Czy Plus blokuje porty??

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sonnyharis
Początkujący użytkownik forum

Czy Plus blokuje porty??

Post autor: sonnyharis »

Witam.

Mam problem. Posiadam usługę iplus i od paru dni nie mogę używać programów p2p (emule, shareaza).Problem polega na tym że gdy emule zaczyna pobieranie pliku ,modem się resetuje(diody wyświetlają się tak jakbym nie był zalogowany do sieci). Najlepsze jest to że jak nie włączam programu p2p to internet cały czas działa stabilnie. Nie wiem czyjest to jakiś problem sprzętowy czy Plus wprowadził na moim rejonie jakieś blokady portów. Używam modelu Commander i wersji iplus 1.4
Nie wiem czy problem nie leży w konfiguracji oprogramowania czy sprzętu

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Re: Czy Plus blokuje porty??

Post autor: matinati »

Ciężko powiedzieć czy blokuje porty (jesteśmy za NAT-em). U mnie nie działa tylko Emule low id. Ale bearshare, shareaza działają bezproblemowo.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Do tego co powyżej, dodam jeszcze:
pomyśl o wykupieniu publicznego IP (dynamiczne lub stałe)
przy obecnym IP będziesz miał w najlepszym wypadku lowId ale najczęściej w ogóle się nie połaczysz - IP będzie na 99% na czarnej liście
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

Ja mam to samo w ORANGE i nie mogę używać paru programów, bo pisze mi ze jest za routere NAT.

Jak się wykupuje to publiczne IP i ile to kosztuje ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Okazuje się ,że faktycznie jest free (ORANGE).Jeśli zaproponują odpłatność to protestować! :)
Awatar użytkownika
piotr2802

Czyli wystarczy zadzownic do BOK Orange ???
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Oczywiście.Przygotuj swoje hasło itp. z umowy,będą o to pytać. :)
Awatar użytkownika
piotr2802

A gdzie to IP się później wprowadza ? Czy może do aplikacji Wirless Menager, która łączy mnie z internetem ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Po prostu zmieniasz APN: INTERNET na VPN i to wszystko jeśli usługa została przez nich aktywowana (IP PUBLICZNE)
Awatar użytkownika
piotr2802

Dzięki bob :D Zadzwoniłem do BOk i założyłem tę usługę stałego IP. Nawet nie musiałem się zbytni wykłócać, Pani z Orange włączyła mi tę usługę i powiedziała że to jest bezpłate. EDGE mam oczywiście na firmę... :D
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

A ja musiałem tylko poprosić o to żeby przestali mi naliczać 5zł netto i już jest OK. :)
sonnyharis
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sonnyharis »

Wiecie Panowie, nie chodzi o Low id bo zawsze to zjawisko u mnie występowało. Mówiąc szczerze to jest mi to obojętne, bo transfer 9 KB/s
jest satysfakcjonujący, ale teraz jak mam ten problem to mogę tylko się połączyć z serwerem. Gdy program znajduje kogoś kto chce udostępnić plik, to na modemie Commander zapalają sięwszystkie lampki, a następnie dwie skrajne i jedna w środku miga. Wtedy znów się loguję ale problem wciąż występuje. Nie wiem czy moze coś jest z kartą czy z firmware, czy z portami. Są jakieś sugestie co do programów sprawdzających działanie poszczególnych portów??
michal_99
Stały użytkownik forum

Post autor: michal_99 »

mi na iplusie na comander dziala bez problemu emule na low id oczywiscie ale jakos tam dziala... orocz tego uzywam limewire, bearshare i to tez bez klopotu dziala. a jak bym zamowil publiczne ip to w emulu trzeba gdzies cos zmieniac czy automatycznie robi sie high id?
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

Jest jedno "ale" związane z VPN. Mianowicie na tym połączeniu prędkość jest mniejsza o 10-15% w stosunku do połączenia klasycznego i jeszcze mogą wzrosnąć opóźnienia. Najlepiej ustawić oba połączenia i korzystać zamiennie z jednego lub drugiego w zależności od potrzeb (jednocześnie się nie da oczywiście).
10-15% to sporo dla netu komórkowego.
Awatar użytkownika
piotr2802

Dzwoniłem do BOK Orange. Uruchomili mi tę usługę VPN bezpłatnie. Ale niestety nie mozna ustawić (przynajmnie w mojej opcji )jednego IP. Tak więc mam usatwione 5 róznych IP i takie też mi się za każdym połączeniem pojawiają.
Jak na razie nie zauważyłem żadnego opóźnienia ani straty prędkości ściągania danych. moim zdaniem, a wnioskuję to z obserwacji, internet ściąga bardziej stabilnie. Pracuję teraz na GPRS i jak ściągam plik to prawie cały czas mam 46,8 kb/s, a to chyba maksimum jęsli chodzi o GPRS. :wink:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Równiez nie potwierdzam żadnych strat w prędkościach i pingach przy IP PUBLICZNYM (nawet mam wrażenie ,że wszystko jest bardziej stabilne)
Ale niestety nie mozna ustawić (przynajmnie w mojej opcji )jednego IP.
To jest IP Publiczne przyznawane dynamicznie więc nie będzież miał jednego własnego IP bo za to zdaje się trzeba zapłacic i to nie mało.
Awatar użytkownika
piotr2802

Jeszcze wczoraj przy aktywacji powiedziano mi że mam uruchomioną usłaugę publicznego IP. Cieszyłem się bardzo, bo nawet włączono to bardzo szybko i bez żadnych dodatkowych opłat. Ale dziisaj zadzwonił do mnie Pan z Orange i powiedział , że niestety nie da się włączyć jednego IP. Jedyne co mogą zrobić to włączyć kilka dynamicznych IP.
Teraz widzę że warto było, bo internet pracuje bardziej stabilnie, zobaczę w poniedziałek jak to będzie na EDGE.

Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ