Telefon jako modem do iPlusa?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kabelek_duzo
Początkujący użytkownik forum

Telefon jako modem do iPlusa?

Post autor: kabelek_duzo »

Siemka!

Ostatnio się naczytałem, że telefon może być jako modem do internetu. W tym momencie posiadam nokie 6680 (symbian) i modem Huawei E169. I jak to miało by wyglądać jakbym chciał wziąść mój telefon za modem? Czy to się robi przez USB? I na czym mój internet by szybciej działał i czy poprawiła by mi się prędkość transferu? W tym momencie na modemie wyciągam góra EDGE 3 kreski sygnału i moja szybkość transferu to góra 12KB/s, a średnio waha się przy 4-7KB/s. Z góry wszystkim bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrowionka ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Telefon jako modem do iPlusa?

Post autor: YaHooo »

kabelek_duzo pisze:Czy to się robi przez USB?
Można to zrobić przez USB, albo bluetooth. Przez USB telefon musi być widziany w systemie jako modem. Najprawdopodobniej trzeba zainstalować odpowiednie sterowniki, oraz może trzeba zmienić opcję w telefonie odpowiedzialną jak widziany jest telefon na złączu USB. Przy bluetooth nic nie zmieniasz. W obu przypadkach konfigurujesz połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i koniec. Masz internet w komputerze.
kabelek_duzo pisze:W tym momencie na modemie wyciągam góra EDGE 3 kreski sygnału i moja szybkość transferu to góra 12KB/s, a średnio waha się przy 4-7KB/s.
Słaby wynik. A może to wina obciążenia sieci? Jakie masz prędkości w nocy, tak po 23?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kabelek_duzo

YaHooo pisze:Jakie masz prędkości w nocy, tak po 23?
Ja raczej w nocy nic nie ściągam, ale np. od (chyba) 2tygodni +/- paru dni ściągam z prędkością średnio 10KB/s
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

kabelek_duzo pisze:ale np. od (chyba) 2tygodni +/- paru dni ściągam z prędkością średnio 10KB/s
Czy wcześniej było lepiej? Jeśli tak to może jakaś burza uszkodziła nadajnik z którego korzystasz i jeszcze go nie naprawili.
kabelek_duzo

Nie, wcześniej nie było lepiej. U mnie ta prędkość to jest max, od początku, od kąd mam ten internet. Bardzo rzadko mój transfer wyciągał tyle, ale coś się zrobiło, że teraz taki transfer uzyskuję i się nawet cieszę, chyba że da radę więcej wyciągnąć, także słucham ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

kabelek_duzo pisze:Nie, wcześniej nie było lepiej. U mnie ta prędkość to jest max, od początku, od kąd mam ten internet.
Jesteś w zasięgu EDGE . Poszukaj na tej mapie http://mapa.btsearch.pl/ swojej miejscowości i sprawdź gdzie masz nadajnik. Może masz nie daleko UMTS i warto by było kupić antenę aby cieszyć się szybszym netem .
kabelek_duzo

Już sprawdzałem i na mapce wynika, że zasięg HSDPA jest w mieście Krasnystaw oddalonej ode mnie o 18km. Więc to chyba coś daleko i zakup antenki może nie pomóc (przynajmniej tak mi się wydaje, a ja nie mam "zielonego pojęcia") :(
detox

Post autor: detox »

hey:)
mam iplusa z modemem option Icon 225 ale niestety "popsuł się". Dlatego teraz za modem służy mi telefon SE w890i wszystko ładnie łączy się tylko ze numer przez który ochodzi do połączenia to *99***5#, a wcześniej przez OI225 był to **99***1#.
Chciałbym się dowiedzieć czy przez łączenie sie numerem *99***5# jest jakoś dodatkowo płatne czy wszystko jest naliczane w ramach abonamentu?
Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

detox pisze:Chciałbym się dowiedzieć czy przez łączenie sie numerem *99***5# jest jakoś dodatkowo płatne czy wszystko jest naliczane w ramach abonamentu?
Nie to jest te same połączenie co poprzez numer *99***1# z tym, że inny jest numer kontekstu w którym jest wprowadzony APN do transmisji danych. Pewnie na wcześniejszych kontekstach masz np. APN do MMS'ów. Ale nie masz się czego obawiać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
detox

Post autor: detox »

Dzięki wielkie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie ma za co :)
ODPOWIEDZ