Mieszkam w lesie i jako jedyny z trzech domostw mogłem podłączyć Internet (neostrada). Obecnie posiadam router Linskys WAG200G (standardowa antenka dookólna 2-3dBi, nie wymienialna). Sąsiad jest oddalony o 100 metrów i dzieli nas pas gęstych drzew, zamontowaliśmy u niego jakąś kartę WiFi Edimax (na USB, modelu nie pamiętam) i podpięliśmy do tego antenę YAG 15dBi, sygnał jest na poziomie 30-40%. Jest dobrze. Sprzęt mieliśmy ustawiony na wysokości 4 metrów nad ziemią (na piętrze). Jednak wyzwaniem jest zapodanie Internetu do drugiego domu oddalonego o 800 metrów a przeszkodą także jest las.
Wysokość mojego domu to około 7 metrów ale antenę nie będę montować na dachu. Mam zamiar postawić ją na poddaszu, chyba nie będzie problemu by przebiła się przez cienką warstwę ocieplenia i dachówek? Nie mogę postawić masztu
Jak to ma wyglądać w praktyce ukazuje poniższy rysunek
Dom 1 to mój, 3-4 komputery.
Dom 2 to sąsiad oddalony o około 100 metrów, 1 komputer.
Dom 3 to sąsiad oddalony o około 800 metrów, 2-4 komputery.
Jak to ma wyglądać.
W moim domu chyba musi być router z dwiema antenami. Pierwsza zwykła dookólna abym miał sygnał WiFi w domu i w obszarze 50 metrów. Z tej anteny będzie pobierać sygnał DOM 2 w którym będzie jakiś YAG. Druga antena "duża" ma wysyłać sygnał do DOM 3.
W DOM 3 sytuacja musi być jak u mnie, duża antena ma odbierać sygnał ode mnie a mała rozsyłać sygnał w obszarze około 50 metrów.
Najbardziej interesuje mnie połączenie z moim domem (DOM1) i domem sąsiada (DOM3).
Czy wykonanie tego jest możliwe?
Jeżeli tak to jaka będzie strata sygnału przez zagradzające drzewa (głównie iglaste)?
Ile może wynieść cena sprzętu? Zakładam ,że będzie potrzebny router ADSL do mnie i jakiś do sąsiada (DOM 3), oraz dwie "duże anteny".
Czy istnieje jakakolwiek inna możliwość zamontowania Internetu w DOM 3 (choćby na jednym komputerze), nie kombinując w powyższy sposób? Pomijam net pokroju GSM gdyż obecnie z takiego korzystają i mają transfer pokroju 3-10 kb/s.
Dlaczego napisałem dwie anteny na dom, nie wiem czy antena kierunkowa pokroju YAG czy większa będzie działać jak do okólna i rozsyłać sygnał dookoła domu.
Obaj sąsiedzi nie mają możliwości podłączenia Internetu gdyż ten oddalony o 100 metrów nie ma możliwości technicznych a ten drugi oddalony o 800 metrów nie ma kabli telefonicznych i korzysta z telefonu satelitarnego od TP.