Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
iceartur pisze:Przeciążony może i tak ale w sprawie tego dużego latency i niestabilności czy jakaś antenka może pomóć
Jeśli to będzie antena kierunkowa to zawsze można ją ustawić na jakiś inny (nawet dalszy) BTS który jest mniej obciążony. Jeśli w nocy masz dobre osiągi, to antena w dzień nic Ci nie pomoże jak ustawisz ją na tego BTS'a z którego teraz korzystasz.
Przyczyna może być np. następująca:
- zbyt słabe warunki propagacji fal radiowych,
- obciążenie stacji.
Dlatego napisałem, abyś sprawdził jakie masz pingi w nocy (tak po 23). Wtedy się wyjaśni, czy to wina obciążenia stacji. Jeśli tak, to wtedy musisz szukać innego BTS'a.
elo w nocy ok 24 jest niemal bez zmian latency nadal jest duże, więc mam spore szanse żę antenka mi pomoże? a jeśli tak to co myślicie o takich ( http://www.anteny.net/product_info.php?products_id=1055 ) ( http://www.anteny.net/product_info.php?products_id=813) przypominam że mam modem huawei e169 z play i pracuje na HSDPA obecnie poziom sygnału jest (50-75%) jeśli macie jakieś lepsze pomysły na inną antenkę to proszę o propozycje. Jeszcze raz dzięki
Nie znam opinii na temat tych anten. Dlatego bym polecił sparwdzony wiele razy w boju panel Bestrartnera http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
W razie czego zawsze możesz go zwrócić w przeciągu 10 dni. O ile nie będzie zniszczony.
Myślę, że warto kupić antenę kierunkową. Wtedy można poszukać innego nodeB na którym internet będzie działać lepiej.
Czy przy korzystaniu z anteny zewnętrznej lepiej stosować kabel łączący modem z portem USB, czy może lepiej bezpośrednio podpiąć modem do portu? Gdzieś przeczytałem, że korzystanie z kabla może wzmocnić sygnał. Ja to odczułem na tej zasadzie, że na dłuższym kablu miałem -111dBm, a na krótszym -109dBm. Logicznie rzecz biorąc dłuższy mógł mieć większe tłumienie i stąd gorszy rezultat. Mnie jednak ciekawi Wasza opinia dotycząca stosowania takiego kabla jak do modemu podpięta jest antena zewnętrzna.
Na kablu usb nie tracisz sygnalu, ale przy zadlugim zaczynaja sie problemy z zasilaniem. Najlepiej na koncu kabla usb zastosowac hub'a aktywnego (z zasilaczem)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Dziś osiągnąłem taki wynik na swoim starym sprzęcie. Zmiana wysokości anteny robi swoje.
Ps.Przepraszam za dublowanie. Myślałem, że opcja scalania postów jest aktywna.
Hmmm... przed godziną rezultat był naprawdę niezły, teraz sygnał mam na poziomie: -111dBm (było -107). Podejrzewam, że może być to trochę wina mgły, która się podniosła w okolicy, ale nie wiem na ile to może mieć wpływ. Przy okazji, czy to prawda, że zimą można osiągnąć lepsze rezultaty? Oczywiście zakładam, że jest "czyste" niebo. Teoretycznie sygnał może mieć trochę mniej przeszkód po drodze (np. opadną liście).
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-08-23, 20:48 ] Nic się nie dzieje, posty się sklejają do 24h od wysłania. Potem można pisać kolejnego.
Ostatnio zmieniony 2009-08-23, 19:48 przez zimplusowany, łącznie zmieniany 1 raz.
zimplusowany pisze:Przy okazji, czy to prawda, że zimą można osiągnąć lepsze rezultaty? Oczywiście zakładam, że jest "czyste" niebo. Teoretycznie sygnał może mieć trochę mniej przeszkód po drodze (np. opadną liście).
Liście to jedno, przy mrozie -20 bardzo spada wilgotność powietrza przez co tłumienie jest mniejsze. Zimno nawet na przewodniki dobrze działa, przy obniżaniu temperatury spada opór, ale oczywiście nawet przy różnicy 50*C (30 latem -20 zimą) są to pomijalnie małe różnice.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
"Łapię" CSQ 11 i internet chodzi 170 KB/s (chociaż wystarczy przestawić kawałek w bok i stada do 70 KB/s) w porywach do 250 KB/s w porównaniu z marnymi 7 KB/s to jest rewelacja, ale niestety w Łomiankach zostanę tylko tydzień.
Dziś o 9:40 sprawdziłem jaką prędkość wyciągnę przy maksymalnym sygnale z "mojego" (L:1702, C:1037) BTS'a i wyszło, że:
-ping w granicach 800
-download 80 kb/s
-upload 20 kb/s
Czyli te moje 50 kb/s przy CSQ=13 w porównianiu z osiągami przy CSQ=31 to i tak wypada nieźle. A czy sektor ma znaczanie na codzień korzystam z sektora "3 zachód" a te pomiary to "2 pd pd-ws" ?
A ja chciałbym zapytać w jakich przypadkach/warunkach lepiej jest ustawić antenę w polaryzacji skośnej. Jaki to może mieć wpływa na osiągane prędkości w sytuacji, gdy odległość od stacji jest rzędu 10 km?
zimplusowany pisze:w jakich przypadkach/warunkach lepiej jest ustawić antenę w polaryzacji skośnej.
To trzeba doświadczalnie ustalić. Szczególnie się przydaje jak jest dużo nadajników w okolicy i trzeba coś odfiltrować, wytłumić żeby np dalszy nadajnik był lepiej słyszalny (miał lepszy transfer).
Witam,
przymierzam się do budowy biquada na daną częstotliwość, z poszukiwań zodobyłem jedynie adres strony z kalkulatorem, który wylicza różne odległości i wymiary. -> http://www.wikarekare.org/Antenna/biquad.html
jednak ja sie tam nie moge połapać, czy mogę prosić o przetłumaczenie mi tego kalk. oraz wskazanie jakiś dodatkowych stron z ciekawostkami i radami o budowie biquadów.