Czy prawdą jest to co mówi sprzedawca ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paluch_p
Początkujący użytkownik forum

Czy prawdą jest to co mówi sprzedawca ?

Post autor: paluch_p »

Witam

Chcę "pociągnąć" sygnał z darmowego hot-spota (biblioteka) i w tym celu prawie już wybrałem sprzęt ....ale sprzedawca w komputroniku zburzył całą mają koncepcję.

Miałem zamiar zakupić antenę zewnętrzną (panelową) i router z funkcją acces point-a (TP link WR543G)...i sądziłem że to wystarczy by moje domowe sprzęty używające wifi mogły działać - według sprzedawcy jednak nie - muszę kupić osobno AP i do niego podłączyć antenę zewnętrzną, kablem podłączyć router wifi i dopiero on będzie łączył się z urządzeniami w moim domu. Zostało to mniej więcej przedstawione w ten sposób że sieć zewnętrzna hot-spota to jedno a moja w domu to druga no i tylko tak się da zrobić by się komunikowały. Prosze o pomoc czy faktycznie tak jak mówi sprzedawca to jedyne (relatywnie niedrogie) rozwiązanie ??? A jeśli tak to jaki AP i router byście polecili (niedrogie i bez wyszukanych funkcji - jestem totalnym laikiem i nie będę wykorzystywał prawie żadnych dodatkowych funkcji).

Dzięki z góry za podpowiedzi :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Czy prawdą jest to co mówi sprzedawca ?

Post autor: krystianb »

To co mówi sprzedawca to prawda, jeśli chcesz mieć w domu dostęp po wifi, jeśli wystarczy Ci internet w kablu ethernet to AP jest niepotrzebny a sprzedawca chciał Cie naciągnąć na dodatkowe koszty.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
paluch_p

krystianb pisze:To co mówi sprzedawca to prawda, jeśli chcesz mieć w domu dostęp po wifi, jeśli wystarczy Ci internet w kablu ethernet to AP jest niepotrzebny a sprzedawca chciał Cie naciągnąć na dodatkowe koszty.
...powiedziałem na wstępie sprzedawcy że chcę mieć internet po wifi - więc miał rację....czyli wygląda na to że sygnał będzie zamieniany z radiowego (wifi z hotspota) kabelkiem do routera i znowu drogą radiową tym razem do laptopa , xboxa itd?

Dzięki za odpowiedź.

W takim razie poproszę o jakieś wskazówki znawców sprzętu jaki AP i router by polecali?
...no i pytanko do czego podłączana jest zewnętrzna antena czy do AP a następnie do routera .. czy na odwrót? :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Sprzedawca ma rację.
Potrzebujesz albo routera z Wifi i do tego AP,albo routera z dwoma radyjkami.

[ Dodano: 2009-08-19, 19:02 ]
paluch_p pisze:jaki AP i router by polecali?
BlackBox + BlackAP.

...no i pytanko do czego podłączana jest zewnętrzna antena czy do AP a następnie do routera .. czy na odwrót?
Zasadniczo obojętnie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

paluch_p pisze:...no i pytanko do czego podłączana jest zewnętrzna antena czy do AP a następnie do routera .. czy na odwrót?
Zależy czy router ma funkcję wireless client, jak tak to można na oba sposoby.
paluch_p pisze: xboxa itd?
Xpudło ma standardowo wifi? Kiedyś ktoś pisał, że jest podtrzebny jakis drogi adapter (który można zamienić kolejnym AP)
paluch_p

Xpudło ma standardowo wifi?
Dawno,dawno temu, w odległej galaktyce. ;) ...był kiedyś kurs EUR po prawie 3 PLN i zakupy na niemieckim ebay robiło się często - to fakt że moduły wifi są drogie - mnie się udało wtedy kupić za jakieś 140 PLN nówkę - sam byłem zaskoczony...ale działa i to dobrze :)....Teraz ponoć są wersje z wbudowanym wifi...ale nie śledzę tematu.

[ Dodano: 2009-08-19, 20:35 ]
paluch_p pisze:jaki AP i router by polecali?
BlackBox + BlackAP

...a jesli już mam coś takiego co się nazywa Cerberus P6331-42 który słuzy w domu do rozprowadzania internetu (orange freedom) i jak głoszą opisy może to być acces pointem (ma przynajmniej takie funkcje w ustawieniach), i ma odkręcaną antenkę (złącze RP-SMA)..to właściwie mógłbym dokupić antenkę zewnętrzną a po podłączeniu kompa przez jeden z portów LAN sprawdzić czy mam zasięg sygnału wifi z hotspota.... - moje inwestycje (gdyby nie było sygnału) skończyłyby się na antenie.
Jeśli by był sygnał to tylko kupić jeszcze np access pointa i hulaj dusza :) - czy dobrze to sobie wykombinowałem ???
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

paluch_p pisze:to właściwie mógłbym dokupić antenkę zewnętrzną a po podłączeniu kompa przez jeden z portów LAN sprawdzić czy mam zasięg sygnału wifi z hotspota.... - moje inwestycje (gdyby nie było sygnału) skończyłyby się na antenie
Nie da rady. Nie ma trybu Client.

Akurat co do BlackBoxa to bym się za bardzo nie przymierzał. Od pewnego czasu mają problemy z softem (trzeba robić downgrade, a nie tak łatwo znaleźć).
paluch_p

Nie da rady. Nie ma trybu Client.
.....taaa...to by było zbyt piękne gdyby tak bez problemów i bez kombinacji...
czyli jednak zakup anteny z AP...a potem do tego cerberus...no to już wiem że trzeba w ten sposób

A jeśli Cerberus w tym układzie nie będzie "chodził" -jeśli tak to pls dajcie znać.

Antenę już sobie upatrzyłem interline INT-PAN-14/24-HV) ...może trochę zbyt dużo jak na 200-300 metrów ...ale chyba nie zaszkodzi ?

...natomiast co do AP to tp link WA 501g ...jest niedrogi ..no i w sumie to o nim dobrze piszą :)

może jakieś spostrzeżenia na temat tego zestawu ? :D

..a tak na marginesie małe pytanko co do kabla - jak wielkie znaczenie ma długość kabla - czy jeśli będę miał np 10 metrów od anteny do AP to jaki mniejwięcej procentowy spadek sygnału może nastąpić w porównaniu np do anteny na kablu 5 metrów - czy jest to jakaś "powalająca" i mająca duże znaczenie wartość ?

[/quote]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

paluch_p pisze:..a tak na marginesie małe pytanko co do kabla - jak wielkie znaczenie ma długość kabla - czy jeśli będę miał np 10 metrów od anteny do AP to jaki
Aneten kupujesz z 30cm kablem, do tego puszke hermetyczną o takich wymiarach zeby sie ap zmieścił, 10m kabla ethernet i zasilanie POE. Zero strat na sygnale. Do ap tylko jedene kabel. W 10 m koncentryka nie ma co się bawić, bo jak sie nie zastosuje kabla po 10zł/m to strata będzie większa niż zysk anteny.

Co do wykorzystania routera który posiadasz, to co najwyżej możesz go jako AP rozsyłający wykorzystać, co w tym przypadku da się zrobić, ze względu na to że nie ma ograniczenia ilości kompów.
paluch_p

do tego puszke hermetyczną o takich wymiarach zeby sie ap zmieścił, 10m kabla ethernet i zasilanie POE.
no w sumie fajny pomysł - rozważę czy faktycznie tak nie byłoby lepiej - musze poczytań o zasilaniu POE :)

to co najwyżej możesz go jako AP rozsyłający wykorzystać
...a tak bardziej dla laika ?...czy to znaczy że będzie mógł spełniać taką funkcję jak dotychczas (rozsyłanie sygnału "z gniazdka" po domu)?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

paluch_p pisze:...czy to znaczy że będzie mógł spełniać taką funkcję jak dotychczas (rozsyłanie sygnału "z gniazdka" po domu)?
Będzie tak działał, ale nie będzie dzielił sygnału, każde urządzenie podłączone do Twojej sieci będzie miało osobne IP przyznane przez router w bibiotece. Przyczyna jest bardzo prosta, ten router ma gniazdko "telefoniczne" jako wan.
paluch_p

każde urządzenie podłączone do Twojej sieci będzie miało osobne IP przyznane przez router w bibiotece
A w praktyce jakie to może mieć dla mnie znaczenie? Rozumiem że w przypadku np neostrady mógły to być kłopot (generalnie tam gdzie trzeba by zgłaszać każdy kolejny "odbiornik" sygnału wifi)...natomiast w omawianym przypadku taka konieczność nie zachodzi bo to w końcu publiczny dostęp..więc jeśli to ma jeszcze jakieś inne znaczenie to proszę o info.

A jeśli bym chciał zainwestować by sygnał byl dzielony u mnie to w tym momencie jakie urządzenie powinienem kupić (tzn. co powinien posiadać taki router funkcję wsip (?)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

paluch_p pisze:A jeśli bym chciał zainwestować by sygnał byl dzielony u mnie to w tym momencie jakie urządzenie powinienem kupić (tzn. co powinien posiadać taki router funkcję wsip (?)
Nie, podłączysz ap do gniazda wan i będzie działać. Ale na początek możesz spróbować na tym co masz. Jak bana dostaniesz to będziesz myśleć o routerze. Chyba że chcesz udostępniać pliki w sieci domowej, wtedy bez normalnego routera ani rusz, bo wszystko by w bibiotece było "widać"
paluch_p

Chyba że chcesz udostępniać pliki w sieci domowej...
skądże tam pliki itd, staromodny jestem i lubię fitness ;) - biorę pendrive`a i zaiwaniam do drugiego kompa ...a jak małe pliki to bluetoothem.

Dzięki za wyjeśnienia- trochę się w końcu poukładało jak to ma funkcjonować - przynajmniej sądzę że wiem jak zacząć :)

Wielkie dzięki dla wszystkich którzy zabrali głos w szczególności krystianowib :brawa: ...niech Wam (tu wstawić w zależności od światopoglądu odpowiednią Siłę Wyższą :) ) wynagrodzi w dużej ilości EUR na koncie.
ODPOWIEDZ