Moderator: Moderatorzy
Z doświadczenia wiem, że większość użytkowników powinna mieć zainstalowany tylko 1 managerChris-Kr pisze:Tak więc z tego względu kolega YaHooo może mieć rację ze swoją propozycją odinstalowania innych aplikacji![]()
Niestety można powiedzieć, że "ten typ tak ma". To jest w głównej mierze wina modemu...tomx123 pisze:Niestety muszę odznaczać komunikację AT żeby móc się połączyć to zmniejsza o 50% użyteczność tego programu![]()
Nowego BTS-a może jeszcze nie być na listach, natomiast jeśli on już został umieszczony w bazie, to raczej mało prawdopodobne jest, żeby była wyświetlana nieprawdziwa jego lokalizacja.Alcatraz pisze:No i nadal nie wiem dlaczego kiedy wpisuje pokazywany przez TNI CID lub LAC to pokazuje mi BTs w PoznaniuCzy to możliwe, że "mojego" BTSa nie ma jeszcze na listach?
Możesz napisać jakie są ich nazwy? Ale najprawdopodobniej jest to właśnie modem bluetooth.Alcatraz pisze:System "widzi" cztery porty COM. Są to 12, 13, 14 oraz 6. W menedzerze urządzeń widoczny jest standardowy modem bluetooth, który używa portu COM6. Jak sądze przy zwykłym połączeniu dial-up używany jest własnie COM6.
Z tego co wiem to nie da się ustawić komunikacji po AT oraz połączenia z internetem poprzez bluetooth. Wydaje mi się, że to jest ograniczenie bluetooth. Przecież musiałyby lecieć dwa rodzaje transmisji (komendy AT oraz połączenia z internetem) jedną falą radiową. Czyli tak jakbyś za pomocą 1 kabla chciał przesłać 2 porty COM (może nie jest to fachowy opis, ale najbardziej obrazowy).Alcatraz pisze:Coś mi tu nie gra...
A czy w zakładce Ustawienia -> Auto modem i port zaznaczyłeś sobie "Próbuj automatycznie ustawic modem podczas uruchamiania programu" ?Adam T. pisze:Problem polega na tym, że w każdym systemie modem występuje pod innymi COMami i trzeba to przestawiać w ustawieniach programu za każdym razem przy zmianie systemu operacyjnego. Przydała by się funkcjonalność, aby moża było odpalić program z jakimś przełącznikiem, który definiowałby z którego modemu korzystamy.
Tak.Brudsien pisze:Rozumiem ze opcja GPS działa po podłączeniu odbiornika GPS ?
Będzie poprawione.Adam T. pisze:po przejściu w tryb mini i po powrocie do trybu full okno programu nie wraca na poprzednia pozycję
A przy zaznaczeniu komunikacji AT oraz opcji w sekcji "AT - okno główne programu" wyświetla jakiś błąd (opcje znajdują się w ustawieniach, karta komunikacja AT i PIN)? Oraz ile portów COM widzisz w menadżerze urządzeń od modemu.giepol pisze:w programie TNI nie mogę ustawić mocy sygnału ani BTS lub ewentualnie jak to zrobić?.
Zatem jak masz tylko 1 port, to na raz nie możesz korzystać z połączenia z internetem oraz komunikacji AT. A jak nie masz aktywnego połączenia z internetem to możesz zaznaczyć komunikację AT?giepol pisze:W menadżerze w zakładce modemy widać tylko : Siemens AG WM USB Modem #4
To jest akurat prawidłowe zachowanie, bo jak wcześniej napisałem to przy 1 porcie COM. W jednym czasie może być tylko nawiązane połączenie z internetem, albo komunikacja AT.giepol pisze:po podłączeniu pierwszy raz do kompa modemu i zainstalowaniu samych sterów w TNI mogłem ustawić komendy AT ale nie mogłem połączyć się z netem, natomiast po odhaczeniu AT nawiązywałem połączenie.
A przed zmianą odinstalowałeś modem? Bo najlepiej odinstalować i zainstalować już na nowym porcie USB. Może po prostu trzeba jeszcze zajrzeć co tam jest w Menadżerze Urządzeń i wywalić wszystko co ma związek z modemem i zainstalować na nowo.giepol pisze: Musiałem zmienić port USB i od tamtej pory nie mogę nic zrobić.
Szansa jest.giepol pisze:ale szansa jest na info z komend AT?
TNI widzi modemy jednoportowe, potrafi obsługiwać wszystkie ich możliwości. Tylko te modemy mają takie ograniczenie, że albo masz połączenie z internetem, albo komunikację AT (czyli np. siła sygnału, SMS'y, czy LAC/CID stacji z którą jesteś połączony). Zatem jak byś chciał pobrać info z komend AT to musiałbyś się rozłączyć z internetem.giepol pisze:Tzn. czy TNI będzie widział ten modem czy jest on jednoportowy?
Komendami AT nic nie mogę zdziałać. Nie moge właczyć ani wyłaczyć radia.krystianb pisze:Ustawienia, komendy at , zainnicjuj modem (2x) chyba pomoże, wyłącznika chyba nie ma.
Że jak? Jak to nie ma? Masz panel Voice. Klikasz na niego i wpisujesz kod USSD u dajesz dzwoń.pw01 pisze:Program do obsługi połączeń od Sierry 3 Wather nie odpowiada mi za bardzo ze wględu na brak możliwości obsługi zapytań USSD.
A co jak użyjesz komendy AT+CFUN. Ona powoduje przełączenie modemu z w tryb uśpienia, ewentualnie pełnej funkcjonalności.pw01 pisze:Komendami AT nic nie mogę zdziałać. Nie moge właczyć ani wyłaczyć radia.
Oczywiście, że można. Trzeba tylko użyć bezpiecznego usuwania urządzeń.pw01 pisze:Zastanawiam się tylko czy moge wyjmować z gniazda pcmcia modem bez uprzedniego wyłączenia radia?
mam nadzieję, że taki sierra wireless compass 885 jest dwuportowy?YaHooo pisze:TNI widzi modemy jednoportowe, potrafi obsługiwać wszystkie ich możliwości. Tylko te modemy mają takie ograniczenie, że albo masz połączenie z internetem, albo komunikację AT
Niestety nie mam tego modemu, ale raczej jest.miko24 pisze:mam nadzieję, że taki sierra wireless compass 885 jest dwuportowy?
Nie ma i powstanie takiej nie jest planowane. Systemy "9x" znacznie odbiegają od wersji Windows 2000 i nowszych a po za tym mało kto już ich używa.smoke pisze:Witam, czy jest wersja programu pod windowsy serii 9x - konkretnie chodzi mi o Me.