 08:24 ]
Van GORRE pisze:i korzysta z telefonu satelitarnego od TP.
Telefon satelitarny od TP ?
Praktycznie nie ma takiej usługi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Van GORRE pisze:W moim domu chyba musi być router z dwiema antenami. Pierwsza zwykła dookólna abym miał sygnał WiFi w domu i w obszarze 50 metrów. Z tej anteny będzie pobierać sygnał DOM 2 w którym będzie jakiś YAG. Druga antena "duża" ma wysyłać sygnał do DOM 3.
To też nie przejdzie. Anteny w takim routerze nie są równoważne. Jedna jest główna a druga pomocnicza.
Van GORRE pisze:nie wiem czy antena kierunkowa pokroju YAG czy większa będzie działać jak do okólna i rozsyłać sygnał dookoła domu.
Nie będzie.

Kilka ogólnych zasad budowania sieci WiFi:
1. Zawsze widoczność optyczna jeśli poza domem.
2. Anteny i ogólnie sprzęt dobiera się do konkretnego zastosowania, czyli jeśli link p2p to link p2p i nie liczyć, że będzie służyć do czegoś innego
3. Anteny dobrych firm, nigdy z allegro.
4. Minimalizować długość kabli antenowych. Zawsze lepiej AP+słabsza antenka na krótkim kablu niż długi kabel i jakieś gridy po 30dBi na 500m.

Także niestety - jeśli ma to działać sensownie (a nawet w ogóle) to trzeba się za to porządnie zabrać, zaplanować no i być gotowym na wydatek.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Także niestety - jeśli ma to działać sensownie (a nawet w ogóle) to trzeba się za to porządnie zabrać, zaplanować no i być gotowym na wydatek.
Nic dodać nic ująć.
Także Van GORRE, przemyśl to dobrze czy chcesz sie pchać w takie coś, co nie będzie działało.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Van GORRE

Na byle czym to się tego nie zrobi, tego jestem świadom. Myślałem aby nająć do tego jakąś firmę ale na tym zakuprzu nic takiego nie znalazłem. Masztu i tak postawić nie mogę a antena nie może być widoczna poza budynkiem "takie przepisy". Będę musiał jakoś inaczej pokombinować.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Van GORRE pisze:takie przepisy
Jakie przepisy? :zdziwko: To jakiś obiekt zabytkowy?
Van GORRE

Jo_gurt pisze:Jakie przepisy? :zdziwko: To jakiś obiekt zabytkowy?
Hehe Leśniczówka czyli państwowy obiekt, takie "cuda" mogą być byle nie były widoczne. Były już jaja z zamontowaniem anteny satelitarnej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Van GORRE, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Van GORRE pisze:takie "cuda" mogą być byle nie były widoczne.
To trzeba panel wkomponować w komin :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Van GORRE, a no tak. W sumie leśniczówka wg przepisów to obiekt lasów państwowych czyli w świetle prawa to jest "las" a nie budynek. :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2009-08-14, 21:36 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Coś jak tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:BTS_N ... _Sopot.jpg ;)
ODPOWIEDZ