Problem z TL-WR543G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jacek Zieliński
Początkujący użytkownik forum

Problem z TL-WR543G

Post autor: Jacek Zieliński »

Witam,

czy ktoś z użytkowników miał z tym urządzeniem taki problem jak ja:
w trybie Acces Poit Client Router, w zakładce status, po każdym odświeżeniu, zmienia się kanał punktu dostępowego z którego odbieram internet. Oczywiście w tym momencie internetu nie ma. Wdedy dzwonię do dostawcy, on robi reset swojego AP-eka i znowu przez tydzień wszystko działa.
Teraz dlaczego podejrzewam probelm u siebie. Ano dlatego, że w zakładce SITE SURVEY (czy jakoś tak) kanał AP-ka pozostaje cały czas taki sam. Po podłączeniu anteny do karty bezprzewodowej, mimo, że nie mogę połączyć się z siecią ani pod Windą ani Linuxem, kanał pozostaje niezmienny.
Może mój TP-LINK nie lubi się z urządzeniem dostawcy?
Mam jeszce jedno pytanie: czy TL-WA501G (rozsyła sygnał WIFI po moim domu), z odpiętym kablem sieciowym, pracujący jako AP powinien być widoczny w otoczeniu bezprzewodowym w routerze ? Oba urządzenia stoją obok siebie na biurku. Dla sprawdzenia odłączyłem od routera kabel antenowy, przykręciłem dołączony bacik i nic. Te sieci które widziała antena zewnętrzna dolej widać (oczywiście z bardzo niskim sygnałem) natomiast nie pokazuje się moj TL-WA501G stojący obok. A może stoji zbyt blisko?

Reasumując, może ktoś tak miał ? Robiłem wszystko oprócz przywrócenia ustawień fabrycznych. Po ingerencji administratora znowu będzie OK przez tydzień, dwa. Wspomnę, że mimo braku internetu cały czas działa domowa sieć wewnętrzna - udostępnianie plików i drukarek.
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z TL-WR543G

Post autor: Jo_gurt »

Jacek Zieliński pisze:Może mój TP-LINK nie lubi się z urządzeniem dostawcy?
Owszem, są takie przypadki, aczkolwiek rzadkie.
Jacek Zieliński pisze:czy TL-WA501G (rozsyła sygnał WIFI po moim domu), z odpiętym kablem sieciowym, pracujący jako AP powinien być widoczny w otoczeniu bezprzewodowym w routerze ?
Powinien, oczywiście jeśli do routera nie jest podpięta antena kierunkowa skierowana na dostawcę - tak jak zrobiłeś.
Jacek Zieliński pisze:A może stoji zbyt blisko?
Sprawdź :)

Co do WR543G może update firmware?
Jacek Zieliński
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z TL-WR543G

Post autor: Jacek Zieliński »

Witam Prezesa,

firmware sprawdzałem, na stronie producenta nie ma nic nowszego. Do tej pory rozsuwałem na odległość na jaką pozwala wielkość biurka. Wydaje mi się, że coś jest nie tak z radiem w tym routerze.

Dzięki za odzew. Może jeszcze jakieś sugestie co zrobić przed oddaniem do serwisu ?
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
ODPOWIEDZ